Robochat Maria, primul consilier vocațional digital pentru elevi
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Conectarea la era digitală
Acesta îi îndrumă pe elevi în alegerea carierei
Primul consilier vocațional digital pentru elevii din România este lansat în cadrul unui proiect finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local. Astfel – potrivit unui comunicat al instituției – „începând cu primul modul al anului școlar 2023 – 2024, Maria își începe rolul de consilier vocațional al elevilor“.
Consilierul vocațional digital Maria este lansat în cadrul celei de-a șasea ediții a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, conceput de INACO – Inițiativa pentru Competitivitate și finanțat de Primăria Sectorului 3. Scopul proiectului este acela de a-i îndruma pe elevii de liceu și gimnaziu în carieră, astfel încât aceștia să reușească să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional. Potrivit statisticilor Eurostat, citate de reprezentanții INACO, în prezent, peste o treime dintre tinerii români nu reușesc să activeze în domeniul pentru care s-au pregătit, una dintre cauze fiind lipsa sau insuficienta consiliere vocațională în rândul elevilor. Conform INACO, intervalul de vârstă recomandat pentru consilierea vocațională este între 13 – 17 ani.
Până în luna septembrie, experții INACO lucrează la conceperea RoboChat-ului Maria. Consilierul vocațional va fi disponibil la orice oră din zi și din noapte. Astfel, Maria va interacționa cu elevii 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Acest instrument va completa sprijinul primit din partea consilierilor școlari și vocaționali existenți deja în școli, a cadrelor didactice și a părinților deopotrivă.
În interacțiunea cu utilizatorii, Maria încearcă să înțeleagă mai bine așteptările oamenilor cu privire la generațiile tinere și Meseriile Viitorului – https://inaco.ro/robochat-maria.
În paralel, echipa de experți INACO actualizează Ghidul Meseriilor Viitorului (GMV) – ediția a VI-a, într-un format cât mai accesibil, practic și atractiv, non-formal, dedicat elevilor, cadrelor didactice și părinților, care explică felul în care revoluțiile industriale creează impact pe piața muncii și în viața oamenilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național