La început a fost cuvântul...
Premise și concluzii
Într-o analiză pe tema unui studiu economic, analiză publicată de o revistă cu apariție săptămânală, se menționa: „Autorul își încheie lucrarea cu concluzii care reprezintă rezultanta studiului pe care l-a efectuat”. Păi, ce altceva înseamnă „concluzii” decât desprinderea de idei directoare, de formulări sintetice din analizele derulate de autor?
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Agenda CECCAR
CECCAR Dâmbovița: Expertiza contabilă judiciară. Cazuistica litigiilor ce privesc societăți comerciale și alte entități
Filiala Dâmbovița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează luni, 11 decembrie a.c., începând cu ora 14.00, seminarul cu tema Expertiza contabilă judiciară. Cazuistica litigiilor ce privesc societăți comerciale și alte entități. În agenda seminarului sunt înscrise analiza activității de expertiză contabilă judiciară cu membrii Grupului Experților Contabili Judiciari și beneficiarii lucrărilor acestora, analiza gradului de acoperire cu specializări, tipologia expertizelor contabile ce privesc societăți comerciale și alte entități.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară și Topul național al membrilor CECCAR
CECCAR a organizat, la 28 noiembrie, la București, Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară, la care au participat reprezentanți ai unor instituții a căror activitate este în conexiune cu atribuțiile pe care experții contabili le au în sistemul judiciar și cu mediul de afaceri prin intermediul expertizelor contabile judiciare și extrajudiciare pe care le realizează.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Brăila: Masă rotundă Expertiza contabilă judiciară
Filiala Brăila a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a găzduit, recent, masa rotundă cu tema Expertiza contabilă judiciară. Profesioniști contabili, membri ai Grupului Experților Judiciari, și reprezentanți ai beneficiarilor lucrărilor de expertiză contabilă judiciară pe plan local au discutat prevederile Legii nr. 162/2017, prin care au fost aduse modificări Ordonanței Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Buzău: Întrunire cu beneficiarii lucrărilor de expertiză contabilă judiciară
Filiala Buzău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, recent, o reuniune la care au participat experți contabili judiciari și reprezentanți ai unor instituții judiciare locale. Nelu Neagu, Serviciul de investigare a criminalității economice – Inspectoratul de Poliție Județean, și procurorul Florin Lucian Arion – Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău ...
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Călărași: Aspecte procedurale privind expertiza contabilă judiciară
Filiala CECCAR Călărași a organizat, la finalul lunii noiembrie, o întrunire a experților contabili judiciari cu reprezentanți ai Tribunalului județean. Judecătorul Traian Enache a discutat cu membrii filialei unele aspecte procedurale privind expertizele contabile judiciare, fiind prezentate situațiile în care expertul poate fi înlocuit sau recuzat.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Covasna: Noutățile fiscale, în atenția profesioniștilor contabili
Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Covasna a găzduit, recent, o dezbatere dedicată noutăților fiscale la care au fost prezenți și profesioniști contabili din județ. Întrunirea a avut ca obiectiv prezentarea noilor prevederi legislative din domeniul fiscalității și clarificarea modului de aplicare a acestora în activitatea agenților economici.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Dolj: Seminar cu experții contabili judiciari
Filiala CECCAR Dolj a organizat miercuri, 22 noiembrie a.c., un seminar cu experții contabili judiciari unde au fost dezbătute principalele reglementări referitoare la expertiza contabilă. Au fost prezenți la discuțiile cu profesioniștii contabili Cezar Dragomir, consilier – Biroul local de expertize tehnice judiciare de pe lângă Tribunalul Dolj, Ion Bobocică, vicepreședinte al Consiliului filialei, Ion Nicolaescu, auditor de calitate, și Florin Lascu, directorul executiv al CECCAR Dolj.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Seminar dedicat noutăților fiscale și ceremonia de depunere a jurământului, la Dolj
Un seminar pe teme de fiscalitate a avut loc luni, 27 noiembrie a.c., la Dolj. Profesioniști contabili din județ și reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova au participat la întrunirea organizată de filială. Modificările recente ale Codului fiscal și Procedura de soluționare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de persoane impozabile neînregistrate și care nu sunt obligate ...
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Ialomița: Asociațiile de proprietari – Răspunderea în solidar a proprietarilor
CECCAR Filiala Ialomița a organizat luni, 27 noiembrie a.c., seminarul Asociațiile de proprietari – Răspunderea în solidar a proprietarilor, la care au participat reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din județ, ai Primăriei Municipiului Slobozia și ai Administrației Județene a Finanțelor Publice. Agenda evenimentului a cuprins clarificarea anumitor aspecte cu privire la obligațiile fiscale pe care aceste entități le au către bugetele de stat.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Actualități fiscale, dezbătute la Ialomița
Reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Ialomița au participat, joi, 23 noiembrie a.c., la seminarul cu tema Actualități fiscale organizat de filiala Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Membri ai Filialei CECCAR Ialomița au discutat cu specialiștii AJFP prevederile OUG nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, fiind trecute în revistă aspecte referitoare la contribuțiile sociale, deductibilitatea cheltuielilor cu dobânzile, impozitarea microîntreprinderilor, costurile îndatorării, modificarea bazelor de contribuții pentru persoanele fizice autorizate.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Prahova: Profesionistul contabil, prezență activă în peisajul economic
Simpozionul Profesionistul contabil, prezență activă în peisajul economic și în viața comunității locale, organizat de Filiala CECCAR Prahova, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a județului și Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova, s-a desfășurat, recent, la sediul CCI. Oameni de afaceri, profesioniști contabili, cadre universitare de la Facultatea de Științe Economice a Universității Petrol-Gaze din Ploiești, oficiali ai unor instituții locale, dintre care amintim Administrația Județeană a Finanțelor Publice ...
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Sălaj: Modificările Codului fiscal, analizate de membrii filialei
La Sălaj a avut loc, recent, o întâlnire profesională pe teme de fiscalitate unde au fost prezenți experți contabili și contabili autorizați din județ. Reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Sălaj au participat la întrunire, axată pe dezbaterea noutăților legislative din domeniile financiar-contabil și fiscal.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Suceava: Bune practici privind expertiza contabilă judiciară
La Suceava au avut loc, recent, o serie de dezbateri privind activitatea de expertiză contabilă judiciară, găzduite de filiala Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Au participat la întruniri experți contabili membri GEJ și invitați din partea unor instituții sucevene precum Maria Andrieș, președintele Curții de Apel, Gheorghe Onofreiciuc Dranca, președintele Secției a II-a civilă a Tribunalului Suceava, George Octavian Ciobîcă, președintele Judecătoriei Rădăuți, Aurora Gabriela Lascu, prodecan al Baroului Suceava, conf. univ. dr. Camelia Ignătescu, decanul Facultății de Drept și Științe Administrative Suceava.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
CECCAR Vrancea: Expertiza contabilă judiciară în România – Prezent și perspectivă
Filiala Vrancea a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, recent, la Focșani, dezbaterea cu tema Expertiza contabilă judiciară în România – Prezent și perspectivă. Prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului Superior al CECCAR, ...
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Curier legislativ
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 230/2013 se va abroga
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că va abroga Ordinul președintelui ANAF nr. 230/2013 pentru aprobarea Procedurii de accesare a informațiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziția contribuabililor pe pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în spațiul privat al contribuabilului, în contextul aprobării Ordonanței Guvernului nr. 30/2017 și a Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 660/2017.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Proiectul de modificare a cazierului fiscal, aprobat de Guvern
Printr-un proiect de lege aprobat în ședință de guvern se propun modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal. Potrivit proiectului de act normativ (despre care am relatat anterior în CECCAR Business Magazine, la momentul lansării în dezbatere publică), ...
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Deblocarea veniturilor pe care debitorul le are de încasat de la terți se va face într-o perioadă mai scurtă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pentru consultare, pe site-ul instituției, un proiect de ordin al președintelui ANAF potrivit căruia formularul Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită a sumelor datorate debitorului de către terți va fi emis și tipărit prin intermediul centrului de imprimare masivă, fapt care va conduce la deblocarea veniturilor pe care debitorul le are de încasat de la terți într-un timp relativ mai scurt.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Proiect de modificare a legislației referitoare la pașapoarte
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Proiectul de lege privind înființarea Avocatului Copilului a fost adoptat de Parlament
Proiectul de lege privind înființarea Avocatului Copilului, ca structură în cadrul instituției Avocatului Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. România devine, astfel, cea de-a 36-a țară europeană cu o instituție de acest fel.
Prim-plan decizional
Priorități guvernamentale pentru prima lună a anului 2018, în domeniul legislativ
Executivul a aprobat un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacanțe parlamentare. Proiectul prevede adoptarea de ordonanțe în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2017 și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2018.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Eveniment
Gaudeamus – ediția 24: Câtă parte avem de carte?
Incontestabil, evenimentul cultural central al săptămânii precedente l-a constituit Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură. Când este vorba despre a 24-a ediție a unui eveniment, apare inevitabilă următoarea întrebare: cum este posibil să se mențină nealterat interesul publicului larg față de o manifestare cu un evident caracter repetitiv?
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Cariere. Drumul spre performanță
„Succesul nu vine de la sine, ci se clădește prin vocație, pasiune și muncă”
Interviu cu Mariana Sovei, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Teleorman: „Am fost un copil sărac – nu mi-e rușine să spun asta –, pornit de la țară, fără mijloace financiare și care s-a străduit, prin forțe proprii, să se autodepășească. Am absolvit Liceul Economic Roșiorii de Vede, având ca obiectiv obținerea unei calificări imediat după liceu. M-am gândit că, dacă nu voi putea accede în învățământul superior, să am o calificare, o meserie.”
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Analize și sinteze
MFP: Raport privind activitatea din 2016 a întreprinderilor publice
Executivul a luat act de Raportul privind activitatea pe 2016 a întreprinderilor publice, document anual elaborat și prezentat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Raportul pentru 2016 cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizați de MFP pentru un număr total de 1.668 de întreprinderi publice.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Document
Crearea unui spațiu european al educației până în 2025
În contextul dezbaterilor privind viitorul Europei, aflate în plină desfășurare, Comisia Europeană (CE) și-a prezentat recent viziunea asupra creării, până în 2025, a unui spațiu european al învățământului. Ideile formulate se doresc a fi o contribuție la reuniunea liderilor UE de la Göteborg din 17 noiembrie a.c., în cadrul căreia s-a discutat și despre viitorul educației și al culturii.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Expertiza și auditul afacerilor
Rolul fondurilor de garantare în sprijinirea IMM-urilor
În vederea susținerii dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, atât Uniunea Europeană, cât și România, ca stat membru, încearcă să găsească soluții alternative de finanțare care să vină în ajutorul acestora. În cadrul articolului de față vom face o scurtă prezentare a fondurilor care vizează sprijinul pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în țara noastră.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Particularități privind organizarea contabilității în agricultură
Scopul acestui articol este de a evidenția particularitățile contabile în domeniul agriculturii, prin prezentarea unor concepte și caracteristici cu specificitate agricolă, precum și a unui exemplu practic – o monografie contabilă a unei societăți cu activitate agricolă în sectorul vegetal și în cel zootehnic.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Direct de la sursă
Un nou regulament comunitar privind producția ecologică
Consiliul UE a aprobat acordul colegiuitorilor cu privire la noile norme referitoare la producția ecologică. Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Aceasta le va acorda suficient timp producătorilor, operatorilor și partenerilor acestora să se adapteze la noul cadru. Noile reglementări au fost aprobate în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 de ani și necesită o actualizare pentru a reflecta schimbările majore care au avut loc în sectorul produselor ecologice din UE în ultimele două decenii.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Breviar statistic
BNR: În ultimele 12 luni, soldul creditului neguvernamental a crescut cu 6,7%, iar depozitele în lei ale populației s-au majorat cu 10,8%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în octombrie 2017 cu 0,3% (-0,9% în termeni reali) față de luna anterioară, până la 233, 479 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 0,6% (-0,6% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,2% (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 0,1%).
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
INS: 500.428 de întreprinderi active în 2016
Numărul total de întreprinderi înregistrat în anul 2016 a fost de 500.428, în creștere cu 2,5% față de anul anterior, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Din numărul total de întreprinderi active din domeniul economic (industrie, construcții, comerț și servicii de piață) în 2016, 227.259 (45,4%) au avut ca activitate principală serviciile de piață, sectorul industrie însuma 53.741 de întreprinderi (10,7%), în comerț activau 169.712 de firme (33,9%), iar în construcții își desfășurau activitatea 49.716 de entități (9,9% din total).
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Fonduri europene
Finanțări europene de peste 2 miliarde de euro, lansate până la sfârșitul anului 2017
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anunțat că va lansa, potrivit calendarului estimativ, până la sfârșitul acestui an, apeluri de proiecte de peste 2 miliarde de euro din fonduri europene. „Este important ca implementarea proiectelor aferente programelor operaționale să înceapă cât mai curând, iată de ce am accelerat ritmul de lansare a apelurilor de proiecte.”
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Conectarea la era digitală
Piața unică digitală: Cetățenii Uniunii Europene vor putea cumpăra online bunuri și servicii din orice stat UE, în aceleași condiții ca în țara lor de origine
Parlamentul European, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord politic în a pune capăt geoblocării nejustificate pentru consumatorii care doresc să achiziționeze produse sau servicii online în interiorul UE. Noile norme vor stimula comerțul electronic, în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor care profită de avantajele pieței online tot mai dezvoltate din UE.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Noi norme la nivel comunitar pentru plăți electronice mai sigure
Comisia Europeană (CE) a adoptat, la 27 noiembrie a.c., o serie de norme care vor face ca plățile electronice în magazine și online să fie mai sigure. Acest lucru le va permite, de asemenea, consumatorilor să aibă acces la soluții mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor și mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plată.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Proiect-pilot Educația Fiscală Digitală pentru Tineri Europeni
Dând curs unei inițiative a Parlamentului European, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a lansat proiectul TAXEDU – Digital Tax Education for young people in Europe – Educația Fiscală Digitală pentru Tineri Europeni. Proiectul este menit să îmbunătățească nivelul de educație a copiilor, adolescenților și tinerilor europeni în ceea ce privește sistemul taxelor și impozitelor.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
ANCOM: Rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație, 85% la mijlocul anului 2017
Conform celui mai recent raport de date statistice al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind piața de comunicații electronice din România, în prima jumătate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul rețelelor mobile s-a dublat față de prima jumătate a anului 2016, de la 71.000 la 145.000 TB.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Lumea în care trăim
Studiu EY: 87% dintre directorii financiari la nivel global intenționează să își majoreze investițiile în tehnologiile pentru raportare corporativă în următorii doi ani
Pe măsură ce mediul politic și social se schimbă, regulile și normele de business – standarde de reglementare, standarde contabile, protocoale juridice și regimuri etice – se transformă pentru a răspunde acestor schimbări. În plus, tehnologiile inovatoare și analizele sofisticate de date devin esențiale în respectarea cerințelor crescânde de conformitate.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
rescEU: un nou sistem european pentru gestionarea dezastrelor naturale
Comisia Europeană (CE) a dat publicității noile sale planuri de consolidare a capacității Europei de a face față dezastrelor naturale. Inițiativa intervine pe fundalul întețirii și al caracterului tot mai complex al dezastrelor naturale care au lovit grav în ultimii ani multe țări europene. Un element-cheie al propunerii îl reprezintă crearea rescEU.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Roza vânturilor
Singurul accelerator de particule din lume dedicat artei a fost instalat la Luvru
Singurul accelerator de particule dedicat artei a fost adus la Muzeul Luvru din Paris pentru a-i ajuta pe experți să analizeze lucrări antice și valoroase, scrie AFP, citată de News.ro. Acceleratorul AGLAE, care măsoară 37 de metri, este amplasat în subsolul muzeului și va fi acum folosit pentru prima dată în vederea realizării unor studii de rutină și pentru analizarea autenticității tablourilor și a altor obiecte create din materiale organice.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Publicații de specialitate
Noi publicații pentru stagiarii CECCAR
CECCAR pune la dispoziția stagiarilor două noi publicații – Dreptul afacerilor, autor Ioana Nely Militaru, și Elemente de dreptul muncii, de Raluca Dimitriu – volume ce tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, aspecte legate de legislația muncii, terminologia folosită, categoriile de contracte în baza cărora se prestează munca, raporturile juridice de afaceri.
Nr. 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017
Semnal editorial
Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR
În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menținând în același timp un parteneriat strâns și constructiv cu toate părțile interesate, în special cu normalizatorul român și cu ...
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național