La început a fost cuvântul...
Conexiuni și pleonasme
Într-o publicație cu profil economic se afirma că „dispariția corelațiilor dintre dinamica productivității muncii și veniturile salariale medii este de natură a provoca preocupări majore în sfera economico-socială”. Citind fraza respectivă, ne punem, firesc, întrebarea: cum să „dispară corelațiile” câtă vreme indicatorii respectivi continuă să reflecte realități palpabile?
Agenda CECCAR
CECCAR Dâmbovița: Întrunire dedicată noutăților legislative
CECCAR Dâmbovița organizează joi, 28 septembrie, începând cu ora 14.00, seminarul cu tema Noutăți legislative privind TVA – Plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată.
Forumul Național al PMM – ediția a VIII-a
Forumul Național al Practicilor Mici și Mijlocii, ediția a VIII-a, s-a desfășurat în data de 22 septembrie, la Hotel Sheraton, Platinum Ballroom, din București. Tema din acest an a fost Gândirea integrată – plusvaloare pentru PMM-uri.
CECCAR București: Prima ediție a Balului profesiei contabile
CECCAR Filiala București organizează, la 22 septembrie a.c., prima ediție a Balului profesiei contabile. Programul artistic, decorul adecvat evenimentului, mâncărurile alese, împreună cu participanții vor crea un tablou care cu siguranță va rămâne printre frumoasele amintiri ale celor prezenți.
CECCAR Dolj: Întâlnire cu reprezentanții DGRFP Craiova
CECCAR Filiala Dolj a organizat, la 15 septembrie a.c., în colaborare cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova (DGRFP), o întâlnire cu profesioniștii contabili de județ. Specialiști din cadrul DGRFP Craiova – Anca Raluca Popa, șeful Serviciului Gestiune registru contribuabili, declarații fiscale și bilanțuri, Mariana Stăiculescu, consilier superior, Serviciul Asistență contribuabili pentru întreprinderi mijlocii – AJFP Dolj; și Șerban Țuculină (...).
CECCAR Gorj: Dezbateri privind Codul muncii
La Gorj a avut loc, la 7 septembrie a.c., o întâlnire a profesioniștilor contabili din județ cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, întrunire organizată de filiala teritorială a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Experți contabili liber-profesioniști, angajați și administratori ai unor societăți de expertiză contabilă au participat la discuțiile cu George Romanescu – inspector-șef, Cristina Nicolae și Ionela Popescu – inspectori relații de muncă ITM Gorj.
CECCAR Suceava: Seminare dedicate legislației din domeniul fiscal
Filiala CECCAR Suceava a organizat, recent, o serie de seminare dedicate modificărilor legislative din domeniul fiscal. Evenimentele au reunit peste 200 de participanți, experți contabili și contabili autorizați, stagiari ai filialei, cadre universitare, avocați, oameni de afaceri și economiști din județ.
CECCAR Vrancea: Plata defalcată a TVA
Profesioniști contabili din județul Vrancea au participat vineri, 15 septembrie a.c., la o dezbatere cu reprezentanți ai AJFP, organizată de filiala CECCAR. 70 de experți contabili și contabili autorizați au discutat teme precum Split TVA și Modificări legislative în domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, prezentate de Elena Cenușă, șeful Biroului Asistență contribuabili al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
Curier legislativ
MFP: Clarificări privind contribuțiile datorate de angajatori pentru anumiți salariați cu mai multe contracte individuale de muncă
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a emis recent un act normativ prin care a adus clarificări privind modul de aplicare a excepției prevăzute la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv (...)
Procedura de acordare a scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare și inovare
Procedura prin care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit pentru lucrătorii din unitățile de cercetare-dezvoltare și inovare a fost stabilită recent prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului cercetării și inovării. Ordinul nr. 2.326/2.855/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 717 din 5 septembrie 2017, conține, printre altele, prevederi referitoare la elementele definitorii ale proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, precum și documentele justificative care se au în vedere pentru acordarea facilității fiscale prevăzute la art. 60 pct. 3 din Codul fiscal.
Tinerii în vârstă de minimum 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice
Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni, potrivit proiectului de lege privind internshipul, adoptat de Guvern. Proiectul va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență.
Reglementări privind îngrijirea și supravegherea copilului de către bone
Serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului în timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, și reprezentantul legal al copilului.
A fost adoptat modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli
Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României, în perioada 2017-2023, în condițiile în care acest program a fost adoptat – așa cum a informat la momentul respectiv publicația noastră – printr-o ordonanță, în luna august. Conform actului normativ, pentru anul școlar 2017-2018, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei (...)
Direct de la sursă
Accountancy Europe: Technology Hub, o nouă pagină dedicată avansului tehnologic
Accountancy Europe (ACE) a anunțat lansarea paginii Technology Hub, un portal în care sunt prezentate inițiativele din domeniul tehnologiei, având rolul de a promova activitatea profesională și dezbaterile privind dezvoltările tehnologice. Persoanele interesate pot consulta pe această pagină publicații în domeniu, noutăți internaționale și documente de discuții la nivel european.
Reglementări privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, modul de organizare și funcționare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare, care va sprijini Ministerul Economiei în coordonarea, la nivel național, a eforturilor economico-financiare și a resurselor alocate pentru asigurarea capacităților de producție necesare în industria de apărare.
Măsuri în vederea asigurării stocurilor de cărbune pentru iarnă
Depozitul Roșia din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari a fost activat și utilizat parțial, începând cu 15 septembrie a.c. și până la 30 aprilie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern. Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018.
Propuneri la nivel comunitar privind un nou cadru de examinare a investițiilor străine directe
Comisia Europeană (CE) a prezentat o serie de propuneri privind crearea unui cadru european de examinare a investițiilor străine directe în Uniunea Europeană. În paralel, CE va demara o analiză detaliată a fluxurilor de investiții străine directe în UE și va institui un grup de coordonare cu statele membre, pentru a contribui la identificarea preocupărilor și a soluțiilor strategice comune în domeniul acestor investiții.
CE: Reforma inițiativei cetățenești
Comisia Europeană (CE) a adoptat, la mijlocul lunii septembrie, propunerile de revizuire a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană și a celui privind partidele și fundațiile politice europene. Demersul are ca scop întărirea legitimității democratice în UE prin facilitarea participării cetățenilor la procesul de decizie european.
Timpul anual de instruire recomandat pentru educația obligatorie în programul de zi, în Europa (2015-2016)
Ministerul Educației Naționale a publicat o analiză referitoare la timpul anual de instruire recomandat pentru educația obligatorie în programul de zi, în Europa (2015-2016). „Timpul de instruire reprezintă durata pe parcursul căreia o școală publică trebuie să asigure instruirea elevilor la toate disciplinele integrate în curriculumul obligatoriu și opțional, în cadrul școlii și în activități în afara școlii care sunt părți formale din programele obligatorii.”
PMB finanțează proiecte propuse de bucureșteni
Primăria Municipiului București (PMB) derulează, până la 24 noiembrie a.c., o campanie pentru identificarea de proiecte de interes local inițiate de cetățeni, intitulată Propune pentru București!. Concret, prin acest program, municipalitatea urmărește identificarea a 20 de proiecte prioritare, de interes local, inițiate de cetățeni, care vor putea fi asumate și implementate de Municipiul București începând cu anul 2018.
Conectarea la era digitală
Studiu PwC: Lucrătorii vor fi nevoiți să se recalifice complet pentru a se adapta la impactul tehnologiei asupra pieței muncii
Aproape trei sferturi (74%) dintre persoanele chestionate de PwC sunt pregătite să învețe noi abilități și cunoștințe sau să se recalifice pentru a-și menține șansele de angajare, văzând acest lucru ca pe o responsabilitate proprie, nu a angajatorilor. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului PwC Workforce of the future: The competing forces shaping 2030, realizat pe baza unui sondaj la care au participat 10.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, India și Statele Unite.
Finanțare pentru cercetători de top la început de carieră
Dr. Costin Raiciu de la Universitatea Politehnica din București este unul dintre cei 406 cercetători de top la început de carieră, selectați pentru a beneficia de finanțare în cadrul celei mai recente competiții Fonduri pentru debut / Starting Grants desfășurate de Consiliul European de Cercetare (CEC).
Fonduri UE pentru o conexiune la internet rapidă și gratuită în UE
Parlamentul European (PE) a votat recent WIFI4EU, o schemă care promovează conectivitatea Wi-Fi gratuită în spațiile publice în toată UE, informează un comunicat al PE. „Accesul liber la internet de înaltă calitate, independent de localizarea geografică, independent de câți bani câștigă fiecare, reprezintă o oportunitate de a oferi un acces larg și echitabil la viitor tuturor europenilor”, a declarat, în context, raportorul Carlos Zorrinho.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană a lansat Portalul furnizorilor, un instrument pentru promovarea unei afaceri pe piața germană
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a dezvoltat un portal online dedicat furnizorilor români din diferite domenii ale industriei, Marketplace Romania. „Portalul furnizorilor oferă companiilor din România care doresc să își extindă afacerea în Germania ocazia de a-și găsi parteneri de distribuție, clienți finali sau de a stabili noi relații de afaceri pe piața germană.”
Prim-plan decizional
MFP: Rectificare bugetară cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB
După cum am mai informat, Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului pentru 2017. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), creșterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creșterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017, la 5,6%.
Document
Starea Uniunii 2017: cu vântul în pânze!
Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a pronunțat, la 13 septembrie a.c., în fața membrilor Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii 2017, în care și-a prezentat prioritățile pentru anul următor și viziunea asupra modului în care ar putea evolua Uniunea Europeană până în 2025. Președintele CE a prezentat o foaie de parcurs pentru o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai democratică.
Comentariul ediției
Încrederea în economie, de la calcule la decizii
Controversele pe tema situației actuale și a perspectivelor economiei noastre naționale sunt deosebit de utile doar dacă argumentele și contraargumentele au o bază științifică reală. În caz contrar, sunt nu numai inutile, ci și extrem de nocive deoarece măresc semnificativ cantitatea de confuzie pe locuitor.
Eveniment
Când se întâlnesc hobby-ul și economia. Emisiune filatelică aniversară: 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu
Cum bine se știe, printre pasiunile multor colegi contabili, filatelia ocupă un loc privilegiat. Este, incontestabil, un hobby, dar de un tip special întrucât constituie o prelungire, o completare a preocupărilor profesionale marcate de capacitatea de a evalua, răbdarea de a așeza mereu lucrurile în ordine, lărgirea continuă a ariei cunoașterii, pasiunea pentru punerea în valoare a tot ceea ce reprezintă creație autentică în cele mai diverse forme ale artei.
Cariere. Drumul spre performanță
Deschidere și adaptare la realitățile în continuă schimbare, la oportunitățile și provocările erei digitale
Interviu cu dr. ec. Alexandra Doros, expert contabil, președinte al Comisiei de disciplină a Filialei CECCAR Brașov: „Activez pe «tărâmul» profesiei contabile de aproape 20 de ani, perioadă în care m-am străduit să îmbin armonios teoria cu practica în efectuarea lucrărilor de specialitate și în sfera didactică universitară. În acest spirit m-am format și am parcurs principalele etape ale carierei mele.”
Analize și sinteze
Coface a lansat Top 500 Companii din Europa Centrală și de Est (ECE)
Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 miliarde euro în 2016. Cele mai mari companii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și a profitului net, însă și-au crescut semnificativ forța de muncă. Sectorul auto a depășit sectorul petrol și gaze, fiind cel mai mare pentru prima dată.
Raport World Economic Forum și Deloitte – Dincolo de Fintech: o analiză pragmatică a potențialului disruptiv al tehnologiei pentru sectorul serviciilor financiare
Cel mai recent raport semnat World Economic Forum și Deloitte Global, Dincolo de Fintech: o analiză pragmatică a potențialului disruptiv al tehnologiei pentru sectorul serviciilor financiare, evaluează rolul transformațional al tehnologiei și al altor forțe disruptive asupra sectorului serviciilor financiare în general, precum și asupra a șapte sectoare în particular, incluzând plățile, serviciile bancare digitale, creditarea, asigurările, infrastructura pieței, managementul investițiilor și finanțarea de tip „crowdfunding”.
Expertiza și auditul afacerilor
Elemente IPSAS regăsite în reglementările românești de contabilitate pentru sectorul public – Armonizarea formală (I)
Obiectivul prezentului articol este reprezentat de analiza efortului pe calea armonizării în cadrul contabilității sectorului public a reglementărilor românești cu viitoarele standarde europene în domeniu (EPSAS). În vederea realizării obiectivului propus, metodologia cercetării se bazează pe măsurarea armonizării formale (de jure) între reglementările românești referitoare la contabilitatea sectorului public și Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS) considerate de Comisia Europeană ca fiind implementabile cu adaptări minore sau chiar fără, sub forma EPSAS-urilor.
Piața de capital
BVB: Investitorii au tranzacționat acțiuni de peste 1,5 miliarde de euro în primele opt luni, în creștere cu 35%
Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni realizate la Bursa de Valori București (BVB) a depășit nivelul de 1,5 miliarde de euro în primele opt luni ale anului în curs și înregistrează un avans de peste 35% față de intervalul similar al anului precedent. Investitorii au cumpărat și au vândut acțiuni de peste 180 milioane euro în august 2017, nivel care a fost cu 27% peste valoarea din luna anterioară.
Breviar statistic
În primele șapte luni: deficitul de cont curent, 3,631 miliarde euro; datoria externă totală a crescut cu 2,055 miliarde euro
În perioada ianuarie-iulie 2017, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,631 miliarde euro, comparativ cu 2,226 miliarde euro în perioada similară a anului anterior, informează Banca Națională a României (BNR). În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,392 miliarde euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 32 milioane euro (...).
9.000 de pensionari mai puțin în T2 față de T1
Numărul mediu de pensionari a fost de 5,225 milioane de persoane în al doilea trimestru al anului, în scădere cu 9.000 față de primele trei luni, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost, în intervalul analizat, de 1.022 lei (în creștere cu 0,6% față de precedentele trei luni), iar pensia medie de asigurări sociale de stat, 982 lei.
Câștigul salarial mediu nominal net, 2.391 lei în luna iulie
În luna iulie 2017, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.329 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna iunie 2017, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.391 lei, în creștere față de luna precedentă cu 11 lei (+0,5%). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, indicatorul a crescut cu 15,1%.
În primele șapte luni, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,4%
În luna iulie 2017, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a scăzut față de luna precedentă cu 3%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 9,9%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). În primele șapte luni, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2016, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 10,4% datorită creșterii industriei extractive (+13,4%) și industriei prelucrătoare (+10,3%).
Roza vânturilor
Un muzeu online dedicat pictorului Arthur Verona, lansat la împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa
Museo „Arthur Verona” și Academia de Belle Arte „Arthur Verona” au fost lansate online cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului român (în 1867), la Brăila, anunță descendenții familiei, citați de News.ro. Misiunea este de a oferi comunității un nou spațiu cultural, deschis și creativ, care să găzduiască operele celor trei pictori ai familiei, Arthur Verona, Nicolae Henri Verona și Paul Verona, și care să se ridice la standarde internaționale.
Google Flights și Destinations, servicii disponibile acum în variante adaptate publicului din România
Google a anunțat lansarea pentru România a serviciilor Zboruri și Destinații (Flights și Destinations – denumirile originale în limba engleză). Aceasta înseamnă că au interfață în limba română, informații despre prețuri în lei și mai multe date specifice României. Google Destinații este un serviciu care îi ajută pe cei interesați să-și planifice vacanța direct de pe telefon.
În proiect, construcția celui mai mare parc acvatic din Europa de Est, la Timișoara
Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat că intenționează să construiască un parc acvatic, la Timișoara, pe aproximativ zece hectare de teren, cu bani de la bugetul local, iar suma estimată este circa 15 milioane de euro, informează News.ro. Edilul spune că parcul ar putea fi gata în 2020 și va fi cel mai mare din această parte a Europei.
Publicații de specialitate
Publicații de specialitate pentru pregătirea stagiarilor
CECCAR vine în sprijinul formării stagiarilor cu lucrări de specialitate în domeniile contabilitate și raportare financiară, contabilitate managerială și Standarde Internaționale de Raportare Financiară. Publicațiile Contabilitate și raportare financiară (preț 30 lei), Contabilitate managerială (preț 25 lei) și IFRS 2015 (Partea A + Partea B) sunt disponibile la sediile filialelor CECCAR, în limita stocului disponibil.
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Semnal editorial
Ediția 2017 a Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, disponibilă la filialele CECCAR
CECCAR pune la dispoziția candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil sau de contabil autorizat ediția a V-a, revizuită și adăugită, a Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
CECCAR vine în întâmpinarea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire: Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a VI-a, revizuită.
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane