La început a fost cuvântul...
Creșteri și descreșteri
În ultimele zile s-a vorbit mult despre raportul dintre evoluția inflației și dinamica dobânzilor, temă esențială pentru toți concetățenii, preocupați firesc de propriul nivel de trai. Explicațiile specialiștilor au fost și sunt bine-venite, numai că în „focul demonstrațiilor” se mai neglijează unele reguli ale exprimării corecte.
Agenda CECCAR
CECCAR București: Seminar despre prevenirea și combaterea spălării banilor
CECCAR Filiala București a organizat luni, 30 octombrie a.c., în colaborare cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), un seminar pe tema prevenirii și combaterii fenomenului de spălare a banilor. Membrii au fost informați în legătură cu îndatoririle ce le revin în cazul în care constată unele tranzacții ce pot avea ca efect operațiuni de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, precum și cu privire la pașii ce pot fi urmați pentru a semnala organele abilitate.
CECCAR Dolj: Seminar pe teme de fiscalitate
CECCAR Filiala Dolj, în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, a organizat, la 26 octombrie a.c., un seminar dedicat noutăților legislative din domeniul fiscal. Mecanismul de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată, facilitățile acordate pentru înscrierea opțională în acest sistem începând cu 1 octombrie și alte prevederi ale OG nr. 23/2017 au fost temele înscrise în agenda întâlnirii.
CECCAR Mehedinți: Cursuri de pregătire profesională
Experți contabili și contabili autorizați din județul Mehedinți au participat, recent, la o serie de cursuri de pregătire profesională, organizate de filiala Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Teme precum accesarea fondurilor europene și OG nr. 23/2017 ...
Curier legislativ
Proiect MFP: Modificări aduse Legii nr. 70/2015 privind operațiunile de încasări și plăți în numerar
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care sunt propuse modificări și completări la Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Modificările cuprinse în proiect vizează soluționarea problemelor legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesioniștilor în contul persoanelor fizice, în cazul în care operațiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanță, potrivit expunerii de motive ce însoțește propunerea legislativă.
În proiect, noi reglementări privind protecția victimelor infracțiunilor
Primul organ judiciar la care victima unei infracțiuni se prezintă are obligația de a-i oferi informații despre dreptul de a apela la un mediator, precum și informații privind autoritatea judiciară la care se va putea adresa pe viitor cu privire la cauza sa, dacă victima înțelege să depună o plângere (spre exemplu, unitatea de poliție sau Parchetul competent cu efectuarea urmăririi penale).
Direct de la sursă
Consiliul UE pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori a aprobat Pilonul european al drepturilor sociale
În cadrul Consiliului UE pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, la Luxemburg, miniștrii pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din UE și-au dat aprobarea unanimă pentru Pilonul european al drepturilor sociale al Comisiei, la numai doi ani după ce ideea a fost menționată pentru prima dată de președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și la mai puțin de șase luni de la prezentarea acestuia de către CE (documentul a fost prezentat pe larg, la momentul respectiv, și de CECCAR Business Magazine – n. red.).
Românii vor putea opta pentru cartea electronică de identitate
Executivul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români prin care se asigură premisele necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare electronic.
Breviar statistic
MFP: Deficitul bugetar după primele nouă luni – 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB
Execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB, față de deficitul de 3,7 miliarde lei, respectiv 0,49% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016, potrivit Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
BNR: Indicatori monetari – septembrie 2017
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în septembrie 2017 cu 1,4% (0,9% în termeni reali) față de luna august 2017, până la nivelul de 232,703 miliarde lei, arată informațiile publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 1,9% (1,4% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 0,6% (exprimat în euro, s-a majorat cu 0,4%).
Populația după domiciliu: 22,202 milioane de persoane, la 1 iulie 2017
La 1 iulie 2017, populația după domiciliu (numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale – n. red.) a fost de 22,202 milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Populația urbană și cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%).
Conectarea la era digitală
Studiu global privind avantajele economice ale „orașelor fără numerar”
Adoptarea pe scară mai largă a plăților electronice, cum ar fi cardurile și plățile mobile, ar putea genera un beneficiu net total de până la 470 miliarde de dolari pe an în 100 dintre marile orașe ale lumii, inclusiv Bucureștiul, incluse într-un studiu care a analizat impactul economic al unei utilizări mai frecvente a plăților digitale, realizat de Roubini ThoughtLab și comandat de Visa.
Poliția Română: Recomandări pentru prevenirea fraudelor informatice prin e-mail
Poliția Română a publicat pe site-ul instituției o serie de recomandări în scopul prevenirii fraudelor informatice prin e-mail. Astfel, se recomandă evitarea efectuării de transferuri bancare către parteneri străini de afaceri, fără a verifica telefonic veridicitatea schimbării unor practici comerciale stabilite anterior, precum și precauție atunci când se solicită prin e-mail schimbarea adresei de corespondență electronică, a conturilor bancare ori a valutelor în care se fac plățile sau când se observă că s-a schimbat țara în care sunt deschise conturile în care trebuie efectuate plățile.
Proiect pentru dobândirea abilităților de printare 3D lansat în școli din România: 3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D!
La finalul lunii octombrie s-a dat startul campaniei 3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D!. Astfel, mai multe școli din România devin huburi de imprimare 3D, printr-un proiect susținut de ECDL (European Computer Driving Licence, standardul global pentru certificarea competențelor digitale) cu sprijinul, printre alții, al Ministerului Educației Naționale (MEN) și Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Microsoft ar putea lansa o tabletă pliabilă
Gigantul american Microsoft ar putea lansa o tabletă care se pliază, informează News.ro. Tableta care poate deveni, prin pliere, un dispozitiv portabil de dimensiunea unui smartphone nu este o noutate, la nivel teoretic. Samsung, Apple și chiar Microsoft au mai fost asociate în trecut acestei idei. ...
Prim-plan decizional
Legea privind plata defalcată a TVA, adoptată de Senat
Legea de aprobare a Ordonanței nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptată, marți, de Senat. Textul legislativ, în forma modificată și adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, prevede că „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA, și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru încasarea TVA (...)
Propuneri de modificare a Codului fiscal
Guvernul a analizat, în primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal, publicat joi, 26 octombrie a.c., pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Executivul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care să beneficieze de impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creșterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 euro la un milion de euro.
Comentariul ediției
Execuția bugetară, sub presiunea timpului și a țintei de deficit
Nimic mai firesc decât preocuparea deosebită a profesioniștilor contabili, de fapt a majorității covârșitoare a populației României, față de tot ceea ce privește bugetul țării, denumit, oficial, cum bine se știe, „bugetul general consolidat”. În fond, în calitatea noastră dublă, de contribuabili și de beneficiari ai acestui buget, avem interesul legitim să se promoveze politici fiscale raționale, optime, nu numai din punct de vedere financiar, iar gestionarea fondurilor publice să fie conformă atât sub aspect legal, cât și sub semnul exigențelor eficienței, abordată din cel puțin trei perspective – economică, ecologică și socială.
Eveniment
O competiție a recordurilor: INDAGRA 2017
Cel mai mare număr de participanți de până acum, respectiv peste 600 de firme și asociații de producători, cea mai consistentă prezență a partenerilor externi (companii din Franța, Italia, Olanda, Turcia și Grecia), înregistrată la cea de-a XXII-a ediție, cea mai diversificată gamă de produse și servicii expuse până în prezent, de la bunuri agroalimentare până la consultanță tehnică și economico-financiară...
Cariere. Drumul spre performanță
„Curajul și perseverența, condiții esențiale pentru o activitate profesională performantă”
Interviu cu Alexandru Enache, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Mehedinți: „Pentru mine, definitorie a fost și este dorința de a profesa în domeniul contabil. Înainte de 1990, deși am solicitat mereu să lucrez în contabilitate, pentru că dovedeam «rezultate deosebite», mi s-a încredințat activitatea de desfacere a unei mari întreprinderi.”
Expertiza și auditul afacerilor
Contabilizarea activelor corporale deținute în vederea vânzării (I)
Articolul urmărește să evidențieze o serie de abordări privind tratamentul contabil aferent activelor corporale deținute în vederea vânzării. La nivelul referențialului contabil internațional, aspectele legate de contabilizarea activelor clasificate ca fiind deținute în vederea vânzării se regăsesc în cadrul IFRS 5 Active imobilizate deținute în vederea vânzării și activități întrerupte.
Analiza presiunii fiscale din statele membre ale Uniunii Europene (II)
Scopul prezentului articol este acela de a evidenția că este necesar ca autoritățile să țină seama și de factorii comportamentali atunci când elaborează politicile fiscale. Studiile în domeniu au arătat că factorul determinant al comportamentului contribuabilului (persoană fizică sau juridică) este reprezentat de presiunea fiscală, calculată în literatura de specialitate ca raportul dintre veniturile din impozite obținute într-un anumit interval de timp și produsul intern brut din aceeași perioadă.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Îmbunătățirea condițiilor de finanțare în cadrul Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și CEC Bank au semnat un nou act adițional la Convenția de colaborare în cadrul Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri (PREIMM). Prin acest document se majorează plafonul finanțării unui solicitant de credit până la suma de maximum 1.098.480 lei și se extind atât domeniile de activitate eligibile, prin includerea sectoarelor construcții și activități profesionale, științifice și tehnice, cât și maturitatea creditului, de la 5 la 7 ani, perioada de grație de un an pentru rambursarea împrumutului rămânând neschimbată.
Analize și sinteze
Performanța fondurilor de pensii private din România (Pilonul II), recunoscută de instituții internaționale
Două studii realizate independent și publicate recent de Better Finance (Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Produse Financiare) și OCDE (organizația mondială a statelor dezvoltate – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) situează Pilonul II din România în topul performanței financiare în administrarea fondurilor de pensii private la nivel european, precizează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Coface – Raport privind comerțul cu ridicata în domeniul materialelor de construcții: tendința ratei insolvenței a firmelor din sector este în scădere în ultimii trei ani
Un studiu realizat de Coface privind comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții relevă că tendința ratei insolvenței este în scădere în ultimii trei ani, similară cu cea de la nivelul întregii economii, dar se menține peste aceasta. Astfel, în 2015, comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor s-a situat pe locul 8 în Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre)...
Lumea în care trăim
Parteneriat privilegiat, reînnoit și consolidat între UE și regiunile ultraperiferice
Comisia Europeană (CE) a prezentat o nouă strategie pentru regiunile ultraperiferice, respectiv teritoriile aflate la mii de kilometri distanță de continent, pentru a le sprijini în valorificarea integrală a propriului potențial. „UE recunoaște, de mulți ani, aspectele specifice comune insulelor Azore, Canare, Guadelupa, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion și Sfântul Martin, precum și Guyanei Franceze și le acordă un statut particular.
Întărirea verificărilor de securitate la granițele Europei
Parlamentul European (PE) a aprobat un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE. Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieșire – EES) va înregistra informații privind cetățenii non-UE – nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen.
Roza vânturilor
România organizează, în 2018, Olimpiada Internațională de Matematică
A 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM), veritabil campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu, se va desfășura anul viitor la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie, informează Ministerul Educației Naționale (MEN). Competiția este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cu sprijinul Facultăților de Matematică și Informatică din București și Cluj-Napoca și al Institutului de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române.
Publicații de specialitate
Noi publicații pentru stagiarii CECCAR
CECCAR pune la dispoziția stagiarilor două noi publicații – Dreptul afacerilor, autor Ioana Nely Militaru, și Elemente de dreptul muncii, de Raluca Dimitriu – volume ce tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, aspecte legate de legislația muncii, terminologia folosită, categoriile de contracte în baza cărora se prestează munca, raporturile juridice de afaceri.
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național