La început a fost cuvântul...

Virtuțile și servituțile aproximațiilor

Uneori, recursul la cuvintele „aproximativ” și/sau „circa” ori „cca” este marcat de derapaje lingvistice și logice. Astfel, într-un comentariu pe teme economice, apărut într-un cotidian bucureștean la 20 iunie a.c., se afirma că „analiza de specialitate a aproximat vag perspectivele firmei X”. Aici avem de-a face cu un pleonasm pur: „aproximativ” este echivalent cu „ceva vag”.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Agenda CECCAR

Accountancy Europe: Ședința Grupei de lucru Bănci

Membrii Grupei de lucru Bănci a Accountancy Europe s-au reunit în ședință marți, 27 iunie a.c., la Bruxelles. Reprezentantul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România în această grupă, Radu Ciobanu, a participat la reuniunea amintită. Agenda ședinței a inclus informări cu privire la contribuțiile Accountancy Europe la consultările Comisiei Europene, discuții pe marginea documentelor de discuții referitoare la IFRS 9 (...)

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Seminar pe teme de fiscalitate, la Dolj

Un seminar dedicat noutăților legislative din domeniul fiscal a avut loc marți, 27 iunie a.c., la Dolj. Experți contabili, contabili autorizați și stagiari ai Filialei CECCAR Dolj au participat la întrunirea organizată de filială, precum și reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. 

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

CECCAR Bacău: Noutăți fiscale la zi

Filiala Bacău a organizat luni, 26 iunie a.c., masa rotundă cu tema Noutăți fiscale la zi, prilej cu care au fost dezbătute noile prevederi legale din domeniile financiar-contabil și fiscal și modul de aplicare a acestora în activitatea desfășurată de experții contabili și contabilii autorizați.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

CECCAR Dâmbovița: Aspecte practice privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale. Cazuistica fenomenului de spălare a banilor

La 20 iunie a.c., la sediul filialei Dâmbovița a avut loc seminarul cu tema Aspecte practice privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale. Cazuistica fenomenului de spălare a banilor. Agenda sesiunii a cuprins aspecte privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale, rolul, importanța și contribuția acesteia în soluționarea cauzelor, analize privind activitatea de expertiză contabilă, precum și prezentarea cazuisticii privind fenomenul de spălare a banilor.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

CECCAR Dolj: Proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru întreprinderi mici și mijlocii

Filiala Dolj a CECCAR a găzduit luni, 26 iunie a.c., seminarul cu tema Proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru întreprinderi mici și mijlocii. Acțiunea organizată de filială s-a adresat membrilor filialei și reprezentanților mediului de afaceri local, aducând în atenția participanților oportunitățile de finanțare din fonduri nerambursabile. 

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

CECCAR Galați: Eveniment dedicat Zilei Iei

La sediul Filialei Galați a CECCAR a avut loc marți, 20 iunie a.c., o acțiune dedicată Zilei Iei. Participanții au putut admira fotografii cu tema Ia românească, ieri și astăzi. Simboluri și frumusețe, precum și produse tradiționale – obiecte decorative, veselă din lut și ceramică, fus etc. – expuse într-un colț dedicat identității românești.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

CECCAR Ialomița: Actualități ale legislației fiscale

Filiala Ialomița a organizat, la 22 iunie a.c., seminarul cu tema Actualități ale legislației fiscale. Raluca Bratcovchi și Gheorghe Dorobăț, șefii unor servicii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița, au dezbătut, împreună cu membrii, modificări recente ale Codului fiscal și ale normelor de aplicare a legislației în domeniile fiscal și financiar-contabil (...)

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Direct de la sursă

Accountancy Europe: Propunerea Comisiei Europene privind intermediarii din domeniul fiscal – un pas înainte pentru creșterea transparenței fiscale

Accountancy Europe a declarat, într-un comunicat de presă emis la 22 iunie a.c., că propunerea de directivă a Comisiei Europene cu privire la intermediarii din domeniul fiscal (despre care am relatat în numărul de față al revistei) poate ajuta la creșterea transparenței fiscale, dar că proiectul poate fi îmbunătățit. 

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Îmbunătățirea gestionării și performanței sectorului public: contabilitatea de angajamente

Într-un articol recent publicat în International Accounting Bulletin, Svetlana Klimenko, specialist al Băncii Mondiale în management financiar, și Daniel Nogueira-Budny, specialist în guvernanță și reforma sectorului public în cadrul aceleiași instituții, analizează situația actuală a gestionării sectorului public la nivel mondial și vin cu câteva recomandări pentru îmbunătățirea performanței și eficienței acestui sector.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Gestionarea practicilor: cabinetele de contabilitate de mici dimensiuni dețin un avantaj în fidelizarea angajaților

În cel mai recent buletin global de informații, resurse și știri de pe Rețeaua globală de cunoștințe a IFAC se vorbește despre păstrarea celor mai valoroase talente în practicile contabile și despre ceea ce face profesia contabilă mai atractivă pentru noile generații, așa-numiții Milenari. Caracteristicile generației Milenare – cunoscută și sub numele de Generația Y – identificate de experții în recrutare sunt următoarele (...)

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

ANAF: Poprirea electronică a devenit funcțională

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că poprirea electronică – sistemul de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță – este funcțională din data de 23 iunie a.c. „Prin intermediul acestui sistem este asigurată o comunicare rapidă și eficientă a actelor de executare și sunt înlăturate deficiențele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puțin afectată”, precizează ANAF, într-un comunicat.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale a fost revizuită

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) informează că Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale a fost revizuită pentru perioada 2017-2019 pentru a fi în concordanță cu indicatorii bugetari prevăzuți în Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu și completează documentul strategic anterior.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Aplicație mobilă dedicată programului Erasmus+, lansată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la crearea programului

Comisia Europeană (CE) a lansat recent o aplicație mobilă dedicată programului Erasmus+, în contextul împlinirii a 30 de ani de la crearea acestuia, interval în care numărul beneficiarilor a depășit 9 milioane. „Concepută pentru studenți, cursanții din învățământul profesional și participanții la schimburile pentru tineri, aplicația va facilita experiența Erasmus+ pentru toți participanții”, precizează reprezentanții CE, într-un comunicat.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

MEN: Procedurile privind școlarizarea românilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar și superior de stat din România în anul de învățământ 2017-2018

Ministerul Educației Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au aprobat, prin ordin comun, metodologiile ce reglementează procedurile de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar și superior de stat din România în anul de învățământ 2017-2018.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

10 octombrie, votată Ziua națională a produselor agroalimentare românești

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 10 octombrie drept Ziua națională a produselor agroalimentare românești, informează News.ro. Potrivit unui amendament adoptat în Comisia de agricultură, prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

În urma unei recente actualizări realizate de ANCPI, suprafața României a crescut cu 6 kilometri pătrați

Suprafața României a crescut cu 6 kilometri pătrați (km2), până la 238.397 km2, în urma unei actualizări realizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS), citat de News.ro. „Suprafața totalã a teritoriului este de 238.397 km2“.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Curier legislativ

MFP: Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2017

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat modul de întocmire și depunere a raportărilor contabile la 30 iunie 2017 de către operatorii economici. Ordinul nr. 895/2017 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum și pentru reglementarea unor aspecte contabile (publicat în Monitorul Oficial nr. 463/21.06.2017) prevede, printre altele, entitățile care au obligația întocmirii și depunerii raportărilor contabile semestriale la unitățile teritoriale ale MFP (...)

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Completări privind erorile ce pot fi corectate în situațiile financiare anuale depuse la MFP

Operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial vor putea corecta și erorile referitoare la codul unic de înregistrare al entității raportoare în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP), potrivit unui act normativ emis recent de instituția menționată.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

ANAF: Formularul 255, modificat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat, printr-un act normativ recent, conținutul unui act administrativ fiscal emis de organele fiscale în derularea procedurilor pentru administrarea impozitului pe venit. Ordinul nr. 1.718/2017 a apărut în Monitorul Oficial nr. 477/23.06.2017 și aduce modificări și completări Ordinului președintelui ANAF nr. 3.695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice. 

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Act normativ de modificare și completare a Codului fiscal, adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat marți, 20 iunie a.c., proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Setul de măsuri astfel introduse vizează susținerea mediului de afaceri, prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, precum și prin stimularea activității de inovare, cercetare și dezvoltare.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

În proiect, noi norme în materie de transparență aplicabile intermediarilor din domeniul planificării fiscale

Comisia Europeană (CE) a propus noi reguli stricte în materie de transparență aplicabile intermediarilor – consultanții fiscali, contabilii, băncile și avocații – care concep și promovează sisteme de planificare fiscală pentru clienții lor. Recentele scurgeri de informații în mass-media, precum Panama Papers, au scos la lumină modul în care anumiți intermediari acordă în mod activ asistență companiilor și persoanelor fizice pentru a se sustrage de la plata impozitelor, de regulă prin intermediul unor sisteme transfrontaliere complexe.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Noi prevederi privind scutirea de impozit pe veniturile programatorilor, în vigoare de la 1 iulie

De la 1 iulie a.c., angajații operatorilor economici al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor prevăzută de Codul fiscal dacă veniturile anuale realizate de angajator în anul fiscal precedent au o valoare de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Conectarea la era digitală

Dronele, utilizate în procesul de auditare

Ernst & Young a lansat un proiect-pilot aplicabil la nivel global care vizează extinderea utilizării dronelor în cadrul proceselor de inventariere, ca parte a propriilor capabilități de auditare digitală. Pentru a îmbunătăți calitatea auditării, acest proiect-pilot extins va folosi o nouă tehnologie pentru creșterea acurateței și a frecvenței colectării de date în procesul de inventariere.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Studiu: 93% dintre utilizatorii de dispozitive mobile preferă autentificarea biometrică pentru servicii financiare

Marea majoritate a consumatorilor (93%) preferă autentificarea biometrică în locul celei printr-o parolă atunci când accesează servicii financiare de pe dispozitive mobile, relevă un studiu realizat de Departamentul de Științe Informatice al Universității din Oxford și Mastercard. Potrivit autorilor cercetării, faptul nu constituie o surpriză, în contextul în care folosirea securității biometrice (printre care amprenta digitală sau scanarea irisului) reprezintă o metodă mult mai sigură, care elimină dezavantajul de a memora o parolă.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Lumea digitală... în cifre. Eurostat a lansat publicația Economia și societatea digitale în UE

Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a lansat recent publicația online Economia și societatea digitale în UE, având ca scop o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă societatea digitală, prin intermediul datelor statistice. „Navigarea pe internet, conversațiile de tip chat și cumpărăturile online sunt printre activitățile cotidiene ce se bazează pe utilizarea unor tehnologii informaționale, cum ar fi calculatoarele de birou, computerele personale sau telefoanele inteligente.”

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Prim-plan decizional

Proiectul de act normativ privind modificarea OG nr. 65/1994 a fost adoptat

Marți, 20 iunie a.c., în plenul Camerei Deputaților s-a adoptat proiectul de lege privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative, proiect de act normativ care modifică și OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați din România.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Document

Programul de convergență 2017-2020 (V)

Continuăm prezentarea unor subcapitole din Programul de convergență 2017-2020, aprobat, prin Memorandum, de Executiv. Documentul confirmă menținerea angajamentului autorităților române de aderare la Zona Euro. Ministerul Energiei continuă implementarea procesului de pregătire pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia (un producător integrat de energie electrică pe bază de lignit, care a luat ființă prin fuziunea celor trei complexe energetice de la Craiova, Rovinari și Turceni cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia) și a Hidroelectrica (producătorul principal de energie electrică și principalul furnizor de servicii de sistem din România), precum și a procesului de restructurare și eficientizare a activității companiilor în care statul deține participații.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Analize și sinteze

Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investițiile

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții au organizat recent, în parteneriat, conferința cu tema Investiții și finanțarea investițiilor în România. Înțelegerea constrângerilor aferente investițiilor este esențială pentru ca România să își continue calea către convergența economică.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Studiu Mastercard: 86% dintre români vor să susțină lupta împotriva economiei gri

92% dintre români cred că autoritățile publice sunt cele care trebuie să conducă eforturile de a combate economia subterană, iar 86% sunt gata să sprijine acțiunile acestora în combaterea economiei gri, potrivit unui studiu pe tema conștientizării existenței economiei subterane și a atitudinilor față de aceasta, realizat de Ipsos la solicitarea Mastercard în 10 țări din Europa de Est, printre care și România.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Comentariul ediției

Bani sunt, creditarea este (încă) anemică

Teodor Brateș

Toate datele statistice disponibile în acest moment anticipează că, în primul semestru al anului în curs, investițiile înregistrează unul dintre cele mai modeste ritmuri de creștere din întreaga perioadă post-criză. Am mai avut prilejul să tratăm acest subiect, a cărui importanță nu este negată de nimeni. De ce, totuși, revirimentul atât de necesar se lasă așteptat de mult timp?

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Eveniment

Lunga vară fierbinte din învățământ

Alexandra Rizea

Începând cu a doua decadă a lunii iulie a.c., zeci de mii de tineri își asumă decizia de a candida pentru admiterea în învățământul superior, ca un act de maturitate în „construirea” propriei cariere, de fapt a unui drum în viață. Caracterul de masă al concursului de admitere la facultatea aleasă nu exclude, ci include tot ceea ce se definește prin individualitate.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Cariere. Drumul spre performanță

„Pulsul” profesiei se simte cel mai bine când te bucuri de încrederea colegilor și a clienților

Interviu cu ec. Ioana-Veronica Prune Jula, președinte al Comisiei de disciplină a Filialei CECCAR Sălaj: „În primul rând, consider că trebuie să subliniez importanța opțiunii mele pentru profesia contabilă, confirmată de absolvirea Facultății de Științe Economice din Cluj-Napoca – secția Tranzacții Internaționale, în anul 2004. Pasul decisiv a fost făcut cu un an înainte, în 2003, în momentul în care a luat ființă societatea de contabilitate și expertiză pe care o conduc și o administrez și în prezent.”

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Tratamentul operațiunilor de sponsorizare și mecenat

Nicu Popa

Pe parcursul desfășurării activității, o entitate economică poate fi în situația de a primi sau de a oferi sponsorizări. De asemenea, nu puține sunt cazurile în care o persoană fizică primește astfel de beneficii materiale sau bănești din partea unor persoane fizice sau juridice. Dar ce înseamnă de fapt aceste sponsorizări? Sub ce formă pot fi ele oferite, respectiv primite?

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Mecanismul de gestionare financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020

Claudia Florea, Cornelia Mariana Oprea

Pentru perioada de programare 2014-2020, în vederea asigurării unui management financiar eficient al fondurilor și al capacității de absorbție, s-a adoptat cadrul legislativ național ce reglementează gestionarea financiară a proiectelor finanțate din fonduri europene, care face obiectul acestui articol. Vom prezenta modul în care este asigurat fluxul fondurilor europene, modalitățile de prefinanțare, mecanismul decontării fondurilor nerambursabile, contabilitatea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și neregulile care pot duce la rezilierea contractelor de finanțare.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Parteneriatul public-privat în România și în Uniunea Europeană

Cristian Marinescu

În activitatea economică întâlnim situații în care părțile din cadrul unei asocieri sunt atât societăți private, cât și instituții publice. În acest caz, asocierea dintre cele două categorii de persoane poate îmbrăca forma unei asocieri în participație sau a unui parteneriat public-privat. Spre deosebire de asocierea în participație (sau, așa cum apare în literatura de specialitate internațională, joint venture), care este un concept mai vechi, amplu dezbătut în lucrări din domeniu și cu o largă aplicabilitate în practica europeană, parteneriatul public-privat (prescurtat PPP) este o noțiune relativ nouă, în prezent fiind din ce în ce mai des întâlnită în spațiul public, atât în presa economică, cât și în publicațiile economice, financiare și juridice, dar și în legislația multor țări.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

România implementează Inițiativa pentru IMM: 540 de milioane de euro, disponibile pentru circa 3.700 de întreprinderi mici și mijlocii

Cinci bănci au semnat acorduri de garantare pentru implementarea Inițiativei pentru IMM în România, prin care se oferă finanțări noi pentru întreprinderi din toate regiunile țării. Inițiativa pentru IMM este o colaborare între Grupul BEI (Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții), Guvernul României și Comisia Europeană.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență, în consultare publică

Consiliul Concurenței a lansat în consultare publică Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență cu scopul de a explica modalitatea în care companiile pot realiza și implementa un program de conformare cu regulile de concurență. „Un program de conformare este un set de reguli, aprobate de conducerea unei companii, pe care angajații unei companii (nu doar persoane cu funcții de conducere) și orice alte persoane însărcinate cu reprezentarea intereselor acestora trebuie să le respecte pentru a nu încălca legislația în domeniul concurenței”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Mentorat în antreprenoriat pentru beneficiarii programului Start-up Nation

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat înființarea Registrului Național al Mentorilor Antreprenori, o bază de date publică online alcătuită din antreprenori de succes care vor să împărtășească, pe bază de voluntariat, din experiența acumulată celor aflați la început de drum în business.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Piața de capital

APPLY BVB, prima aplicație online pentru investitori a unei companii listate

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat lansarea APPLY BVB, aplicație online gratuită pentru cei interesați de activitatea BVB. Aplicația este un instrument ce aduce o nouă calitate a relației cu investitorii. Aceasta oferă acces imediat la cele mai recente rezultate financiare ale BVB, prețurile acțiunilor, noutăți pentru investitori, rapoartele analiștilor și comunicatele de presă ale BVB.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Breviar statistic

Eurostat: Creștere spectaculoasă a costurilor asociate muncii în România

Costul unei ore de muncă pe ansamblul economiei a crescut, în România, cu 17,2% în primul trimestru al anului 2017, aceasta fiind de departe cea mai mare creștere înregistrată la nivel UE28, în intervalul analizat. România este urmată în top de Ungaria, unde costul unei ore de muncă a crescut cu 11,7%, și de Bulgaria, cu 10,1%, în timp ce media este de doar 1,7%, la nivelul UE, și de 1,5%, în zona euro, se arată într-un comunicat al biroului european de statistică Eurostat.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Populația școlară – 3,597 milioane de elevi și studenți în anul școlar/universitar 2016-2017

Populația școlară din sistemul național de educație a fost în anul școlar/universitar 2016-2017 de 3,597 milioane de elevi și studenți, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul școlar/universitar precedent, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Învățământul profesional a fost singurul nivel educațional în care populația școlară a crescut (cu peste o cincime) în intervalul analizat.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Pensia medie lunară, 1.016 lei în primul trimestru

În primul trimestru al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,234 milioane de persoane, în scădere cu 11.000 față de trimestrul precedent, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 1.016 lei, mai mare cu 6,1% față de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 981 lei.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

ONRC: Peste 63.370 de firme înființate în primele cinci luni din 2017

În România s-au înființat, în primele cinci luni din acest an, 63.374 de companii, în creștere cu 23,03% față de aceeași perioadă din 2016, relevă statisticile publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de News.ro. În perioada ianuarie-mai 2016, în țara noastră au fost înregistrate 51.510 firme noi.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Lumea în care trăim

Progrese omogene necesare în domeniul inovării, la nivel european

Performanțele în materie de inovare din UE au continuat să crească, în 2016, în condițiile unor progrese relativ inegale pe continent, este una dintre principalele constatări ale celui mai recent Tablou de bord privind inovarea, publicat recent de Comisia Europeană. Pe ansamblu, performanțele s-au îmbunătățit în 15 țări, Suedia rămânând lider în materie de inovare, iar Lituania, Malta, Olanda, Austria și Marea Britanie fiind inovatorii cu cea mai rapidă creștere.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Raport ONU: Populația lumii va crește la 9,8 miliarde de oameni în 2050

Populația lumii, în prezent de 7,6 miliarde de persoane, urmează să crească și să ajungă la 9,8 miliarde de oameni în 2050 și la 11,2 miliarde în 2100, preconizează ONU într-un raport, relatează The Associated Press, citată de News.ro. Potrivit documentului – întocmit de Divizia pentru Populație din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale –, populația lumii crește anual cu o medie de 83 de milioane de oameni.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Roza vânturilor

Emisiune numismatică: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă pentru colecționare și, totodată, pune în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Vinul de Cotnari, propus de UE să devină produs cu indicație geografică protejată în China

Vinul de Cotnari este inclus în cele 200 de indicații geografice din Europa și din China – 100 de fiecare parte –, avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în acest an. Publicarea oficială a celor două liste a fost agreată de UE și China la începutul lunii iunie, deschizându-se astfel procesul de protejare a produselor incluse împotriva imitațiilor și a fraudelor.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Publicații de specialitate

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

CECCAR vine în întâmpinarea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire: Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a VI-a, revizuită.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.

Nr. 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.