Rezultatele Consiliului ECOFIN, prezentate în buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Direct de la sursă
Impozitarea serviciilor digitale respinsă de Consiliul ECOFIN
Marți, 12 martie a.c., în timpul ședinței ECOFIN, miniștrii de finanțe ai Irlandei, Danemarcei, Suediei și Finlandei și-au menținut opoziția față de noua propunere franco-germană de reducere a domeniului de aplicare a impozitării economiei digitale numai la publicitatea online. Deși dezamăgite de lipsa de ambiție a acestei noi propuneri, celelalte state membre erau dispuse să sprijine textul de compromis. Comisarul Pierre Moscovici a declarat că, în ciuda pierderii acestei oportunități, Comisia a realizat mai multe aspecte din punct de vedere politic, având, în principal, meritul de a accelera discuțiile referitoare la impozitarea economiei digitale la nivel internațional.
Consiliul ECOFIN revizuiește lista UE a jurisdicțiilor necooperante și adoptă noi reguli referitoare la TVA pentru vânzările online
La 12 martie a.c., Consiliul ECOFIN a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, inclusiv a 10 noi jurisdicții care nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit. Lista include în prezent și următoarele jurisdicții: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. În plus, Consiliul a convenit asupra normelor de aplicare a regimului TVA pentru comerțul electronic. Potrivit Comisiei Europene, noile norme vor asigura o introducere treptată a TVA pentru comerțul electronic, acestea fiind convenite în decembrie 2017 și urmând să intre în vigoare în ianuarie 2021.
Acordurile privind accizele respinse de miniștrii de finanțe
În timpul ședinței ECOFIN, miniștrii de finanțe europeni au decis că trei proiecte privind accizele aplicabile în UE nu erau încă pregătite pentru adoptare, transferându-le înapoi nivelului tehnic. Președinția română a folosit întâlnirea pentru a consulta miniștrii cu privire la mai multe compromisuri posibile legate de Directiva privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice. În mod particular, discuția a făcut referire la posibilitatea ca statele membre să scutească de accize sau să aplice cote reduse de impozitare pentru alcoolul etilic distilat din fructe de către persoane particulare pentru consumul personal și a scos în evidență o serie întreagă de interese particulare.
Conferința fiscală ETAF Tendințele viitoare ale impozitării, în 20 martie 2019
În data de 20 martie 2019, la Bruxelles, reprezentanți ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European și cadre universitare vor participa la Conferința fiscală a ETAF privind Tendințele viitoare ale impozitării. În cadrul lucrărilor se vor discuta aspecte precum ultima propunere a Comisiei Europene de renunțare la principiul unanimității în materie fiscală, obiectivele programelor electorale și impactul Brexit-ului asupra politicii fiscale a UE.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.
(Sursă foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice