Roberto Gualtieri (ECON): „Am reușit să finalizăm un număr uriaș de dosare legislative sub Președinția României la Consiliul UE”
Telex » Știri 8 aprilie 2019
Am reuşit, sub Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, să finalizăm un număr uriaş de dosare legislative, aflate în pericol de a nu mai putea fi încheiate pentru că nu mai era timp, multe dintre ele fiind importante, precum InvestEU sau cele din domeniul serviciilor financiare, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în contextul desfăşurării reuniunii informale a miniştrilor de finanţe de la Bucureşti, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice şi monetare (ECON) a Parlamentului European, Roberto Gualtieri, citat de Agerpres. „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu la Bucureşti, pentru că în ultima lună am cooperat excelent cu Preşedinţia română şi aş dori să mulţumesc Preşedinţiei române, domnului ministru Teodorovici, pentru că am reuşit să facem un lucru pe care mulţi îl credeau imposibil, şi anume am reuşit să finalizăm un număr uriaş de dosare legislative, care erau în pericol, pentru că nu mai aveam mult timp să le finalizăm şi erau foarte multe dosare importante deschise: InvestEU şi alte dosare foarte importante în domeniul serviciilor financiare. Am reuşit să finalizăm tot şi, prin urmare, ne putem încheia acest mandat al Parlamentului European ştiind că am adus o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene pentru a consolida rezistenţa Uniunii Europene”, a susţinut Roberto Gualtieri.
Potrivit acestuia, în reuniunea Eurogrupului s-a vorbit despre faptul că Europa se află într-o situaţie de încetinire economică, fiind tot mai presantă şi mai urgentă nevoia de a se obţine rezultate în ceea ce priveşte reformarea Uniunii Economice şi Monetare. „În discuţiile din cadrul Eurogrupului am vorbit şi despre faptul că suntem acum într-o situaţie de încetinire economică. Asta, desigur, mai ales din cauza incertitudinii geopolitice şi a reducerii cererii externe, dar, de asemenea, sunt în joc şi factori interni. Acesta a fost primul mesaj pe care l-am transmis miniştrilor din Eurogrup, şi anume că este tot mai presantă şi mai urgentă nevoia de a veni cu rezultate în ceea ce priveşte reformarea Uniunii Economice şi Monetare şi, de asemenea, este foarte important să discutăm despre orientarea politicii noastre economice, în ce direcţie o vom lua”, a afirmat Gualtieri.
În opinia reprezentantului Parlamentului European, această vulnerabilitate a creşterii economice europene la fluctuaţii, la cererea externă, la incertitudini şi la instabilitate fac să fie mai urgentă şi mai necesară consolidarea Uniunii Economice şi Monetare şi să fie nevoie de sprijin pentru investiţii în coeziune economică şi teritorială. „Ne lipseşte un instrument pentru a face faţă şocurilor asimetrice, dar în acelaşi timp avem nevoie de instrumente şi politici mai puternice pentru a spori potenţialul de creştere, pentru a susţine cererea internă, pentru a consolida coeziunea economică şi teritorială şi, de asemenea, să se susţină sustenabilitatea fiscală şi economică. De asemenea, am avut multe contribuţii pozitive din partea miniştrilor în legătură cu o reală strategie de creştere economică europeană bazată pe sustenabilitatea şi durabilitatea economică şi de mediu bazată pe investiţii şi reforme care trebuie să fie întreprinse într-un mod cuprinzător şi coerent şi să aducă laolaltă o serie de măsuri şi politici pe care le avem în Uniunea Europeană, în Uniunea Economică şi Monetară şi la nivel naţional. De asemenea, şi asta trebuie să fie combinat cu definiţia unei poziţii bugetare-fiscale adecvate, care trebuie să fie definită aşa cum trebuie, dar trebuie să fie de tip expansionist în general”, a afirmat Roberto Gualtieri.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice