România a preluat președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU
Numărul 4, 6-12 februarie 2018 » Direct de la sursă
România a preluat, la 31 ianuarie 2018, pentru un an, președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU (PBC – Peacebuilding Commission), a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Conducerea Comisiei va fi asigurată, potrivit regulilor de procedură, de către reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga.
„Participarea României în cadrul Comisiei pentru Consolidarea Păcii, decizia de a candida, precum și obținerea funcției de președinte reflectă obiectivul național de diversificare a contribuției țării noastre la demersurile ONU în domeniul păcii și securității internaționale, fiind pentru prima dată de la constituirea Comisiei (în 2005) când țării noastre îi revine această importantă sarcină”, se precizează într-un comunicat al MAE.
Totodată, preluarea funcției de președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii evidențiază, pe de o parte, aportul semnificativ de-a lungul timpului al României la operațiunile ONU de menținere a păcii, iar, pe de altă parte, încrederea în capacitatea țării noastre de a gestiona activitățile Comisiei pe dimensiunile de susținere a păcii, reconstrucție și dezvoltare a statelor aflate în perioade post-conflict.
Comisia pentru Consolidarea Păcii este un organism ONU care oferă recomandări Consiliului de Securitate, Adunării Generale și Consiliului Economic și Social (ECOSOC) în situații de importanță majoră privind consolidarea păcii. A fost creată în anul 2005, pornind de la constatarea că statele aflate în situații post-conflict au nevoie de asistența comunității internaționale, prin intermediul ONU, pentru revenirea la normalitate și refacerea economică, socială și instituțională. Activitățile Comisiei se derulează atât la sediul ONU din New York, prin dezbateri între membrii aleși (în domenii precum analiză, planificare, evaluări privind arhitectura ONU în domeniul consolidării păcii, aspecte financiare și administrative), cât și în teren (prin derularea de proiecte și activități operaționale). Președinția Comisiei este anuală și este asigurată cu respectarea principiului rotației geografice.
(Copyright foto: palinchak / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național