România, al șaptelea producător de cartofi din UE
Numărul 31-32, 25 aug. - 7 sep. 2021 » Breviar statistic
O cantitate totală de 55,3 milioane tone de cartofi a fost recoltată anul trecut în Uniunea Europeană, cu 27,4% mai mică decât în 2000, iar 2,683 milioane de tone de cartofi, sau 4,9% din cantitatea totală, a fost produsă anul trecut în România, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE fiind responsabilă pentru 21,2% din producția totală, urmată de Polonia (16,4%), Franța (15,7%), Țările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) și România (4,9%).
O suprafață de 1,7 milioane de hectare a fost cultivată cu cartofi în 2020, adică 1,7% din totalul terenurilor arabile din UE. Aproape trei sferturi (76,8%) din suprafața totală cultivată cu cartofi anul trecut în UE a fost concentrată în doar șase state membre: Polonia (21,6%), Germania (16,5%), Franța (12,9%), România (10%), Țările de Jos (9,9%) și Belgia (5,9%).
Eurostat subliniază că suprafața cultivată cu cartofi în UE s-a redus la jumătate între 2000 și 2020, scăderi semnificative fiind înregistrate în Polonia (minus 71,3%) și România (minus 41,4%).
Aproximativ 1,5 milioane de exploatații agricole din UE cultivau cartofi în 2016, dintre care două treimi erau în România (40,7%) și Polonia (25,4%). Însă aproape 90% din fermele care cultivau cartofi în UE făceau acest lucru pe o suprafață mai mică de un hectar. De exemplu, suprafața medie a unei ferme din Polonia unde se cultivă cartofi este de 0,8 hectare, iar în România de 0,2 hectare. În aceste condiții, deși sunt foarte numeroase, aceste exploatații agricole mici au fost responsabile pentru doar 16,3% din suprafața totală cultivată cu cartofi din UE. În contrast, există unele state membre care cultivă cartofi pe scară mare. De exemplu, în Danemarca suprafața medie a unei ferme care cultivă cartofi a fost de 26,1 hectare în 2016, iar în Țările de Jos a fost de 16,5 hectare. În consecință, deși doar 2,6% dintre fermele UE cultivă cartofi pe o suprafață mai mare de 10 hectare, aceste ferme au fost responsabile pentru majoritatea (61,6%) suprafeței totale cultivate cu cartofi în UE.
Valoarea totală, la prețuri de bază, a cartofilor produși anul trecut în UE este estimată la 12,3 miliarde de euro, adică 3,1% din valoarea totală a producției agricole a UE în 2020. Însă această proporție variază în rândul statelor membre de la 6,8% în cazul României până la 0,7% în Luxemburg.
Jumătate din valoarea producției de cartofi a UE în 2020 a venit din doar trei state membre: Franța (27,7%), Germania (19%) și Țările de Jos (10,5%). Urmează la egalitate Polonia și România, care au fost responsabile fiecare pentru 8,5% din valoarea producției de cartofi a UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial