La început a fost cuvântul...
Priorități – prioritizare
În mass-media din 3 mai a.c. a atras atenția – printre altele – frecvența deosebită a familiei de cuvinte care se „trage” din substantivul „prioritate”. Nimic neobișnuit până aici dacă avem în vedere preocupările cvasigenerale pentru identificarea, în toate domeniile de activitate, a obiectivelor de primă importanță.
Agenda CECCAR
Ziua Națională a Investițiilor
O bază solidă de cunoștințe financiare atribuie populației șansele schimbării în bine a mentalității și a nivelului de trai. De la înțelegerea circuitului banilor în economie, la gestionarea corectă a bugetului personal și chiar până la cunoașterea modalităților de economisire/investire, toate acestea constituie piloni ai educației financiare.
CECCAR Brașov: Expertiza contabilă, probă științifică în actul justiției
Filiala Brașov organizează miercuri, 17 mai a.c., masa rotundă cu tema Expertiza contabilă – probă științifică în actul justiției. Filiala invită la întâlnire toți beneficiarii de expertize din Brașov pentru ca, alături de conducerea filialei, să dezbată aspecte ce țin de decontarea onorariilor experților judiciari numiți de instanțe, formularea obiectivelor, precum și cu privire la colaborarea dintre experții judiciari și instituțiile implicate în actul justiției.
CECCAR Covasna organizează o întâlnire cu întreprinzători de la nivel local
La sediul Filialei Covasna a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) va avea loc joi, 11 mai a.c., o întâlnire cu întreprinzători de la nivel local, ocazie cu care se va discuta pe tema achizițiilor publice prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cu precădere despre noutățile privind impozitarea societăților comerciale.
CECCAR Bacău: Dezbatere privind fenomenul spălării banilor
O temă de mare importanță a fost dezbătută la Bacău, cu ocazia unei întâlniri organizate de filiala CECCAR la care au participat Cristian Nichitoaie, comisar-șef al Inspectoratului de Poliție Județean, Dan Nițu, avocat în Baroul Bacău, și Florin Sava, comisar-șef în Brigada de Combatere a Crimei Organizate și a Terorismului Bacău.
CECCAR Dolj: Aspecte fiscale, dezbătute de membri cu reprezentanți ai DGRFP
Filiala CECCAR Dolj a organizat, în colaborare cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, un seminar de fiscalitate, ce a abordat corectarea vectorului fiscal în cazul impozitului specific, pe microîntreprinderi și pe profit, precum și depunerea Declarației privind veniturile realizate din România (Formularul 200) de către persoanele fizice. Cu acest prilej, Viorel Ghencea, șeful Biroului asistență contribuabili AJFP Dolj, Georgeta Radu, consilier Biroul asistență contribuabili, și Anca Popa, șeful Serviciului gestiune registru contribuabili, declarații fiscale și bilanțuri, au dezbătut cu membrii aspecte privind cele menționate mai sus, aducând clarificările necesare.
Direct de la sursă
Raportul Fundației IFRS și perspective
Fundația IFRS a publicat recent raportul său pentru anul 2016 (O mai bună comunicare în raportarea financiară), care prezintă și perspective asupra tendințelor urmate în acest an de standardele globale. Raportul prezintă, de asemenea, cele mai importante proiecte care urmează să fie finalizate de către IASB, în special standardul privind contabilitatea contractelor de asigurare și Cadrul general conceptual revizuit.
ACCA: Perspective asupra raportării integrate
Asociația Contabililor Autorizați din Marea Britanie (ACCA) a publicat recent un raport pe tema raportării integrate (IR), Perspective asupra raportării integrate, care se bazează pe 41 de rapoarte corporatiste din întreaga lume.
MFP: Peste 106 milioane de lei alocate pentru crearea de locuri de muncă
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că în perioada 12-23 iunie a.c. primește cereri pentru finanțarea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, în baza HG nr. 332/2014. Bugetul alocat sesiunii este de 106,29 milioane de lei.
ANAF a agreat 484 practicieni în insolvență
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat – prin Comisia constituită în conformitate cu prevederile art.4 alin.(2) din Ordinul Președintelui ANAF nr. 2442/2016 – procedura de verificare a cerințelor în vederea agreării practicienilor în insolvență. Astfel, au fost agreați 484 practicieni în insolvență, 287 au fost descalificați, iar 42 – respinși.
Comisia Europeană propune relaxarea reglementărilor referitoare la instrumentele derivate
Comisia Europeană (CE) a propus relaxarea reglementărilor referitoare la instrumentele derivate, pentru protejarea fondurilor de pensii, cu intenția de a stimula uniunea pieței de capital după decizia Marii Britanii de a ieși din UE, transmite Reuters, citat de News.ro. În contextul în care, în 2012, au fost adoptate noi reguli după criza financiară din 2007-2009, atenția Comisiei se îndreaptă în prezent spre susținerea creării de locuri de muncă în economia reală prin reducerea birocrației pentru companii și investitori, însă nu și pentru băncile mari.
BNR, ASF și MEN, premiate la Berlin pentru proiectele de educație financiară
România a câștigat marele premiu pentru proiectele de educație financiară derulate la nivel național în anul 2016 de Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Educației Naționale (MEN). Distincția a fost oferită în cadrul Global Inclusion Awards 2017, miercuri, 3 mai 2017, la Berlin, sub înaltul patronaj al Președinției Germane a G20.
Inițiative concrete în cadrul Pilonului drepturilor sociale
Comisia Europeană a prezentat recent o serie de inițiative legislative și nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, informarea lucrătorilor, accesul la protecția socială și timpul de lucru. Printre acestea se regăsește o propunere care vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru părinți și persoanele cu responsabilități de îngrijire, pentru ca aceștia să poată combina în condiții optime viața de familie cu o carieră.
BNR a diminuat rata rezervei minime obligatorii la pasivele în valută ale instituțiilor de credit, la 8% de la 10%
În ședința din 5 mai 2017, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât următoarele: Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; Gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 8% de la 10% începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2017. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8%.
Fonduri europene
A fost aprobat cadrul financiar pentru implementarea granturilor SEE și norvegiene
Executivul a stabilit, printr-o Ordonanță de Urgență, cadrul legal pentru implementarea, din punct de vedere financiar, a Mecanismului financiar Spațiul Economic European 2014 – 2021 și Mecanismului financiar norvegian 2014 – 2021. Potrivit Guvernului, cele două mecanisme de finanțare vor acoperi sectoare precum (...)
Măsuri pentru finalizarea proiectelor finanțate prin POS Mediu 2007-2013 preluate integral sau parțial prin POIM 2014-2020
Guvernul a reglementat, printr-o Ordonanță de Urgență, condițiile în care sumele aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice neimputabile beneficiarilor vor fi suportate de la bugetul de stat pentru proiectele din cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2007-2013 care nu au fost finalizate în perioada de eligibilitate (până la 31 decembrie 2015) și pentru care s-a convenit cu Comisia Europeană eșalonarea, astfel încât a doua fază a proiectelor să fie implementată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Lumea în care trăim
Unde se află Bucureștiul în „Atlasul european al apelor urbane“?
Comisia Europeană a publicat, la finalul lunii aprilie, Atlasul european al apelor urbane. Publicația – prima de acest gen – arată cum diferitele opțiuni de gestionare a apelor, dar și alți factori precum gestionarea deșeurilor, schimbările climatice și chiar preferințele noastre alimentare, pot afecta, pe termen lung, utilizarea durabilă a apei în orașele noastre.
Eurostat: Șomajul din zona euro a atins, în martie, cel mai redus nivel din ultimii șase ani
Rata șomajului din zona euro a scăzut în martie la 9,5%, cel mai redus nivel din ultimii șase ani, de la 10,2% în aceeași perioadă a anului 2016, iar față de februarie a stagnat, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, citate de News.ro. La nivelul Uniunii Europene, rata șomajului a fost în martie de 8%, în declin de la 8,1% în februarie și 8,7% în martie anul trecut.
În 2018, 40 de masterate noi în programul Erasmus Mundus
1.345 de studenți beneficiari din întreaga lume au aflat recent că au primit o bursă finanțată de UE pentru a începe cursurile la un masterat comun Erasmus Mundus în această toamnă. Bursele vor acoperi toate costurile legate de programele de studii care îi vor conduce către două sau mai multe instituții de învățământ superior, în căutarea unui masterat comun sau chiar a unui masterat dublu. Majoritatea programelor durează doi ani.
Publicații de specialitate
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Prim-plan decizional
Programul Național de Reformă 2017
Programul Național de Reformă (PNR) 2017 a fost aprobat, prin Memorandum, de Guvern. Documentul – elaborat sub coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene – asigură continuitatea reformelor în scopul îndeplinirii obiectivelor naționale asumate prin Strategia „Europa 2020” și punerii în aplicare a recomandărilor specifice de țară.
Au fost publicate normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start-Up Nation
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start-Up Nation, modificate în urma aprobării amendamentelor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017, lista codurilor CAEN eligibile în cadrul schemei, precum și modelul de plan de afaceri, care pot fi studiate accesând linkul.
Document
Programul de convergență 2017-2020 (I)
Executivul a aprobat, prin memorandum, Programul de convergență 2017-2020, document care confirmă menținerea angajamentului Guvernului României de aderare la Zona Euro. Printre măsurile asumate de Guvern se numără: introducerea, de la 1 iulie, a unui mecanism de plată defalcată a TVA, aplicat în primă fază de instituțiile publice (...)
Comentariul ediției
Cât de obiectivă poate să fie subiectivitatea?
S-au publicat rezultatele anchetei de conjunctură pe care Institutul Național de Statistică (INS) le aduce la cunoștința celor interesați, lună de lună, în vederea informării populației, în primul rând a persoanelor implicate în procesul decizional la nivel de firmă. De ce la „nivel de firmă”? Pentru că este vorba despre măsurarea percepției managerilor referitoare la evoluțiile economico-sociale pe următorul trimestru.
Eveniment
Avanpremieră la Bookfest 2017
La finalul acestei luni, în tradiționalul spațiu de la Romexpo, se va desfășura cea de-a XII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. În pofida scepticilor care, de mai multă vreme, prorocesc „dispariția cărții tipărite”, considerând că era Gutenberg și chiar era Marconi își dau obștescul sfârșit, aceste manifestări n-au încetat să reprezinte evenimente autentice, să trezească un mare interes public și să răspundă adecvat nu numai noilor oportunități, ci și noilor provocări.
Cariere. Drumul spre performanță
Adaptarea profesiei contabile la cerințele erei digitale este un obiectiv al prezentului pentru a putea face față exigențelor viitorului
Interviu cu ec. Florin Ghinea, președintele Filialei CECCAR Giurgiu: „Am absolvit Academia de Studii Economice în anul 1993 și dețin un master în managementul administrației publice. În domeniul financiar-contabil lucrez de aproape un sfert de secol, din care 9 ani în sfera managerială și 10 ani în cea a expertizei contabile. În prezent, sunt administrator al propriei firme de expertiză contabilă.”
PKF ECONOMETRICA SRL – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Timiș
Membră a celor mai importante organisme profesionale, precum și a rețelei PKF International, societatea PKF Econometrica a fost înființată în anul 1998 pentru a răspunde nevoii de asistență contabilă și fiscală de înaltă calitate. PKF Econometrica are ca obiectiv furnizarea celor mai bune servicii către clienții săi, indiferent de dimensiune și sector de activitate, standard pe care îl atinge prin orientarea către client, profesionalism, flexibilitate și muncă intensă.
Expertiza și auditul afacerilor
Tratamentul contabil și fiscal al reducerilor comerciale și financiare
Acordarea de reduceri comerciale și financiare reprezintă o practică des întâlnită în cadrul activității societăților, indiferent de domeniul în care se desfășoară aceasta. În practică se folosește termenul general de discount, care cuprinde toate tipurile de reduceri întâlnite în activitatea comercială. În acest articol dorim să prezentăm tipurile de reduceri comerciale/financiare conform legislației în vigoare, precum și tratamentul contabil și fiscal al acestora.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Programul IMM INVEST ROMANIA, destinat garantării creditelor
Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de sprijin pentru acces la finanțare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiții și/sau a liniilor de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, adoptat de Guvern, printr-un memorandum.
Curier legislativ
Noi prevederi privind administrarea și monitorizarea contribuabililor mijlocii
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat Procedura de administrare și monitorizare a contribuabililor mijlocii, printr-un act normativ emis recent. Noile prevederi sunt corelate cu criteriile și regulile specifice de selecție a contribuabililor mijlocii, aprobate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 3.610/2016, și cu modificările aduse Codului de procedură fiscală, așa cum am precizat într-un articol publicat anterior în CECCAR Business Magazine.
15,09 lei, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă
Valoarea maximă a tichetelor de masă a fost majorată de la 15 la 15,09 lei începând cu luna mai, prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 625/2017, publicat recent în Monitorul Oficial (nr. 316/03.05.2017). Cea mai recentă modificare a valorii nominale a tichetelor de masă a fost la sfârșitul anului trecut, de la 9,57 lei la 15 lei.
Proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți
Guvernul a adoptat un proiect de act normativ care va duce la creșterea nivelului de informare și protecție a consumatorilor la alegerea unui cont de plată, la schimbarea acestuia, precum și la deschiderea unui cont de plată cu servicii de bază. Este vorba despre un proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.
Au fost completate normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Normele metodologice de aplicare a legislației din domeniul pensiilor au fost completate, prin Hotărâre de Guvern, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncă.
Breviar statistic
BNR: Indicatori monetari – martie 2017
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna martie 2017 cu 1,5% (1,4% în termeni reali) față de luna februarie 2017, până la nivelul de 223,100 miliarde lei, potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 2,4% (2,3% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 0,2% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,5%).
Rezervele valutare ale BNR, 35,960 miliarde euro la 30 aprilie
La 30 aprilie 2017, rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau la nivelul de 35,960 miliarde euro, față de 34,695 miliarde euro la 31 martie 2017, potrivit datelor furnizate de BNR. În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 1,921 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (...).
Rata șomajului în formă ajustată sezonier, 5,3% în martie 2017
Rata șomajului în martie 2017 a fost de 5,3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul șomerilor (în vârstă de 15‐74 ani), estimat pentru luna martie 2017, a fost de 486.000 persoane, în scădere față de luna precedentă (489.000), dar și față de aceeași lună a anului anterior (561.000).
INS: Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în 2016
Populația după domiciliu (numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale – n.r.) la 1 ianuarie 2017 a scăzut cu 0,3% față de 1 ianuarie 2016, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, la 1 ianuarie 2017, populația după domiciliu a fost de 22,223 milioane persoane.
Eurostat: România a înregistrat în martie a doua mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din UE
România a înregistrat în martie a doua mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 9,1%, după cea a Sloveniei, de 10,4%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 2,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat și preluate de News.ro. Pe locul al treilea s-a situat Luxemburg, cu 7,8%.
Conectarea la era digitală
Bitdefender a identificat prima amenințare avansată a spionajului cibernetic, creată cu instrumente gratuite
Producătorul român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender a anunțat descoperirea primei amenințări cibernetice avansate, folosită în spionajul cibernetic, care poate fi dezvoltată cu ușurință utilizându-se instrumente gratuite găsite pe internet și care poate afecta agenții sau instituții guvernamentale, informează News.ro.
O nouă recunoaștere a potențialului IT al României: Centru European de Servicii Regionale Deloitte, la București
Deloitte a inaugurat oficial, săptămâna trecută, Centrul de Servicii Regionale în România, care operează sub denumirea Deloitte Tehnologie. Centrul are deja peste 100 de consultanți IT angajați și reprezintă o investiție ce demonstrează potențialul IT al României, în linie cu strategia Deloitte, într-un mediu în care tehnologia joacă un rol esențial.
Roza vânturilor
Festivalul Internațional de Poezie București, la a VIII-a ediție
Peste 100 de poeți din peste 30 de țări se vor afla în Capitală, în perioada 15-21 mai, cu prilejul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie (FIPB) București. Publicul iubitor de poezie și nu numai va avea ocazia să participe la conferințe, mese rotunde, performance-uri și recitaluri de jazz, lansări de carte și, pentru prima dată în istoria proiectului, evenimente dedicate copiilor.
Serile Filmului Românesc
Expoziții, lansări de carte, concerte și o secțiune cu filme pentru copii sunt propunerile ediției a VIII-a a Serilor Filmului Românesc (SFR), eveniment programat să se desfășoare la Iași, în perioada 10-14 mai. Anul acesta, festivalul îi este dedicat regizorului Cristian Mungiu, căruia îi va fi oferit trofeul SFR, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), pentru contribuția adusă cinematografiei.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial