România a atras 26% din fondurile europene alocate prin POPAM 2014-2020
Telex » Știri 1 noiembrie 2019
România a atras aproape 60 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, ceea ce reprezintă o rată de absorbţie de aproximativ 26%, informează Agerpres. „Până în prezent, am absorbit o sumă care se cifrează la 59,22 milioane de euro, este echivalentă cu un procentaj de peste 26% din program, în contextul în care suntem acum în al treilea an de implementare şi avem ca orizont de timp 2023. Este important că până acum am reuşit să evităm dezangajarea, cu toate dificultăţile pe care le-a adus implementarea programului şi cu startul târziu pe care l-am avut, din cauza adoptării târzii a regulamentului şi ulterior cu adoptarea abia în noiembrie 2015 a programului operaţional, dar perspectivele sunt optimiste. Am evitat şi vom evita în continuare dezangajările, nu avem risc, pentru că avem plăţi deja efectuate”, a declarat, pentru Agerpres, Eduard Diaconeasa, şef serviciu Programare, Metodologie şi Monitorizare, Autoritatea pentru Management din cadrul POPAM.
România are o alocare financiară de 168,42 de milioane de euro din partea Fondului European Pescuit şi Afaceri Maritime în perioada 2014-2020, la care se adaugă 55,28 de milioane de euro de la bugetul naţional.
Reprezentatul AM-POPAM a precizat că măsura cea mai accesată în actuala programare a fost cea de investiţii productive în acvacultură: „Măsura cea mai accesată este cea de investiţii productive în acvacultură, care, de altfel, este măsura-vedetă a programului, dar care vine să răspundă la principala problemă a sectorului şi anume faptul că din producţia internă reuşim să acoperim undeva la 15% din consum intern şi atunci prioritatea pentru noi este să creştem producţia, iar sursa de creştere a producţiei o reprezintă acvacultura”, a spus Diaconeasa.
La polul opus, din cauza condiţiilor de finanţare, au fost mai multe măsuri care nu au beneficiat de nici măcar o cerere depusă, iar acestea vizau şi suport financiar din partea pescarilor. „Este vorba în special despre măsurile pe prioritatea 1 - Pescuit. Se ştie că pescarii nu au disponibilităţi financiare. În condiţiile în care un proiect presupune cofinanţare din partea pescarilor, este dificil să găsească forţa financiară pentru a realiza şi implementa astfel de proiecte. Aici avem cea mai mare problemă cu absorbţia”, a explicat Diaconeasa.
POPAM 2014-2020 a fost structurat pe 6 priorităţi ale UE, iar în cadrul acestora România a cuprins 29 de măsuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice