România ar putea beneficia de 4,45 miliarde de euro din Fondul european pentru Tranziție Justă
Telex » Știri 29 mai 2020
Comisia Europeană a propus o creştere de la 7,5 miliarde la 40 miliarde euro a sumei destinate Fondului pentru Tranziţie Justă menit să sprijine regiunile cele mai afectate de tranziţia ecologică spre o economie neutră în emisii de carbon, sumă din care pentru România ar urma să fie disponibile 4,45 miliarde, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres. Comisia consolidează astfel Mecanismul pentru o tranziţie justă, un element-cheie al Pactului verde european, pentru a garanta echitatea socială în tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune şi cu emisii ridicate de dioxid de carbon, menţionează Executivul comunitar, într-un comunicat.
Principala beneficiară a Fondului pentru Tranziţie Justă va fi Polonia, pentru care sunt prevăzute în noua propunere circa 8 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 5,15 miliarde.
Pentru creşterea acestui fond de la 7,5 la 40 de miliarde de euro Comisia Europeană propune suplimentarea sa cu 2,5 miliarde de euro în viitorul buget multianual al UE (pentru perioada 2021-2027). Diferenţa până la 30 de miliarde urmează să se regăsească în cele 750 de miliarde de euro propuse tot de Comisie în planul pe care l-a numit „Next Generation EU” pentru redresarea economiei europene în urma pandemiei de coronavirus. Pentru accesarea acestor fonduri, statele membre trebuie să pună în practică reforme validate de Comisia Europeană în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.
Acest plan de 750 miliarde euro, constituit din sume atrase de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi din care 500 miliarde euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 miliarde împrumuturi, precum şi bugetul multianual al UE, pentru care Executivul comunitar a propus 1.100 de miliarde euro, trebuie validate în unanimitate de cele 27 de state membre.
Forma lor finală va fi decisă în urma negocierilor ce se anunţă dificile, întrucât mai multe state din nord care le reproşează celor din sud lipsa rigorii bugetare se opun acordării unor subvenţii substanţiale şi cer ca în bugetul plurianual al UE contribuţiile naţionale să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al statelor membre.
Comisia Europeană doreşte ca un sfert din fondurile destinate bugetului multianual pentru perioada 2021-2027 să fie destinate acţiunii climatice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial