România a avut a patra mare creștere economică din UE în ultimul trimestru al anului trecut
Telex » Știri 9 martie 2023
Economia zonei euro a stagnat iar Produsul intern brut al Uniunii Europene s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut; în rândul statelor membre ale UE, cele mai semnificative avansuri ale economiei în trimestrul IV din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, au fost înregistrate în Grecia (1,4%), Malta (1,2%), Cipru (1,1%) și România (1%), relatează Agerpres. Conform datelor revizuite publicate de Eurostat, Produsul intern brut al celor 19 state care au trecut la moneda euro a fost nemodificat în trimestrul patru comparativ cu trimestru al treilea dar a înregistrat un avans de 1,8% în ritm anual. În estimarea inițială publicată luna trecută, Eurostat a informat că economia zonei euro a înregistrat o creștere de 0,1% de la un trimestru la altul și un avans de 1,9% în ritm anual.
Chiar dacă datele revizuite sunt mai sumbre decât se estima inițial, o stagnare înseamnă că blocul comunitar ar putea evita în continuare intrarea într-o recesiune, definită drept două trimestre consecutive de scădere a PIB, care părea inevitabilă după ce Rusia a invadat Ucraina. În acest moment, analiștii prognozează o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru pe măsură ce creșterea costului vieții continuă să îi afecteze pe consumatori.
În ceea ce privește Uniunea Europeană în ansamblu, datele revizuite arată că Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul dar a crescut cu 1,7% în ritm anual. Comparativ, la mijlocul lunii februarie, datele Eurostat arătau că PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,1% de la un trimestru la altul și unul de 1,8% în ritm anual.
De asemenea, Eurostat a revizuit în jos și estimările inițiale privind creșterea gradului de ocupare. Conform noilor date, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, față de estimarea inițială care vorbea de un avans de 0,4%.
În rândul statelor membre, Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru și Țările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au avut cele mai mari creșteri ale numărului persoanelor ocupate în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea. România se numără printre țările unde numărul persoanelor ocupate a avut o creștere similară cu media din UE, 0,3%.
Analiștii se așteptau ca încetinirea economiei să ducă la creșterea ratei șomajului, ceea ce ar fi calmat piața muncii și ar fi ținut sub control salariile. Însă datele Eurostat arată că firmele, care au avut dificultăți în a reangaja personal după pandemie, par să își fi păstrat salariații în pofida încetinirii economiei. Aceasta semnalează o problemă pentru Banca Centrală Europeană în lupta sa pentru a readuce inflația la 2% din zona de două cifre unde se află în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice