România a fost primită în Consorțiul Extreme Light Infrastructure
Telex » Știri 14 iunie 2023
România a primit calitatea de Observator Fondator al Consorțiului Extreme Light Infrastructure, aceasta fiind „o reușită istorică pentru diplomația și cercetarea românească”, după ce, în mai 2021, țara noastră a fost exclusă din ELI ERIC, a anunțat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). „Acesta este primul pas pentru a deveni pe viitor Membru Gazdă în procesul de integrare a Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut pentru «laserul de la Măgurele» în ELI ERIC”, menționează MCID, într-un comunicat.
Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) s-a născut la inițiativa Comisiei Europene de a crea o infrastructură pan-europeană de cercetare de anvergură în domeniul laserilor de mare putere în țări din centrul și estul Europei cu scopul de a echilibra distribuția de mari infrastructuri de cercetare la nivelul spațiului european de cercetare.
Pentru a asigura sustenabilitatea acestei infrastructuri de cercetare pe termen lung, s-a stabilit, încă de la începutul proiectului ELI, că cele trei componente ale sale se vor integra într-o structură de cercetare europeană unică de tip European Research Infrastructure Consortium (ERIC). ELI-NP/IFIN-HH a participat în primă fază la formularea aplicației pentru realizarea ELI ERIC, dar ulterior întreruperii legăturilor cu ceilalți doi parteneri din proiect, în martie 2019, demersurile au continuat fără includerea României.
„Reușita istorică, și anume obținerea statutului de observator fondator de către România, va asigura accesul la informațiile și rezultatele obținute în cadrul cercetărilor la nivelul întregii infrastructuri pan-europene, atât pentru comunitatea științifică națională, cât și pentru societate, în sens larg, incluzând mediul educațional și mediul economic”, subliniază MCID.
Participarea la ELI ERIC va permite, de asemenea, stabilirea de legături cu alte inițiative internaționale relevante, în vederea promovării cooperării internaționale în alte părți ale lumii, ca reprezentant al Europei în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.
„Repunem România pe harta mondială a laserilor de mare putere. (…) Șansa dezvoltării României este strâns legată de cooperarea științifică în domenii de înaltă tehnologie. România are minți de excepție, are o bună reputație și acum am reușit să reparăm o nedreptate istorică, revenind ca membru fondator, cu statut de observator, în consorțiul european pentru laseri de mare putere. Votul unanim de reprimire a României spune totul despre această reușită, după ani de zile de eforturi diplomatice”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.
(Sursa foto: www.eli-np.ro)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național