România a exportat, în 2018, bunuri agricole în valoare de 15,4 miliarde de euro
Telex » Știri 23 aprilie 2019
Exporturile de bunuri agricole ale României s-au ridicat, în 2018, la valoarea de 15,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 20,9 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat, informează MEDIAFAX. Exporturile de bunuri agricole au cunoscut o creștere minoră în 2018, față de anul precedent, când valoarea acestora se situa la 15,1 miliarde de euro. Valoarea importurilor a crescut cu aproximativ 2 miliarde de euro în 2018, de la 18,2 miliarde de euro, în 2017.
Valoarea comerțului (importuri plus exporturi) de bunuri agricole între Uniunea Europeană (UE) și restul lumii a fost de 275 de miliarde de euro, în 2018, echivalentul a 7% din totalul comerțului internațional de bunuri în afara UE. Importurile și exporturile au avut valori aproximativ egale, importurile ridicându-se la 138 miliarde de euro, iar exporturile la 137 miliarde de euro, astfel încât a existat doar un mic deficit comercial. Între 2002 și 2018, comerțul a înregistrat o creștere mai mult decât dublă, echivalentul unei creșteri medii anuale de 5%, exporturile majorându-se mai rapid (cu 5,8%) față de importuri (4,3%).
În ceea ce privește volumul comerțului, în 2018, UE a importat 151 milioane de tone de produse agricole și a exportat 99 de milioane de tone. Între 2002 și 2018 volumul total al comerțului a înregistrat o rată medie anuală de creștere de 2,1%, exporturile crescând mai rapid (3,1%) decât importurile (1,5%). Creșterea medie anuală a prețurilor pentru exporturi (2,6%) a fost mai mică decât în cazul importurilor (2,8%).
Produsele agricole pot fi împărțite în trei grupe principale: produse animale (carne, pește, crustacee și nevertebrate acvatice, produse lactate, ouă, miere și alte produse de origine animală), produse vegetale (copaci, plante, legume, fructe, cafea, cereale, semințe și ulei) și produse alimentare (diferite tipuri de produse prelucrate, derivate din produse vegetale și de origine animală, cum ar fi zahăr, băuturi, tutun). În exporturi, cel mai mare grup, cu 57%, este reprezentată de produsele alimentare, în timp ce produsele vegetale (22%) și produsele animale (21%) au avut cote aproape egale. În import, cel mai mare grup, cu 48%, este reprezentat de produsele vegetale, urmate de produsele alimentare (32%) și produsele animale (20%).
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice