România, campioană în UE la creșterea exporturilor în luna mai
Telex » Știri 17 iulie 2023
Exporturile de bunuri ale Uniunii Europene spre restul lumii s-au situat la 216,9 miliarde de euro în luna mai 2023, în scădere cu 1,9% comparativ cu luna mai a anului trecut, în condițiile în care doar opt state membre au înregistrat o creștere a exporturilor în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform acestor date, cele mai mari creșteri ale exporturilor extra-comunitare au fost înregistrate în România (7,9%), Danemarca (6,7%), Ungaria (5,3%) și Franța (4,8%). În majoritatea statelor membre (19 țări), exporturile de bunuri s-au redus în luna mai 2023 comparativ cu luna mai a anului trecut, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Belgia (-16,6%), Cipru (-15,7%), Grecia (-15,5%) și Estonia (-15,2%).
De asemenea, importurile de bunuri ale UE din restul lumii în luna mai 2023 s-au cifrat la 218,2 miliarde de euro, în scădere cu 15,6% comparativ cu luna mai 2022. Doar două state membre au înregistrat o creștere anuală a importurilor extra-comunitare: Slovenia (0,8%) și România (0,7%), în timp ce în toate celelalte state membre importurile au înregistrat scăderi semnificative, în principal ca urmare a diminuării importurilor de produse energetice. Cele mai importante scăderi ale importurilor au fost înregistrate în: Finlanda (-19,8%), Belgia (-16,5%), Malta (-16,3%) și Cipru (-15,3%).
Per total, blocul comunitar a înregistrat în luna mai a acestui an un deficit al balanței comerciale de 1,3 miliarde de euro de pe urma schimburilor comerciale cu restul lumii, comparativ cu un deficit de 37,4 miliarde de euro în luna mai a anului trecut.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național