Rezerva Federală americană examinează posibilitatea emiterii unei monede digitale
Numărul 5, 11-17 feb. 2020 » Conectarea la era digitală
Rezerva Federală analizează o gamă largă de probleme în legătură cu plățile și monedele digitale, inclusiv politici și considerații legale în legătură cu emiterea propriei monede digitale, a declarat Lael Brainard, membră a boardului instituției, citată de Reuters, informează Mediafax. Declarațiile lui Brainard sugerează o mai mare deschidere la posibilitatea emiterii unei monede digitale de către Fed decât în trecut. „Prin transformarea plăților, digitalizarea are potențialul de a oferi valoare și confort la un cost mai mic”, a spus Brainard în cadrul unei conferințe. „Dar există riscuri”, a adăugat aceasta, referindu-se la preocupările Rezervei Federale și ale altor bănci centrale la nivel mondial în legătură cu creșterea sistemelor private de plată și a monedelor, inclusiv proiectul Libra al Facebook.
„Unii dintre noii jucători se află în afara regulilor de reglementare ale sistemului financiar, iar noile monede ale acestora ar putea constitui provocări în domenii precum finanțele ilicite, confidențialitatea, stabilitatea financiară și transmisia politicii monetare”, a spus ea.
Fed efectuează cercetări și experimente legate de tehnologii și potențialul de utilizare a monedelor digitale, inclusiv pentru CBDC (Central Bank Digital Currency – moneda digitală a băncii centrale).
Zeci de bănci centrale au, la nivel mondial, o astfel de activitate, arată un studiu internațional recent, China avansând în planurile de a emite o monedă digitală.
În cadrul conferinței la care facem referire, Brainard a declarat că proiectul Libra „a urgentat” discuțiile despre monedele digitale. În Statele Unite, a spus Brainard, printre problemele studiate se numără ideea dacă o monedă digitală ar face sistemul de plăți mai sigur sau mai simplu și dacă ar putea prezenta riscuri de stabilitate financiară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile