La început a fost cuvântul...
Estimări și așteptări
Într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat că „sporirea veniturilor bugetare se bazează pe estimările de creștere economică și pe prognozele de creștere a produsului intern brut”. Niciunul dintre ceilalți participanți n-a simțit nevoia să comenteze fraza citată. Or, în afară de câteva aspecte legate de „stil” (repetarea unor cuvinte, în condițiile în care există sinonime) atrage atenția alăturarea printr-un „și” a conceptului de „creștere economică” de a celui de „produs intern brut”.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
La aniversară...
Mesajul președintelui Consiliului Superior al CECCAR
Împlinirea unui an de la apariția în peisajul presei online a săptămânalului CECCAR Business Magazine constituie pentru Consiliul Superior, pentru mine personal, un plăcut prilej de a felicita colectivul redacțional, colaboratorii și cititorii, și de a le ura noi și tot mai mari împliniri în carieră, în întreaga viață.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Agenda CECCAR
CECCAR Călărași: Curs privind dreptul muncii specific IMM-urilor
Filiala Călărași a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează astăzi, 31 martie a.c., cursul Dreptul afacerilor și dreptul muncii specific IMM-urilor, susținut de specialiști ai ITM. Cursul se va desfășura la sediul filialei și se va derula și mâine, 1 aprilie. Vor fi abordate subiecte variate referitoare la tema amintită, utile pentru activitatea profesioniștilor contabili.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CECCAR București: Noutățile fiscale și contabile aflate în dezbatere publică, discutate cu membrii
Filiala CECCAR București a organizat la 16 martie a.c., un seminar pe tema noutăților fiscale și contabile aplicabile de la începutul acestui an. Discuțiile au fost moderate de directorul general CECCAR, lect. univ. dr. Florin Dobre, căruia i s-au alăturat Adrian Benta, consultant fiscal, conf. univ. dr. Delia Cataramă, și lect. univ. dr. Radu Ciobanu.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CECCAR București: Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță
Filiala CECCAR București a organizat, la 15 martie a.c., în colaborare cu Edenred, seminarul cu tema Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță. Întâlnirea profesională face parte dintr-o serie de seminare ce se vor desfășura lunar în ...
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CECCAR București: Prevenirea și combaterea fenomenului spălării banilor
Filiala CECCAR București a organizat, la 20 martie a.c., seminarul pe tema prevenirii și combaterii fenomenului de spălare a banilor, în colaborare cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), cu scopul de a informa profesioniștii contabili în legătură cu îndatoririle ce le revin în cazul în care constată unele tranzacții ce pot avea ca efect operațiuni de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, precum și cu privire la pașii ce pot fi urmați pentru a semnala organele abilitate.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CECCAR Dolj continuă colaborarea cu AJFP
Filiala CECCAR Dolj continuă colaborarea cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj prin prelungirea acordului existent între cele două instituții, acord ce vizează desfășurarea în condiții optime a activității contabile la nivel local, prin informarea agenților economici asupra organizării contabilității conform prevederilor legale.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CECCAR Ialomița: Întâlnire cu principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară
Filiala Ialomița a organizat, la 15 martie a.c., o întâlnire de lucru cu principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară, întâlnire care a vizat aspecte semnalate frecvent de experții care întocmesc astfel de lucrări. Experții contabili judiciari au dezbătut, împreună cu președintele Tribunalului Ialomița, judecător Ion Toma, și cu Marioara Florin, comisar în cadrul Serviciului de investigare a fraudelor, IPJ Ialomița, incompatibilitățile și situațiile în care experții se abțin de la efectuarea unor lucrări.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Curier legislativ
Legislație comentată
Sursa: Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 164 din 25 ianuarie 2017 pentru aprobarea Procedurii de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de debitori privind obligațiile fiscale, publicat în Monitorul Oficial nr. 108/08.02.2017. Prin acest ordin se aprobă Procedura de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de debitori privind obligațiile fiscale, care se aplică în următoarele situații (...).
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Proiect MFP: Operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial vor avea un nou termen de corectare a erorilor din situațiile financiare anuale
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect normativ ce prevede, printre altele, prelungirea termenului de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial. Proiectul de ordin, publicat pe site-ul ministerului, modifică și completează Procedura de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobată prin OMFP nr. 450/2016.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
BNR: Circulară privind ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a stabilit ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii începând cu perioada de aplicare 24 februarie – 23 martie a.c. Potrivit prevederilor Circularei BNR nr. 2/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 196/21.03.2017, începând cu perioada de aplicare amintită, rata dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii constituite în lei este de 0,09% pe an.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
ASF: Prevederi referitoare la încheierea exercițiului financiar 2016
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis recent Norma nr. 3/2017 privind încheierea exercițiului financiar 2016 pentru societățile din domeniul asigurărilor. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 207/27.03.2017, reglementează diverse aspecte privind depunerea situațiilor financiare anuale individuale și consolidate aferente exercițiului financiar 2016 atât la ASF, cât și la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
A fost modificată Legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, actul normativ care modifică Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Textul legislativ, în forma dată spre promulgare, aduce modificări și completări Legii nr. 51/1995, dintre care amintim prevederea potrivit căreia sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său, precum și înscrisurile care conțin consemnări efectuate de avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Legea privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, publicată în Monitorul Oficial
Noua lege privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale a fost publicată recent în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării. Legea nr. 16/2017 (apărută în Monitorul Oficial nr. 196/21.03.2017) instituie un cadru comun de dispoziții, măsuri și mecanisme de control, aplicabile pe teritoriul României detașării salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, inclusiv măsurile de prevenire și sancționare a oricărui abuz ori a eludării acestora.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Analize și sinteze
Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a crescut marginal în februarie
În luna februarie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară, la valoarea de 56,9 puncte, fiind cu 2 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Majorarea s-a datorat în principal corecției indicatorului de condiții curente. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 67,9, valoare în creștere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal cu 0,8 puncte până la valoarea de 51,3 puncte.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Studiul Deloitte România CFO Survey: Lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii, principalele teme care îi preocupă pe directorii financiari
După un an 2016 cu creșteri accelerate și o rată scăzută a șomajului, directorii financiari din România privesc cu încredere la anul 2017, potrivit celei de-a opta ediții a studiului Deloitte CFO Survey. Astfel, 70% dintre directorii financiari români participanți la studiul Deloitte estimează venituri în creștere în 2017 și aproape jumătate estimează o creștere PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziționează drept cei mai optimiști din regiune.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Conectarea la era digitală
Plan de acțiune privind facilitarea creării pieței unice a serviciilor financiare
Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămâna trecută un plan de acțiune care propune diverse modalități de a oferi consumatorilor o alegere mai variată și un acces mai bun la servicii financiare peste tot în UE. Accentul s-a pus pe tehnologie, dat fiind faptul că progresul către o piață mai integrată a serviciilor financiare depinde în mare măsură de serviciile online inovatoare.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Twitter ar putea lansa în premieră un serviciu de socializare pe bază de abonament
Twitter analizează oportunitatea lansării unei versiuni premium a platformei Tweetdeck, destinată profesioniștilor, transmite Reuters, citată de News.ro. Potrivit sursei citate, acest lucru crește probabilitatea perceperii în premieră a unei taxe de abonament pentru utilizatori. Versiunea premium a Tweetdeck, o interfață care ajută utilizatorii să navigheze pe Twitter, ar putea include instrumente dezvoltate, astfel încât promoterii, jurnaliștii, profesioniștii și alte categorii de utilizatori ai rețelei să afle mai repede ce se întâmplă în lume, fără reclame, potrivit companiei.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Lumea în care trăim
Manifestări consacrate aniversării Tratatelor de la Roma
În cooperare cu autoritățile italiene, Comisia Europeană (CE) a organizat la Roma mai multe evenimente la nivel înalt pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor fondatoare ale comunității economice și politice europene. Aceste evenimente au oferit și prilejul de a se prezenta și dezbate teme care privesc preocupări care depășesc spațiul comunitar, vizând probleme globale actuale și de perspectivă.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
60 de ani de la actele fondatoare ale actualei UE
Declarația de la Roma – document fundamental pentru viitorul Uniunii Europene
Sâmbătă, 25 martie 2017, au avut loc, în capitala Italiei, manifestările consacrate împlinirii a șase decenii de la semnarea Tratatelor fondatoare ale organizației economico-politice comunitare devenită, peste ani, Uniunea Europeană. Momentul cel mai important, semnat chiar în ziua în care au fost adoptate Tratatele în urmă cu 60 de ani, este, incontestabil, Declarația de la Roma. În numele României, documentul a fost semnat de președintele Klaus Iohannis.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Poziția României față de deciziile Summitului aniversar
La finalul reuniunii informale a Consiliului European, organizată cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, președintele Klaus Iohannis a făcut următoarea declarație: „Am participat astăzi la Summitul aniversar care marchează 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, semnate la 25 martie 1957, o reuniune care are nu doar semnificația unei celebrări a istoriei proiectului european, ci și a unui moment de bilanț al celor șase decenii de integrare.”
