Roboţii vor crea mai multe job-uri decât vor distruge până în 2022
Numărul 36, 18-24 sept. 2018 » Roza vânturilor
Conform unui studiu publicat de World Economic Forum, în următorii patru ani roboţii vor crea cu 58 de milioane mai multe locuri de muncă decât vor distruge, informează News.ro. Avansul în domeniul roboticii şi al inteligenţei artificiale va creşte semnificativ nivelul de automatizare pe parcursul următorilor ani. Până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi. În prezent, acest procentaj este de 29%.
Din cauza roboţilor, în următorii patru ani vor dispărea 75 de milioane de locuri de muncă. Însă tot aceştia vor genera 133 de milioane de noi locuri de muncă, ceea ce rezultă într-un plus de 58 de milioane de job-uri.
Acelaşi studiu intitulat „The Future of Jobs 2018”, realizat de World Economic Forum, arată că felul în care muncesc oamenii va suferi schimbări importante. Munca de la distanţă va fi din ce în ce mai folosită, în defavoarea tradiţionalelor locuri de muncă cu normă completă. În plus, se va apela din ce în ce mai frecvent la freelanceri şi lucrători temporari, specializaţi în realizarea punctuală a anumitor sarcini.
De asemenea, mulţi angajaţi vor fi nevoiţi să înveţe şi să se respecializeze pentru a evolua şi a se adapta noilor condiţii din piaţa muncii.
De partea cealaltă, pentru a rămâne competitive, companiile vor fi nevoite să investească nu doar în automatizare, ci şi în formarea propriilor angajaţi.
Impactul automatizării va fi atât de important atât în plan personal, cât şi profesional pentru un număr foarte mare de oameni şi companii, încât specialiştii o numesc A Patra Revoluţie Industrială.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național