La început a fost cuvântul...
Vorba trece, scrisul rămâne
Multe dintre analizele și comentariile găzduite de presa tipărită au fost consacrate, în ultimele zile, datelor statistice referitoare la diverse aspecte (componente) ale creșterii economice. Din păcate, la fel ca în numeroase alte cazuri, găsim în asemenea „produse publicistice” erori de exprimare care se cer nu numai semnalate, ci și evitate.
Expertiza și auditul afacerilor
Rolul profesiei contabile și al contabilității în creșterea gradului de conformare fiscală și reducerea evaziunii fiscale
Complexitățile strategice și operaționale din prezent impun un dialog continuu cu investitorii, autoritățile fiscale, clienții, furnizorii și angajații. Informația contabilă este destinată tuturor părților interesate, fapt ce impune ca aceasta să fie imparțială. Raportarea rezultatelor obținute constituie un element-cheie în construirea, susținerea și perfecționarea continuă a participării partenerilor interesați.
Tratamentul fiscal și contabil al cheltuielilor de cercetare-dezvoltare
Dată fiind creșterea din ultimii ani a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ca pondere în produsul intern brut, considerăm utilă prezentarea modului de reglementare în legislația națională a acestui tip de cheltuieli, evidențiind tratamentul fiscal și contabil al acestora.
Agenda CECCAR
CECCAR Bihor: Dezbateri cu reprezentanți ai AJFP
Membri și stagiari ai Filialei CECCAR Bihor au participat, miercuri, 8 noiembrie a.c., la o întâlnire profesională pe teme de fiscalitate cu reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice. Peste 100 de experți contabili și contabili autorizați au discutat cu Magdalena Berce, șeful Biroului Asistență contribuabili – AJFP Bihor, noutățile legislative din domeniile financiar-contabil și fiscal.
CECCAR Brăila: Evenimente dedicate membrilor filialei
În perioada 14-17 noiembrie a.c., Filiala Brăila a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice, o serie de acțiuni de pregătire profesională destinate membrilor, cu tema Fiscalitatea – la zi. Vor fi dezbătute, împreună cu profesioniști contabili și specialiști ai AJFP, aspecte legate de noutățile legislative cu impact în activitatea financiar-contabilă.
CECCAR Ialomița: Expertiza contabilă, prezent și viitor
La Ialomița a avut loc, miercuri, 8 noiembrie a.c., întâlnirea semestrială a membrilor Grupului Experților Judiciari (GEJ), la care au participat și principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară. Ion Toma, președintele Tribunalului Ialomița, și Marioara Florin, comisar-șef – Serviciul de combatere a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, au fost prezenți la reuniune, cu tema Expertiza contabilă, prezent și viitor, prilej cu care au fost discutate aspecte referitoare la desfășurarea activității de expertiză contabilă judiciară.
Simpozionul Profesionistul contabil, prezență activă în peisajul economic și în viața comunității locale, la Prahova
CECCAR Filiala Prahova organizează joi, 16 noiembrie a.c., în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie (CCI) Prahova și Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județ, simpozionul Profesionistul contabil, prezență activă în peisajul economic și în viața comunității locale. Antreprenori, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie, ai Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Ploiești, oficialități publice locale vor participa la eveniment.
CECCAR Harghita: Performanță în administrația publică. Noutăți legislative 2017
CECCAR Filiala Harghita organizează, în perioada 14-17 noiembrie a.c., cursuri de pregătire profesională pentru personalul contractual și funcționarii publici din instituțiile și autoritățile publice din județ. Cursurile Performanță în administrația publică. Noutăți legislative 2017 se vor desfășura la Băile Tușnad, Hotel OZONE, și vor fi susținute de specialiști cu experiență în domeniul contabilității și controlului financiar din cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Petre Crișan și Paul Soviani, precum și de reprezentanți ai unor instituții publice din județul Harghita.
CECCAR Prahova, partener al unor evenimente desfășurate pe plan local
Filiala Prahova a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a participat, în calitate de partener, la două evenimente desfășurate recent pe plan local, sesiunea națională de comunicări științifice studențești Economia și societatea digitală și Gala Topul firmelor prahovene, eveniment aflat la a XXIV-a ediție. Sesiunea națională Economia și societatea digitală, organizată de Facultatea de Științe Economice a Universității Petrol-Gaze din județ, s-a desfășurat ca parte a proiectului aniversar 25 de ani de învățământ economic universitar la UPG din Ploiești.
Curier legislativ
Au fost introduse noi conturi privind încasarea și plata TVA
În Planul de conturi general utilizat de operatorii economici au fost introduse două noi conturi pentru evidențierea operațiunilor privind încasarea și plata TVA, ca urmare a ordonanței referitoare la sistemul de plată defalcată a taxei, conform unui act normativ emis recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Cerințele tehnice pentru implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic
Executivul a modificat, printr-o hotărâre, Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, aprobate prin HG nr. 479/2003, stabilind cerințele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie să le îndeplinească pentru a fi autorizate.
Proiect MFP: Noi prevederi privind soluționarea contestațiilor depuse de operatorii economici care desfășoară activități cu produse accizabile în regim suspensiv de accize
O nouă procedură de soluționare a contestațiilor depuse de operatorii economici împotriva deciziilor de anulare/revocare a autorizațiilor de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat și importator autorizat a fost pusă, recent, în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Codul fiscal: Scutiri de la plata impozitului pentru clădirile monument istoric
Clădirile clasate ca monumente istorice și terenurile aferente vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri/teren, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 209/2017. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 875 din 7 noiembrie a.c. și completează în acest sens art. 456 și 464 din Codul fiscal.
Noi reglementări pe piața cerealelor
Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piața internă sau la export, se va face pe baza unor contracte de vânzare stabilite în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli. Măsura este inclusă într-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, în scopul întăririi disciplinei și creșterii responsabilității partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor.
Direct de la sursă
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
În ședința din luna noiembrie a.c., Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1 puncte procentuale, de la ±1,25 puncte procentuale.
Parteneriat pentru derularea proiectului Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți (CRED)
Ministerul Educației Naționale (MEN) și partenerii desemnați (Institutul de Științe ale Educației, Casele Corpului Didactic din județele Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman, Timiș și din municipiul București, respectiv Inspectoratele Școlare Județene Iași, Bihor și ISMB) au semnat recent un acord privind derularea proiectului Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți (CRED).
Piața de capital
BVB: Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 16% în primele zece luni
Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat primele zece luni cu un plus de două cifre, cel mai semnificativ avans, de aproape 23 de procente, fiind înregistrat de BET-FI, indicele care reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a Fondului Proprietatea, ...
Prim-plan decizional
Modificări și completări la reglementările privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (nr. 79/2017) a fost publicată în Monitorul Oficial. Principalele prevederi sunt următoarele: în domeniul impozitării societăților, actul normativ revizuiește sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.
Document
Raportul trimestrial asupra inflației – noiembrie 2017
Banca Națională a României (BNR) a dat publicității Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2017. Pe lângă analiza celor mai recente evoluții economice, monetare și financiare și explicarea rațiunilor și manierei de implementare a politicii monetare în perioada precedentă, documentul prezintă proiecția trimestrială a băncii centrale privind evoluția inflației pe un orizont de opt trimestre – inclusiv incertitudinile și riscurile asociate acesteia – și evaluează contextul macroeconomic recent și viitor din perspectiva deciziei de politică monetară.
Comentariul ediției
Politica monetară. Drumul de la „adecvat” la „ferm”
Publicăm, în numărul de față, la rubrica Document, textul sintezei celui mai recent (9 noiembrie a.c.) Raport trimestrial asupra inflației, ceea ce le permite cititorilor noștri să cunoască evaluările Băncii Naționale a României (BNR) referitoare la procese și fenomene macroeconomice esențiale și pentru nivelul micro, respectiv în principala zonă de activitate a profesioniștilor contabili.
Eveniment
Lupul dacic, ales simbol al identității europene a României
A devenit o tradiție ca statele membre care preiau, prin rotație, Președinția Consiliului Uniunii Europene să adopte un logo prin care să particularizeze deținerea unei asemenea responsabilități la scară comunitară. Așa se explică de ce în seria pregătirilor țării noastre în vederea exercitării Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 a fost inclus concursul național pentru adoptarea unui astfel de simbol.
Analize și sinteze
Previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene
Potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene (CE), economia Zonei Euro este pe cale să crească în acest an în ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de creștere a PIB-ului real de 2,2%, nivel care îl depășește substanțial pe cel din previziunile de primăvară (1,7%). Economia UE în ansamblu urmează, de asemenea, să depășească așteptările, cu o creștere solidă de 2,3% în acest an (de la 1,9% în primăvară).
Sondaj Deloitte: Instituțiile de credit din România consideră că noua directivă UE privind serviciile de plată va aduce schimbări semnificative în mediul bancar în următorii doi-trei ani
În contextul în care noua directivă UE privind serviciile de plată PSD 2 (Payment Services Directive) va intra în vigoare anul viitor, Deloitte România, împreună cu societatea de avocați Reff & Asociații, a efectuat un sondaj, în lunile august și septembrie a.c., în rândul instituțiilor de credit, companiilor FinTech și comercianților, pentru a le afla opiniile și modul în care intenționează să răspundă provocărilor ridicate de această schimbare, atât din perspectivă strategică, cât și din cea a conformării la noua legislație.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Consultanță pentru stimularea IMM-urilor în România
Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH), Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană au lansat un nou program dedicat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din România pentru a obține expertiza necesară unei creșteri sustenabile.
Breviar statistic
Deficitul comercial, 8,88 miliarde de euro după primele nouă luni
În primele nouă luni ale anului, exporturile FOB au însumat 46,597 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 55,485 miliarde euro, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada ianuarie-septembrie 2017 a fost ...
Declinul demografic din România s-a atenuat în septembrie, ca urmare a creșterii natalității
Populația României a continuat să scadă din cauze demografice, însă declinul s-a atenuat în septembrie, când s-au pierdut 482 de locuitori, mai puțini decât în aceeași lună a anului trecut, când cifra a fost de 1.147, această situație fiind generată de o creștere a natalității, dublată de o scădere ușoară a numărului de decese, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.
În intervalul ianuarie-septembrie 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 11,3%
În luna septembrie 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, au crescut atât față de luna precedentă, cu 10%, cât și față de luna corespunzătoare din anul anterior, cu 5,1%, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Câștigul salarial mediu nominal net, 2.376 lei în septembrie
În luna septembrie 2017, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.305 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna august 2017, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.376 lei, în creștere față de luna precedentă cu 12 lei (+0,5%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6.022 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1.399 lei).
Conectarea la era digitală
O nouă aplicație Google va simplifica transferul de fișiere între telefoane
Google lucrează în prezent la o nouă aplicație. Se numește Files Go și este un manager de fișiere care oferă un set de facilități ce o recomandă celor care dețin un telefon cu spațiu de stocare redus, informează News.ro. Files Go va permite utilizatorilor să-și regăsească și să-și gestioneze fișierele stocate pe telefon – să copieze, să mute și să șteargă imaginile, filmele și orice alte tipuri de fișiere.
Lumea în care trăim
Situația educației și formării în Europa
Ediția din 2017 a Monitorului educației și formării al Comisiei Europene (CE), publicată la 9 noiembrie a.c., arată că sistemele naționale de învățământ devin din ce în ce mai favorabile incluziunii și mai eficiente. Cu toate acestea, publicația confirmă că nivelul de instruire al elevilor depinde în mare măsură de mediile socioeconomice din care provin, precizează CE, într-un comunicat.
În SUA va fi lansat primul serviciu de taximetrie cu automobile fără șoferi
Waymo, divizia pentru vehicule autonome a grupului Alphabet, a anunțat că va lansa în curând servicii de taximetrie cu minivan-uri fără șoferi, relatează Bloomberg, citat de News.ro. Waymo va oferi acest serviciu-pilot într-o regiune limitată din Phoenix, cu pasageri voluntari. Inițiativa, prima de acest tip a unei companii, este un moment de referință în încercarea Alphabet, compania-mamă a Google, de a fi lider în utilizarea în scop comercial a tehnologiei pentru vehicule autonome.
Rețea de 252 de stații de încărcare rapidă și ultra-rapidă pentru autovehicule electrice în Europa Centrală și de Est. 40 dintre acestea vor fi în România
Partenerii din cadrul consorțiului NEXT-E au semnat, la Tallinn, un acord de finanțare cu INEA (Innovation and Networks Executive Agency), care va face posibilă construirea unei rețele de încărcare pentru autovehicule electrice în șase țări din Europa Centrală și de Est: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Publicații de specialitate
Noi publicații pentru stagiarii CECCAR
CECCAR pune la dispoziția stagiarilor două noi publicații – Dreptul afacerilor, autor Ioana Nely Militaru, și Elemente de dreptul muncii, de Raluca Dimitriu – volume ce tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, aspecte legate de legislația muncii, terminologia folosită, categoriile de contracte în baza cărora se prestează munca, raporturile juridice de afaceri.
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național