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Reflecție privind viitorul comun al Europei
Tratatele de la Roma – semnate de cele șase state membre fondatoare (Belgia, Franța, Germania Federală, Italia, Luxemburg și Olanda) – au deschis calea pentru Uniunea Europeană așa cum o cunoaștem astăzi: un continent reunificat și pacificat, întemeiat pe valorile solidarității, democrației și statului de drept. Piața unică garantează libertatea de alegere și de circulație, creștere economică și prosperitate pentru 500 de milioane de cetățeni.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Comentariul ediției
Adevărul economic – între excedente și deficite
În contextul dezbaterilor consacrate evoluțiilor din economia noastră națională, cu accent pe modul în care sunt influențate de politicile fiscal-bugetare, prezintă un interes aparte datele statistice ale Băncii naționale a României (BNR) referitoare la contul curent al balanței de plăți și la datoria externă. Contează foarte mult modul în care demarează un exercițiu fiscal-bugetar în conexiune cu factorul extern, într-o lume în care, în pofida a tot felul de derapaje, continuă procesele de integrare și globalizare.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Eveniment
Centenar Dinu Lipatti. Pianul vrăjit
Copil fiind, i s-a spus „Micul Mozart”, apoi, adolescentului și tânărului i s-a atribuit titlul de „Pianist genial”, iar la maturitate i se spunea doar Dinu Lipatti. Era de ajuns, atât aici, în țară, cât și pe meridianele globului pentru a stârni admirație și încântare în mijlocul celor mai rafinați melomani. Amintirea sa este și va fi, cu siguranță, vie deoarece a fost o excepție, acoperind o strălucită pagină de istorie națională și universală a muzicii de cea mai înaltă calitate, în care s-au întruchipat virtuți din totdeauna ale pământului său natal.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Cariere. Drumul spre performanță
Legătura dintre teorie și practică este valorizată de învățarea continuă și responsabilitatea profesională
Interviu cu Ion Buiculescu, vicepreședinte al Filialei CECCAR Olt: „Îmi face o mare plăcere să evoc primul pas, respectiv cel în care am devenit elev la Liceul Agricol Drăgășani, secția Contabilitate. Parcurgerea cursurilor mi-a permis să pun bazele pregătirii mele profesionale, perioada respectivă lăsându-mi amintiri dintre cele mai frumoase. Trebuie să precizez că am avut profesori care s-au dăruit pentru a ne instrui, pentru a ne pregăti, inclusiv din punct de vedere etic, pentru profesia căreia ne-am devotat, la rândul nostru.”
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
CEAPARU & ASOCIAȚII – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Ilfov
CEAPARU & ASOCIAȚII SRL înseamnă o echipă de tineri economiști, experți contabili, evaluatori și auditori financiari, care urmăresc și coordonează activitatea de evidență contabilă pentru aproximativ 130 de companii dintr-o gamă variată de domenii de activitate, precum ONG-uri, restaurante, firme care activează în domeniile jocurilor de noroc, al energiei verzi, cinematografiei, serviciilor IT, construcțiilor, vânzărilor cu amănuntul, consultanței, importului-exportului de mașini și utilaje, creșterii și vânzării animalelor, transportului, asigurărilor, juridic, medical privat etc.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Expertiza și auditul afacerilor
Investigarea percepției profesioniștilor contabili cu privire la participarea auditorului la procesul de inventariere a stocurilor în cadrul misiunilor de audit
Creșterea semnificativă a fiabilității informației economice, care este foarte importantă în procesul decizional, poate fi considerată principala contribuție a activităților de audit. Pentru a reda o imagine fidelă a poziției financiare a companiilor trebuie să existe o armonie perfectă între valorile înregistrate și cele fizice. Această simetrie poate fi realizată și verificată prin numărarea fizică efectuată de societăți.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
POR: A fost revizuit Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investiție 2.1.A – Microîntreprinderi
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat săptămâna trecută, o nouă revizuire a Ghidului solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat continuă concursul lansat de Comisia Europeană „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, ediția 2017, care identifică și recunosc promotorii de succes ai întreprinderii și antreprenoriatului în Europa, ce expun cele mai bune politici și practici antreprenoriale, sporesc conștientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează și inspiră potențialii antreprenori.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Întâlnirea reprezentanților UEAPME cu cei ai instituțiilor Uniunii Europene
„Consolidarea spiritului antreprenorial și a competitivității este cheia pentru creștere economică, crearea de locuri de muncă și sisteme sociale durabile”, a fost mesajul transmis de către reprezentanții Uniunii Europeane a Artizanatului și IMM-urilor (UEAPME) reprezentanților instituțiilor Uniunii Europene cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de a Roma.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Direct de la sursă
România, țara europeană cu cele mai multe răspunsuri la chestionarul IFAC despre provocările și oportunitățile PMM-urilor și IMM-urilor la nivel global
Contribuția profesiei contabile din România a avut o importanță deosebită pentru determinarea provocărilor și oportunităților specifice cu care se întâlnesc PMM-urile și IMM-urile la nivel global, datorită numărului foarte mare de răspunsuri completate de profesioniștii noștri în chestionarul anual realizat de IFAC (Federația Internațională a Contabililor).
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
România va candida pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente
România își va prezenta candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unui Memorandum discutat în ședința de guvern. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Programele de mediu vor fi finanțate cu circa 1 miliard de lei în acest an
Guvernul a decis să finanțeze, în anul 2017, proiecte și programe pentru protecția mediului, în valoare de aproximativ 1 miliard de lei, constând în alocări bugetare și credite de angajament. În acest sens, Executivul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Eliminarea produselor periculoase de pe piața UE
Potrivit celui mai recent raport privind Sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, prezentat recent de Comisia Europeană (CE), sistemul a fost utilizat mai mult de autoritățile naționale în 2016, eliminându-se astfel din magazine un număr mai mare de produse periculoase. În același timp, s-a observat că tot mai multe dintre produsele periculoase care sunt notificate sunt vândute prin intermediul platformelor online.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Breviar statistic
În primele două luni ale lui 2017 s-a înregistrat excedent bugetar
Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, față de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016, informează Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
BNR: Indicatori monetari – februarie 2017
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în februarie 2017 cu 0,8% (0,9% în termeni reali) față de luna anterioară, până la 219,805 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,4% (1,5% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 0,1% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2%).
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
ONRC: 17.251 firme înființate în primele două luni din 2017
În primele două luni din acest an, în România s-au înființat 17.251 de companii noi, în scădere cu 11,3% față de aceeași perioadă din 2016, în special ca urmare a reducerii cu 18% a înregistrării de societăți cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de News.ro.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
PwC: Piața locală de fuziuni și achiziții a crescut în 2016 cu 17%
Valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor din România a crescut cu 17% în 2016 față de anul anterior, depășind 3,6 miliarde de euro, arată o analiză efectuată de echipa integrată de Tranzacții a PwC România. Experții în tranzacții ai PwC sunt de părere că piața locală de fuziuni și achiziții își va menține tendința ascendentă și în anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum cel medical și farmaceutic, industrial și în sectorul bunurilor de larg consum, precum și de o tendință de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacități de producție în Asia.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Fonduri europene
MDRAPFE a transmis Autorității de Audit pachetele de desemnare pentru încă trei programe operaționale 2014-2020
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a transmis către Autoritatea de Audit (AA) pachetele pentru desemnarea sistemelor de management și control aferente Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Programului Operațional Capacitate Administrativă și Programului Operațional Inițiativa pentru IMM.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Roza vânturilor
Bookfest Timișoara, la cea de-a VI-a ediție
Cea de-a VI-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara va avea loc în perioada 6-9 aprilie la Centrul Regional de Afaceri CRAFT. În cele patru zile ale evenimentului organizat de Asociația Editorilor din România și Primăria Municipiului Timișoara vor avea loc lansări de carte, proiecții de film, sesiuni de autografe și, nu în ultimul rând, unele dintre cele mai importante edituri din România își vor prezenta oferta.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Dansul ca monolog interior, la a III-a ediție a festivalului News from Polska
Mișcarea, dansul și experimentul vor fi în centrul atenției la a III-a ediție a Festivalului de arte performative News from Polska, programată pentru perioada 31 martie – 9 aprilie. Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez și Centrul Național al Dansului București (CNDB), care va găzdui toate spectacolele acestei ediții.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Studiu: 30% dintre internauții de pe plan internațional citesc cărți „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”
30% din totalul internauților de pe plan mondial citesc cărți „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de compania de cercetări de piață GfK, citat de News.ro. Potrivit rezultatelor studiului, realizat în 17 țări, cei mai dedicați cititori online provin din China (36%), urmată de Marea Britanie și Spania – cu 32% fiecare.
Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017
Publicații de specialitate
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național