România are cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Analize și sinteze
Rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru al acestui an a fost de 2,9% în zona euro și de 2,6% în Uniunea Europeană, în rândul statelor membre cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România (0,7%), arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. La polul opus, statele membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost Austria (4,5%), Belgia și Țările de Jos (ambele cu 4,4%).
Comparativ cu situația din primul trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a crescut în șase state membre, a rămas stabilă în trei țări și a scăzut în 18 state membre, inclusiv în România, de la 0,9% în T1 2023, până la 0,7% în T1 2024.
În rândul statelor membre, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în Finlanda și Suedia (în ambele țări fiind înregistrată o scădere de 0,8 puncte procentuale). În schimb, cele mai mari creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost consemnate în Grecia (avans de 1,6 puncte procentuale) și Malta (creștere de 0,6 puncte procentuale).
În ceea ce privește România, conform datelor publicate în luna mai de Institutul Național de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creștere cu 1.700 față de trimestrul anterior, însă, raportat la perioada similară a anului trecut, acesta a scăzut cu 12.100. Potrivit sursei citate, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale, față de primele trei luni din 2023. Pentru trimestrul I din 2024, rata locurilor de muncă vacante estimată este de 0,69%, în creștere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național