Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanțele sub 40 de kilometri
Telex » Știri 15 iulie, 9:10
Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanțele sub 40 de kilometri, potrivit noilor prevederi în domeniul tarifării transportului de călători, care vor trebui aplicate de toți cei șase operatori de transport feroviar de călători care activează pe calea ferată din România. "Ordinul de ministru (OMTI 1039/2024 - n. r.) care a intrat în vigoare sâmbătă, 13 iulie, aduce pentru călători, în primul rând, mai multă transparență în partea de formare a tarifelor feroviare, în concordanță cu prevederile legislației naționale și europene. Abonamentele de transport pe calea ferată, suplimentele la vagoanele de dormit, precum și suplimentele de transport al bicicletelor cu trenul au fost reglementate oficial prin acest ordin al ministrului. Cu această ocazie, tarifele sunt păstrate la nivelul tarifelor deja practicate de operatorul național de cale ferată CFR Călători. Deci, nu este vorba de o creștere a costurilor, ci doar de o reglementare oficială și transparentă a acestor tarife", a declarat, pentru Agerpres, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Ștefan Roșeanu. Potrivit sursei citate, prin acest mecanism, prețul călătoriei cu un abonament pe o lună ajunge la aproximativ jumătate din prețul unei călătorii individuale dus-întors, timp de 22 de zile dintr-o lună.
În ceea ce privește tariful de rezervare a locului în tren, acesta devine opțional pentru călător la distanțe parcurse mai mici de 40 de kilometri. Pentru distanțe mai lungi, tariful se aplică diferențiat pe patru zone kilometrice, pornind de la 1,5 lei la clasa a doua, 2,50 lei la clasa întâi, ajungând în ambele cazuri la 5,5 lei, cât este în prezent tariful de rezervare loc.
"Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor navetiștilor și a celor sesizate de-a lungul timpului referitor la faptul că pentru cursele de scurt parcurs tarifele practicate de operatori sunt fie mai mari, fie mai mici pe unele rute, această diferență de preț fiind dată de practicarea neuniformă a tarifului de rezervare a locului la trenuri, s-a reglementat prin acest ordin ca la călătoriile sub 40 de km achiziția rezervării de loc să fie opțională pentru călător, iar pentru călătoriile în general tariful de rezervare este în acest moment împărțit pe patru zone kilometrice, astfel încât prețul începe de la un 1,5 lei la clasa a 2-a, 2,50 lei la clasa întâi și ajung în ambele cazuri la 5,50 lei, cât este și în prezent tariful de rezervare loc. Practic, nu vorbim de o mărire de tarif, ci doar de o adaptare a unor situații care deja erau practicate de unii operatori pe calea ferată", a explicat Roșeanu.
El a admis că această reglementare poate însemna o reducere de preț pentru navetiști, în special, care merg pe distanțe sub 40 de km.
"Un alt ordin de ministru care stabilește categoriile de trenuri prevedea încă din 2022 ca rezervările la trenurile de tip regional - Regio - să fie opționale. A fost interpretată această prevedere ca opțiune pentru operator, nu pentru călător. Astfel, acest ordin de ministru prevede foarte clar că opțiunea este a călătorului, astfel încât călătoria pentru navetist să fie cât mai suportabilă atunci când se decide să meargă cu trenul. Practic, acest ordin, pentru navetiști, în viața cotidiană poate să ducă la unele reduceri de costuri", a menționat șeful ARF.
Totodată, ordinul reglementează oficial abonamentele pe perioade de 5 zile, 14 zile și o lună, ultimul tip aducând prețul călătoriei la jumătate din prețul achiziției zi de zi a biletelor.
"Și aceste tarife, iarăși, este foarte important, sunt tarife ale căii ferate, deci valabile la toți operatorii feroviari, indiferent că sunt operatorii privați sau operatorul de stat. Sunt corelate, încă o dată spun, cu tarifele deja practicate. Deci, nu s-a urmărit mărirea acestor tarife, ci doar reglementarea mai corectă a acestora", a subliniat Roșeanu.
În plus, acum se pot achiziționa biletul de călătorie metropolitan și abonamentul de călătorie metropolitan, în prima etapă de implementare, aceste titluri emițându-se doar online, prin Ghișeul Unic, platforma pusă la dispoziție de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Practic, cu acest titlu de călătorie, pasagerii nu mai așteaptă un anumit tren, la o anumită oră, ci se pot urca în prima garnitură care îi poate duce la destinație.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial