La început a fost cuvântul...
„Stocuri limitate”
Cât de credibilă poate fi o reclamă dacă, luni la rând, avertizează potențialii cumpărători că „stocurile sunt limitate” la produsul mult lăudat? Evident, repetarea, într-o perioadă relativ îndelungată, a pseudo-informației referitoare la „raritatea” unui produs pentru care se face respectiva publicitate nu mai are impactul dorit pe măsură ce timpul se scurge implacabil.
Agenda CECCAR
Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară și Topul național al membrilor CECCAR
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează marți, 28 noiembrie a.c, începând cu ora 14.00, la Hotel Sheraton, Platinum Ballroom, din București, Conferința națională de expertiză contabilă și extrajudiciară. CECCAR, organismul profesional care gestionează profesia contabilă la nivel național, acordă o importanță deosebită atribuțiilor pe care experții contabili le au în sistemul judiciar și mediul de afaceri prin intermediul expertizelor contabile judiciare și extrajudiciare.
CECCAR Dâmbovița: Operațiuni bancare în era digitală
Filiala Dâmbovița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează, în colaborare cu ING, astăzi, 27 noiembrie a.c., workshopul cu tema Operațiuni bancare în era digitală. Asigurări de viață și pensii private. Reprezentanți ai ING, Liciana Birlog și Daniela Savu – ING Office, și Liliana Oprea, Unit Manager – NN Asigurări, vor discuta în cele două sesiuni ale întâlnirii, programată să înceapă la ora 14.00 ...
Seminar privind conexiunea dintre legislația muncii și serviciile contabile, la Dâmbovița
CECCAR Filiala Dâmbovița organizează, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, astăzi, 29 noiembrie a.c., începând cu ora 14.00, seminarul cu tema Conexiunea dintre legislația muncii și serviciile contabile. În agenda întâlnirii sunt înscrise noutățile legislative din domeniu, prevederile OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, expertiza contabilă judiciară în litigiile ce vizează legislația muncii.
CECCAR-Edenred: Seminare dedicate avantajelor utilizării tichetelor de masă
Filialele Dâmbovița și Prahova ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România au organizat marți, 14 noiembrie a.c., în parteneriat cu Edenred, două întâlniri profesionale cu tema Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță.
Ședința Consiliului IFAC
Lideri ai profesiei contabile globale s-au reunit la Bruxelles, în perioada 15-16 noiembrie a.c., pentru a participa la ședința Consiliului Federației Internaționale a Contabililor și Atelierul Dezvoltarea unei profesii globale dinamice, unde au fost prezenți președintele Consiliului Superior ...
CECCAR Dolj: Întâlnire cu reprezentanți ai DGRFP
La Dolj a avut loc miercuri, 15 noiembrie a.c., o întrunire a membrilor Filialei Dolj a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România cu specialiști ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, reuniune organizată de CECCAR Dolj, în colaborare cu instituția menționată.
CECCAR Gorj: Dezbateri privind modificările Codului fiscal
Experți contabili din județul Gorj au participat joi, 16 noiembrie a.c., la o dezbatere profesională pe teme de fiscalitate organizată de filiala CECCAR. La întrunire au fost prezenți specialiști ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP), precum și conducerea Filialei Gorj a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
CECCAR Ialomița: Simpozionul Autonomia financiară a comunităților locale, la a III-a ediție
A III-a ediție a Simpozionului Autonomia financiară a comunităților locale, eveniment organizat de CECCAR Ialomița, în parteneriat cu Liceul „Alexandru Ioan Cuza” și Consiliul Județean, s-a desfășurat joi, 16 noiembrie a.c., la sediul filialei. Ediția de anul acesta a simpozionului, cu tema Contribuția mediului de afaceri la dezvoltarea economică locală, s-a desfășurat în contextul Săptămânii globale a antreprenoriatului și a reunit elevi de clasa a XII-a ai liceului amintit, însoțiți de prof. Stela Oancea, profesioniști contabili, oficialități locale, reprezentanți ai conducerii Filialei CECCAR Ialomița.
CECCAR Neamț: Despre expertiza contabilă judiciară
Filiala Neamț a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), o reuniune a experților contabili judiciari din județ cu oficiali ai instituției, ce a avut loc marți, 14 noiembrie a.c. Întrunirea s-a desfășurat la sediul IPJ și a abordat aspecte legate de întocmirea expertizelor contabile judiciare și relația de colaborare dintre membrii CECCAR și reprezentanții IPJ în procesul judiciar.
Curier legislativ
Noi reguli anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă și industria UE
Parlamentul European (PE) a votat reguli UE mai puternice pentru a combate importurile subvenționate și la preț de dumping provenite din țări terțe. Astfel, pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaționale sociale și de mediu pentru a preveni dumpingul.
Proiect de modificare a legislației penale și procesual penale
Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a altor acte normative. Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justiției și are în vedere – potrivit unui comunicat al Executivului – modificarea și completarea legislației penale și procesual penale pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curții Constituționale.
Sprijin de peste 100 de milioane de euro pentru zootehnie
Executivul a aprobat plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro (peste 455 de milioane de lei), destinate sectorului zootehnic. Este vorba despre plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, și despre stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2017.
Conectarea la era digitală
Informatizarea completă a procesului educațional dintr-un județ
Ministerul Educației Naționale (MEN) informează că își propune, prin intermediul unui proiect-pilot, să realizeze informatizarea completă a procesului educațional dintr-un județ. Demersul presupune dotarea tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul respectiv cu echipamente IT de înaltă performanță, astfel încât să fie create premisele organizării unui proces educațional de calitate.
Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor
Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent și decât tradiționalele PC-uri, informează News.ro. În primele trei trimestre ale anului, 0,68% dintre telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deși pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecție din zona de mobile de până acum.
Breviar statistic
BNR: În primele nouă luni: deficitul de cont curent a crescut cu 45,27%, datoria externă totală s-a majorat cu 294 milioane euro
În perioada ianuarie-septembrie 2017, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde euro, comparativ cu 2,885 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Procentual, creșterea este de 45,27%.
3,675 miliarde lei (0,48% din PIB) cheltuiți anul trecut pentru activitatea de cercetare-dezvoltare
România a cheltuit, anul trecut, 3,675 miliarde lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform aceleiași surse, la sfârșitul anului 2016 își desfășurau activitatea în cercetare-dezvoltare 44.386 de salariați, număr în ușoară creștere față de cel înregistrat la sfârșitul lui 2015.
În primele nouă luni, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, ca serie brută, cu 13,1%
În luna septembrie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, față de luna precedentă a crescut ca serie brută cu 2,8% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Document
Consolidarea dimensiunii sociale a UE. Pilonul european al drepturilor sociale
Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit, la 17 noiembrie a.c., la Göteborg (Suedia), președinții instituțiilor UE, șefi de stat și de guvern, parteneri sociali și alte părți interesate. În prezența președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-ministrului suedez, Stefan Löfven, participanții au purtat discuții deschise cu privire la modalitățile de promovare a locurilor de muncă și a creșterii economice echitabile în Uniunea Europeană și, totodată, a fost adoptată Proclamația privind Pilonul european al drepturilor sociale.
Comentariul ediției
„N-ar fi rău să fie bine”
Am folosit drept titlu celebrele vorbe ale lui Ion Creangă, deoarece ele sintetizează, cum nu se poate mai potrivit, controversele actuale referitoare la modul în care evoluează economia noastră națională. Când, pe trei trimestre din acest an, produsul intern brut a sporit cu 7 procente față de perioada similară din anul trecut – cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană – ar fi absurd să nu apreciem așa cum se cuvine o astfel de dinamică remarcabilă.
Eveniment
Fizionomii unificatoare „Toți în Unu” – Povestea unui proiect de țară, o expoziție de excepție la Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București se dovedește permanent a fi un centru de informare și educare cu nebănuite resurse creative. Iată și motivul care ne îndeamnă să-i consacrăm frecvent un spațiu adecvat în rubrica de față. De data aceasta, consemnăm materializarea unui proiect expozițional de excepție: Fizionomii unificatoare „Toți în Unu” – Povestea unui proiect de țară.
Cariere. Drumul spre performanță
Opțiunea pentru profesia contabilă – momentul întâlnirii vocației cu destinul
Interviu cu Petru Horga, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Arad: „De multe ori, viața ne rezervă surprize și provocări la care nu ne-am fi așteptat. Așa a fost și în cazul profesiei pe care eu am îmbrățișat-o. La început, chiar din anii de liceu (pe atunci, înainte de 1990, carierele se „construiau” încă din faza preuniversitară), îmi doream să devin medic veterinar, o profesie cu multă căutare în perioada respectivă, așa că am urmat cursurile liceului de specialitate, respectiv de medicină veterinară.”
Expertiza și auditul afacerilor
Politici și proceduri contabile privind inventarierea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (I)
Inventarierea este un procedeu comun științelor economice prin care are loc stabilirea faptică valorică și cantitativă, sau numai valorică, a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, în vederea comparării cu situația scriptică din evidența contabilă. Este o lucrare complexă, ce necesită elaborarea de politici și proceduri contabile adecvate, în conformitate cu reglementările legislative în vigoare.
Provocări în accesarea fondurilor europene în baza directivelor UE și a legislației naționale
Întreprinzătorul român, dornic să acceseze fonduri europene în vederea finanțării afacerilor sale, ar trebui să cunoască, la fel ca la contractarea unui credit, atât condițiile de creditare, cât și detaliile privind finanțatorul. Prin urmare, în acest articol vom prezenta o scurtă istorie a Uniunii Europene, urmată de o descriere a pârghiilor pe care aceasta le folosește în realizarea obiectivelor sale, încheind cu câteva aspecte generale privind contabilizarea proiectelor europene în concordanță cu legislația națională.
Direct de la sursă
A început revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă
Guvernul României a găzduit evenimentul Pentru un viitor sustenabil – Conferința de lansare a revizuirii Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, la care au participat membri ai Guvernului și Parlamentului, reprezentanți ai mediului academic, mediului de afaceri, societății civile, instituții publice centrale și locale.
Necesitatea unui mix de politici pentru protejarea stabilității macroeconomice
A fost dată publicității minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) din 7 noiembrie a.c. În document se arată că, în cadrul ședinței, Consiliul de administrație a discutat și a adoptat decizia de politică monetară pe baza datelor și analizelor privind caracteristicile recente și prognoza actualizată ale evoluțiilor macroeconomice pe termen mediu prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.
Demersuri pentru înființarea Centrului Român de Productivitate
Potrivit unui memorandum semnat de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), Vicențiu Știr, și președintele Centrului de Productivitate din Coreea (Korea Productivity Center – KPC), Soon Jick Hong, au fost puse bazele instituționale pentru înființarea Centrului Român de Productivitate.
UE – 25 de acorduri comerciale în vigoare
Comisia Europeană (CE) a publicat recent primul său raport de evaluare a implementării celor 25 de acorduri comerciale în vigoare, ce reprezintă un nou pas în direcția unei politici comerciale pe deplin transparente și incluzive. În raport sunt identificate progrese notabile în mai multe direcții și, totodată, zone în care este loc pentru îmbunătățiri.
De la 1 ianuarie 2018, BNR va lua în considerare, în activitatea de supraveghere, Ghidul Autorității Bancare Europene
Banca Națională a României (BNR) informează, într-un comunicat, că începând cu 1 ianuarie 2018 va lua în considerare, în activitatea de supraveghere, Ghidul Autorității Bancare Europene privind practicile de administrare a riscurilor de credit ale instituțiilor de credit și contabilizarea pierderilor de credit așteptate – EBA/GL/2017/06.
Lumea în care trăim
Oficial BCE: Băncile centrale analizează dacă să reglementeze monedele virtuale
Parlamente și reprezentanți ai băncilor centrale discută dacă ar trebui să intervină și să reglementeze monedele virtuale, așa cum a procedat deja China, a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite agenția Reuters, citată de News.ro. „Ne întrebăm dacă parlamentele sau băncile centrale ar trebui să intervină, așa cum s-a întâmplat în China, unde au interzis utilizarea monedelor virtuale pentru că le consideră frauduloase”, a declarat Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, care a participat la o conferință la Florența.
Parlamentul European: Autoturismele noi ar trebui echipate cu dispozitive inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii și asistență la accelerare
Toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme autonome capabile să detecteze pietonii și cu sisteme inteligente de asistență la accelerare, prevede textul unei rezoluții non-legislative votate de Parlamentul European (PE). Documentul a fost adoptat în contextul în care, în fiecare an, peste 25.000 de persoane sunt ucise și sute de mii rănite pe drumurile Europei.
Accelerarea tranziției la vehicule nepoluante
Un pachet de măsuri pentru a accelera tranziția la vehicule cu emisii de CO2 reduse sau chiar zero a fost propus recent de Comisia Europeană (CE). Acesta reprezintă un pas decisiv înainte în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, ce au în vedere reducerea obligatorie cu cel puțin 40% a emisiilor până în 2030 în interiorul UE.
Roza vânturilor
Municipiul Roman, candidat la premiul Frunza verde europeană
Municipiul Roman se numără printre cele 15 orașe intrate în competiția pentru premiul Frunza verde europeană/European Green Leaf, acordat localităților cu o populație între 20.000 și 100.000 de locuitori, cu rezultate bune în domeniul politicii de mediu, care pun accentul pe creșterea economică „verde” și crearea de locuri de muncă.
Publicații de specialitate
Noi publicații pentru stagiarii CECCAR
CECCAR pune la dispoziția stagiarilor două noi publicații – Dreptul afacerilor, autor Ioana Nely Militaru, și Elemente de dreptul muncii, de Raluca Dimitriu – volume ce tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, aspecte legate de legislația muncii, terminologia folosită, categoriile de contracte în baza cărora se prestează munca, raporturile juridice de afaceri.
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane