Rezultatele Consiliului ECOFIN din 12 februarie 2019
Numărul 5, 12-18 febr. 2019 » Direct de la sursă
Revizuirea arhitecturii europene a sistemului de supraveghere financiară, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, procesul decizional cu privire la chestiuni de natură fiscală și Raportul privind sustenabilitatea financiară în anul 2018 sunt câteva dintre subiectele de mare importanță abordate în cadrul Consiliului ECOFIN din data de 12 februarie a.c.
În ceea ce privește arhitectura europeană a sistemului de supraveghere financiară, Consiliul și-a confirmat poziția cu privire la propunerile de revizuire a funcționării actualului Sistem european de supraveghere financiară (SESF). Printre prioritățile Consiliului se numără introducerea unor noi instrumente, elaborarea unui plan strategic de supraveghere la nivelul UE, consolidarea mecanismelor existente (evaluările inter pares sau consultarea grupurilor de părți interesate). Consiliul impune revizuirea structurilor de guvernanță existente, creșterea rolului autorităților naționale, competențe sporite în cadrul structurilor de guvernanță ale autorităților europene de supraveghere și consolidarea rolului unui viitor consiliu de administrație. Reforma prevede, de asemenea, modificări ale atribuțiilor fiecăruia dintre cele trei autorități europene de supraveghere: Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) și Banca Centrală Europeană.
„Autoritățile europene de supraveghere joacă un rol esențial prin contribuția lor la configurarea uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital. Prin intermediul acestui acord foarte important, suntem pe cale să îmbunătățim eficiența sistemului de supraveghere financiară existent. Ne asigurăm, de asemenea, că normele noastre comune sunt puse în aplicare în mod coerent în întreaga UE și că autoritățile naționale de supraveghere cooperează într-un mod cât mai eficient posibil”, a declarat cu acest prilej Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor al României, statul care deține în prezent președinția Consiliului, citat de consilium.europa.eu.
După confirmarea de către Consiliu a abordării generale vor urma negocieri pe baza mandatului integral privind SESF, în vederea obținerii unui acord în primă lectură. Următoarea întâlnire trilaterală este programată pentru joi, 14 februarie a.c.
Referitor la prioritățile Consiliului pentru bugetul Uniunii Europene aferent anului 2020, se evidențiază importanța respectării angajamentelor deja asumate, în special în cadrul politicii de coeziune, având în vedere că anul 2020 este ultimul din actualul Cadru Financiar Multianual (CFM). Consiliul încurajează Comisia să țină seama de legătura strânsă dintre nivelurile de angajament și de plată, volumul angajamentelor restante, necesitatea de a respecta plafoanele CFM, capacitatea de absorbție și accelerarea punerii în aplicare a programelor. Referitor la creditele de angajament și de plată, Consiliul estimează că nivelul acestora ar trebui ținut sub control în vederea evitării acumulării datoriilor viitoare.
Un alt punct important prezentat de Consiliu este respectarea cu strictețe a plafoanelor relevante din Regulamentul CFM pentru perioada 2014-2020 și a celor din MTR (Evaluarea intermediară). În acest context, Consiliul invită Comisia să prezinte liniile bugetare de la care creditele au fost și vor fi redistribuite și/sau acordate ca majorări, în conformitate cu MTR în perioada aferentă și în mod particular în anul 2020. Consiliul așteaptă de la Comisie respectarea programelor de plată convenite pentru fondurile de garantare, în special pentru Fondul european pentru investiții strategice (EFSI).
De asemenea, Comisia trebuie să pună în aplicare alocările convenite în bugetul anual, inclusiv prin recurgerea la redistribuire, când este cazul. În același timp, Consiliul consideră ca instrumentele bugetare corective, cum este cazul bugetelor rectificative să fie menținute la un nivel minim justificat. Consiliul invită Comisia să prezinte previziuni de înaltă calitate privind veniturile și cheltuielile în proiectul său de buget și pe parcursul întregii execuții bugetare, precum și informații precise și transparente privind ipotezele și cifrele bugetare în vederea evitării sub-bugetării sau supra-bugetării, precum și a reportărilor nejustificate și excesive. Consiliul amintește că un proiect de buget întocmit cu precizie este esențial pentru a permite statelor membre să anticipeze nivelul contribuțiilor lor la bugetul Uniunii și reiterează importanța principiului unității în această privință.
Consiliul acordă o deosebită importanță ca toate instituțiile, agențiile și alte organisme să evalueze corespunzător veniturile alocate pentru anul următor și să le includă în proiectele lor estimative. Acesta reamintește că toate amenzile, penalitățile și dobânzile acumulate, impuse de Comisie, ar trebui înregistrate în mod transparent în buget, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar. Totodată, Consiliul reiterează preocuparea pentru nivelul angajamentelor restante (RAL). Acesta invită Comisia să continue să monitorizeze cu atenție, în mod regulat, evoluția RAL pe rubrici și pe programe și să soluționeze sau să dezangajeze angajamentele restante la timp, în conformitate cu normele relevante. Consiliul așteaptă din partea Comisiei să prezinte o prognoză a plăților pentru anul 2020 înainte de iulie 2019 și să o actualizeze în mod regulat.
Consiliul prevede o serie de recomandări specifice referitoare la analiza bugetara detaliată, cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare, cheltuielile administrative, agențiile descentralizate. Toate aceste recomandări urmează să fie trimise Parlamentului European și Comisiei, precum și altor instituții europene.
În ceea ce privește procesul decizional cu privire la chestiuni de natură fiscală, miniștrii au făcut schimb de opinii, o mare parte dintre aceștia susținând rămânerea la sistemul actual de vot în unanimitate, în timp ce alții au arătat deschidere față de schimbarea acestuia. În cadrul aceleiași ședințe, au fost prezentate concluziile Consiliului referitoare la Raportul privind sustenabilitatea finanțelor publice în anul 2018.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați site-ul ECOFIN.
(Sursă fotografii & video: consilium.europa.eu)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial