România, al cincilea consumator de lignit din Uniunea Europeană
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Lumea în care trăim
Uniunea Europeană a consumat în 2021 aproximativ 277 milioane de tone de lignit, cu 26% mai puțin decât în 2018, iar 97% din consumul total de lignit în UE a avut loc în șase țări: Germania (46%), Polonia (19%), Cehia (11%), Bulgaria (10%), România (6%) și Grecia (5%), arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Cifrele referitoare la producția și consumul de lignit sunt aproape identice deoarece aproape întotdeauna lignitul este consumat în țările unde este și produs, fiind foarte puține tranzacții transfrontaliere cu lignit.
Tot în 2021, UE a produs 57,2 milioane de tone de huilă, cu 27% mai puțin decât în 2018. Numărul statelor membre care produc huilă a scăzut de la 13 țări în 1990 la doar două state membre în 2021: Polonia, responsabilă pentru 96% din producția totală a UE, și Cehia – pentru restul de 4%.
Polonia (41%) și Germania (23%) au fost responsabile pentru aproape două treimi din consumul total de huilă în UE în anul 2021, urmate de Franța, Țările de Jos, Italia și Cehia (fiecare cu o pondere cuprinsă între 3% și 6%).
Peste jumătate din țările UE au o rată de dependență de importuri mai mare de 90% când vine vorba despre huilă, însă în cazul a șapte state membre (Grecia, Luxemburg, Croația, România, Cipru, Belgia și Suedia) rata de dependență de importuri este mai mare de 100%, ceea ce înseamnă că aceste state importă mai multă huilă decât utilizează, de obicei pentru a-și face stocuri.
În 2020, Rusia a furnizat mai mult de jumătate (55,6%) din importurile de huilă ale UE, urmată de SUA (17,2%) și Australia (15,3%).
Datele Eurostat mai arată că în 2021 producția și consumul de cărbune în UE au crescut comparativ cu 2020, unul dintre motive fiind și măsurile care au avut legătură cu pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, comparativ cu cifrele din 2018, producția și consumul de cărbune în UE a scăzut, acest lucru fiind valabil atât în cazul huilei cât și al lignitului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane