La început a fost cuvântul...
Vorba zboară, scrisul rămâne
Dacă exprimarea „la liber” (adică fără textul aferent) mai admite unele neglijențe în materie de „stil”, exigențele sunt incomparabil mai mari atunci când avem de-a face cu formulări scrise, indiferent dacă utilizăm stiloul, creionul, pixul ori calculatorul. Mai ales în unele publicații online, găsim texte care merită să fie consemnate cu semnul minus.
Prim-plan decizional
Legea nr. 162/2017, care modifică OG nr. 65/1994, publicată în Monitorul Oficial
În Monitorul Oficial nr. 548 din 12 iulie 2017 a fost publicată Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative, ce modifică și completează OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați din România.
Agenda CECCAR
CECCAR Prahova: Dezbateri cu beneficiarii lucrărilor de expertiză contabilă judiciară
Filiala Prahova a organizat, recent, o întâlnire a experților contabili judiciari cu principalii beneficiari ai expertizelor contabile întocmite de aceștia. Reuniunea a vizat dezbaterea unor aspecte întâlnite în practică și semnalate de experții contabili judiciari, transmise anterior de filială invitaților la eveniment.
CECCAR Satu Mare: Seminar pe teme de fiscalitate
Filiala Satu Mare a găzduit, recent, un seminar de fiscalitate la care au participat experți contabili și contabili autorizați din județ. Magdalena Berce, lector CECCAR, a discutat cu profesioniștii contabili aspecte legate de ajustarea TVA conform celor mai recente modificări aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, prevederile Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, precum și Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund.
Dezbatere consacrată proiectului de modificare a Codului muncii
Noutățile legislative privind Codul muncii și proiectul de modificare a acestuia au fost în centrul dezbaterilor la Satu Mare, cu prilejul unei întruniri organizate de filiala CECCAR miercuri, 28 iunie a.c., cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. Profesioniști contabili din județ, experți contabili și contabili autorizați, au analizat împreună cu oficialii ITM proiectul amintit, aducând propuneri și sugestii pe marginea prevederilor acestuia, și au purtat discuții pe tema delegării-detașării personalului din România în Uniunea Europeană și a personalului străin pe teritoriul țării noastre.
CECCAR Suceava, partener al Olimpiadei Naționale a Economiștilor în Formare
Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 28-30 iunie a.c., etapa la nivel național a Olimpiadei Naționale a Economiștilor în Formare. Filiala Suceava a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a fost partener al evenimentului, desfășurat sub egida Asociației Facultăților de Economie din România (AFER).
Curier legislativ
Proiect MFP: Modificări privind contribuțiile datorate de angajatori pentru salariații cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului fiscal prin care se propune ca baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al celei de sănătate, datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, să fie la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru angajații cu normă întreagă sau cu timp parțial care obțin venituri sub acest nivel.
Legislație comentată
Sursa: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.381 din 27 aprilie 2017 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, publicat în Monitorul Oficial nr. 342/10.05.2017
MFP: Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit
Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit a fost aprobat prin ordin al ministrului Finanțelor Publice și publicat recent în Monitorul Oficial (OMFP nr. 925/2017, apărut în Monitorul Oficial nr. 519/04.07.2017). Nomenclatorul cuprinde codul CAEN și denumirea activităților (de producție, comerț și prestări de servicii) pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității.
Noi norme pentru procedurile transfrontaliere de insolvență
Au intrat în vigoare, în întreaga Uniune Europeană, noile norme privind procedurile transfrontaliere de insolvență, propuse de Comisia Europeană (CE) în 2012 și adoptate în 2015. Noile norme facilitează recuperarea datoriilor în procedurile transfrontaliere de insolvență, permițând întreprinderilor să se restructureze și creditorilor să își recupereze banii cu mai mare ușurință, prin garantarea eficacității și eficienței procedurilor colective de recuperare transfrontalieră a creanțelor.
Facilități pentru persoanele cu dizabilități
Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora. Potrivit actului normativ, copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Metodologie pentru soluționarea cererilor persoanelor adoptate de a avea acces la informațiile referitoare la propriul trecut
Executivul a aprobat, prin hotărâre, metodologia privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.
Compensații financiare pentru proprietarii de pădure din zonele protejate
Proprietarii care dețin suprafețe de pădure situate în zone protejate, unde există restricții în recoltarea lemnului, vor primi compensații financiare, ca urmare a aprobării de către Guvern, prin hotărâre, a Normelor metodologice de acordare, utilizare și control al compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă.
Direct de la sursă
Forumul normalizatorilor de standarde pentru sectorul public, la a II-a ediție
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) a organizat, în perioada 3-4 iulie a.c., a II-a ediție a Forumului dedicat normalizatorilor naționali de standarde pentru sectorul public, ale cărui obiective sunt dezvoltarea și menținerea dialogului, schimbul de idei și îmbunătățirea comunicării și colaborării la nivel global.
BNR a menținut rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an
În ședința din luna iulie a.c., Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Argumente în sprijinul continuării și consolidării actualei politici monetare
A fost dată publicității minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din luna iulie a.c. Astfel, se menționează că, în cadrul ședinței, Consiliul de administrație a discutat și a adoptat decizia de politică monetară pe baza datelor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice, financiare și monetare curente și de perspectivă prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.
100 de milioane de euro de la BERD pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor din România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat în România, la finalul lunii iunie, programul de finanțare Green Economy Financing Facility (GEFF), în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al BERD, programul este destinat să ajute sectorul rezidențial din România prin finanțarea investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă și soluții de economisire a apei.
Europenii vor beneficia de pensia personală paneuropeană
Comisia Europeană (CE) a propus crearea unui nou produs de economisire, pensia personală paneuropeană (PEPP). Acest nou produs, pe bază voluntară, are menirea de a le oferi titularilor de conturi de economii, pe de-o parte, mai multe opțiuni atunci când pun bani deoparte pentru bătrânețe și, pe de altă parte, accesul la o gamă de servicii mai competitive.
Punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pe canalul Bega
Executivul a aprobat, printr-un memorandum, încheierea unui acord cu partea sârbă privind deschiderea unui punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru traficul internațional de călători, pe canalul Bega.
Lumea în care trăim
Raport PwC: Prelungirea vieții profesionale a persoanelor vârstnice ar putea crește PIB-ul țărilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari
Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea înregistra o creștere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă țară din UE în această privință, potrivit unui studiu al economiștilor PwC.
Prima ediție a Monitorului orașelor culturale și creative
Acest nou instrument oferă date comparabile cu privire la modul în care orașele europene își îndeplinesc obiectivele la nivelul a nouă dimensiuni din sectoarele culturale și creative și evidențiază modul în care performanța orașelor contribuie la dezvoltarea socială, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în aceste orașe.
Wealth-X: Numărul multimilionarilor lumii a crescut cu 3,5% în 2016, iar averile lor cumulează 27.000 de miliarde de dolari
Numărul multimilionarilor, persoane care dețin cel puțin 30 de milioane de dolari, a crescut cu 3,5% în 2016, la 226.450, după o scădere accentuată înregistrată cu un an în urmă, iar averile lor cumulate au urcat cu 1,6%, la 27.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor firmei de consultanță Wealth-X, citate de MarketWatch, informează News.ro.
Eurostat: Populația UE a crescut cu 1,5 milioane de locuitori în 2016
Populația Uniunii Europene a crescut cu 1,5 milioane de locuitori anul trecut, ca efect al afluxului de migranți, se arată într-un comunicat al Eurostat, citat de RTBF și preluat de News.ro. Astfel, numărul locuitorilor din UE era, la 1 ianuarie a.c., de 511,8 milioane de locuitori. Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat un număr aproximativ egal de nașteri și decese, astfel că variația demografică a fost neutră.
Document
Programul de convergență 2017-2020 (VI)
Încheiem în acest număr prezentarea Programului de convergență pentru perioada 2017-2020. Reamintim că acest document a fost înaintat Comisiei Europene la finalul lunii aprilie 2017. Între timp – cum este bine cunoscut – au intervenit unele evenimente pe scena politică autohtonă care au adus, mai ales prin programul noului Guvern, unele modificări și completări la câteva dintre obiectivele cuprinse în documentul trimis la Bruxelles. Fiind vorba despre un text oficial, considerăm că, sub aspect istorico-documentar, avem obligația de a publica formula inițială.
Comentariul ediției
Creștere cu și fără dezvoltare economică
Dacă în luna mai a.c. datele statistice provizorii (1) referitoare la evoluția produsului intern brut pe primul trimestru au provocat o surpriză de proporții, acum, în iulie, comunicatul Institutului Național de Statistică (INS) pe aceeași temă – este vorba despre o „treaptă” superioară de analiză și sinteză sub forma datelor provizorii (2) – a fost primit de majoritatea analiștilor cu un calm desăvârșit. Sporul de PIB de 5,7% în intervalul ianuarie-martie 2017 – cel mai înalt din UE – contestat la început (sub efectul amintitei surprize) nu mai constituie în prezent obiect de controversă.
Eveniment
Teatrul de stradă și spectacolul străzii
În fiecare final de săptămână din „luna lui Cuptor”, vaste spații publice din București se transformă în „teatru în aer liber”, reamintindu-ne, astfel, că, încă din antichitate, prin celebrele amfiteatre elene și romane, arta zeiței Thalia se bucura de cel mai mare interes și de respectul firesc care i se cuvenea.
Cariere. Drumul spre performanță
Vocație + competență + responsabilitate = performanță
Interviu cu Gheorghe Tudor, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Călărași: „Așa este. După absolvirea, în anul 1968, a Școlii Generale nr. 1 din comuna călărășeană Ciocănești, am urmat cursurile Liceului Economic din centrul județean, cu pregătirea în domeniul pe care mi l-am ales pe atunci, contabilitatea.”
Expertiza și auditul afacerilor
Impozitul specific unor activități
Începând cu acest an, potrivit Legii nr. 170/2016, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care desfășoară activități de cazare și alimentație publică sunt obligate la plata impozitului specific. În acest sens, în data de 14 aprilie 2017 a apărut Ordinul ministrului turismului și al ministrului finanțelor publice nr. 264/464 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Regimul contabil și fiscal privind ajustarea TVA în cazul achizițiilor de bunuri și servicii, altele decât bunurile de capital
Articolul prezintă regimul contabil și fiscal privind ajustarea taxei pe valoarea adăugată în cazul achizițiilor de bunuri și servicii, altele decât bunurile de capital. Ajustarea TVA constă în exercitarea dreptului de deducere, în situația în care persoana impozabilă câștigă acest drept în conformitate cu prevederile legale în vigoare (ajustare pozitivă), sau anularea în totalitate ori parțială a deducerii exercitate inițial, în cazul în care persoana impozabilă pierde potrivit legii dreptul de deducere (ajustare negativă).
Noi perspective de finanțare a economiei mondiale
Pe lângă fondurile europene, pe care România le-a putut accesa atât în perioada preaderare, cât și ca membru al Uniunii Europene, economia mondială dezvoltă și alte sisteme de finanțare menite să sprijine progresul statelor aflate în curs de dezvoltare, prin Banca Asiatică de Dezvoltare și Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură, pe care le vom prezenta pe scurt în acest articol. Așadar, țara noastră pare a avea și alte mijloace în ceea ce privește finanțarea proiectelor în vederea dezvoltării sale.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Demersuri pentru dezvoltarea și consolidarea mediului de afaceri
Executivul a aprobat două propuneri ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat dedicate susținerii dezvoltării și consolidării mediului de afaceri românesc. Astfel, după cum am mai informat, a fost adoptată ordonanța de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea a nouă agenții pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, care vor avea un rol activ în implementarea programelor naționale derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, inclusiv în derularea programului Start-up Nation.
Google deschide huburi în șase orașe universitare, în urma extinderii programului Atelierul Digital
Google a anunțat extinderea programului Atelierul Digital prin deschiderea a șase huburi regionale, în colaborare cu instituții universitare de marcă din țară. Huburile vor conecta mediul universitar cu cel de business, oferind studenților pregătire practică în antreprenoriat și digital marketing. Totodată, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se pot adresa huburilor pentru a primi consultanță în domeniul online.
Breviar statistic
Rezervele valutare ale BNR, 35,208 miliarde euro la 30 iunie
La 30 iunie a.c., rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau la nivelul de 35,208 miliarde euro, față de 35,483 miliarde euro la 31 mai a.c., potrivit datelor publicate de BNR. În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 1,160 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligațiuni pe piața internă în valoare nominală de 100 milioane euro) ...
Sistemul bancar românesc a încheiat 2016 cu un profit net cumulat de 4,15 miliarde lei
Sistemul bancar românesc a încheiat anul trecut cu un profit net cumulat de 4,15 miliarde lei (circa 924 milioane euro), ușor sub nivelul din 2015, pe fondul continuării reducerii costurilor și curățării bilanțurilor, arată datele Raportului anual pe 2016 al Băncii Naționale a României (BNR), citate de News.ro.
Șomaj: 7,8% în UE, 5,4% în România
În mai 2017, rata șomajului în Uniunea Europeană s-a menținut, pentru a doua lună consecutiv, la 7,8%, un minim care nu a mai fost atins din decembrie 2008, potrivit celui mai recent comunicat al biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. În România, deși a fost consemnată o ușoară creștere față de aprilie, rata este de 5,4%, cu mult mai mică decât cea raportată la nivelul UE, de altfel o tendință care continuă de mai mult timp.
Eurostat: România a înregistrat în luna mai cea mai mare creștere a afacerilor cu amănuntul din UE, de 14%
România a înregistrat în luna mai cea mai mare creștere a afacerilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, față de un ritm de 2,6% la nivelul UE și al zonei euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, citate de News.ro.
Piața de capital
BVB a lansat Ghidul celor mai bune practici privind comunicarea în relația cu investitorii
În urma publicării celei de-a doua ediții a Cartei albe a comunicării companiilor listate, Bursa de Valori București (BVB) a lansat Ghidul celor mai bune practici privind comunicarea în relația cu investitorii, un document care va ajuta emitenții actuali și potențiali în procesul de îmbunătățire a relațiilor cu investitorii. „După lansarea Cartei albe în mai 2017, reprezentanții BVB au fost contactați de peste un sfert dintre emitenții de pe piața principală cu solicitări de informații suplimentare despre cum să-și îmbunătățească website-urile și comunicarea cu investitorii.”
Conectarea la era digitală
Viteza medie de download date internet fix, în creștere cu peste 70% în 2016
Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România generate de Netograf.ro – aplicația Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru testarea calității serviciului de internet –, în anul 2016 românii au experimentat viteze medii reale naționale de 95 Mbps download date internet fix, respectiv 26 Mbps pentru download date internet mobil.
UE: Sistem electronic de schimb de informații în domeniul asigurărilor sociale (EESSI)
Comisia Europeană (CE) a lansat, la 3 iulie a.c., Sistemul electronic de schimb de informații în domeniul asigurărilor sociale (EESSI), o nouă platformă online ce va conecta electronic aproximativ 15.000 de instituții de resort din statele membre UE, precum și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Roza vânturilor
Monedă din aur dedicată împlinirii a 20 de ani de parteneriat strategic între România și SUA
Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, la 4 iulie a.c., o monedă din aur dedicată împlinirii a 20 de ani de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii. Moneda are o valoare nominală de 100 lei, formă rotundă, diametrul de 21 mm și o greutate de 6,452 g. Aversul monedei prezintă imaginea Podului de la Cernavodă, reprezentare simbolică a comunicării și a parteneriatului, inscripția „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2017”.
Publicații de specialitate
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Semnal editorial
Ediția 2017 a Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, disponibilă la filialele CECCAR
CECCAR pune la dispoziția candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil sau de contabil autorizat ediția a V-a, revizuită și adăugită, a Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
CECCAR vine în întâmpinarea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire: Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a VI-a, revizuită.
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național