România, cea mai bună reprezentare a femeilor care desfășoară activități corelate cu exporturile, la nivelul UE
Numărul 48, 11-17 dec. 2018 » Direct de la sursă
1,4 milioane angajați au locuri de muncă legate de exporturi în țara noastră; exporturile României susțin alte 56.000 locuri de muncă din celelalte țări ale UE
România se numără printre țările cu cei mai mulți angajați care desfășoară activități corelate cu exporturile Uniunii Europene la nivel mondial, respectiv 1,4 milioane de români. Dintre aceștia, femeile reprezintă 44%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană. Jumătate dintre exporturile României în afara Uniunii sunt legate de diferite servicii, conform studiilor publicate zilele trecute de Comisia Europeană.
Exporturile UE la nivel mondial au un rol din ce în ce mai important în ceea ce privește posibilitățile de ocupare a unui loc de muncă în Europa și în afara acesteia, sprijinund 36 milioane locuri de muncă pe întregul continent, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, exporturile UE către exterior generează în Uniune o valoare adăugată de 2.300 miliarde euro, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar. La nivelul României, acestea se ridică la aproape 20 miliarde euro.
În România, aceste locuri de muncă se regăsesc în sectoare precum servicii (50%), materie primă (24%), mașini și echipamente de transport (11%), altele (15%). Acești angajați reprezintă 16,2% din forța de muncă de la nivel național, iar cei mai mulți dintre ei (61%) au o educație medie.
Cu toate că este a opta țară din UE în funcție de numărul total al angajaților care depind de exporturile Uniunii la nivel mondial, România a avut una dintre cele mai mici creșteri la acest capitol între 2000-2017, de 26% (de la 1,1 milioane, la 1,4). Țările cu cel mai mare avans au fost Bulgaria (+312 %), Slovacia (+213 %), Portugalia (+172 %), Lituania (+153 %), Irlanda (+147 %), Estonia (+147 %) și Letonia (+138 %).
La nivelul României, din acești cei 1,4 milioane angajați, 300.000 au locuri de muncă legate de exporturile altor state membre UE. De asemenea, exporturile României susțin alte 56.000 locuri de muncă din celelalte țări UE.
Cele mai multe locuri de muncă din UE susținute de comerțul cu restul lumii depindeau în 2017 de exporturile din Germania (8,4 milioane, din care 1,6 milioane în alte state membre), Marea Britanie (4,2 milioane), Franța (3,4 milioane) și Italia (3,2 milioane).
Raportat la totalul forței de muncă din UE, acești angajați reprezintă 15,3%. De la preluarea mandatului de către actuala Comisie, în 2014, numărul de locuri de muncă susținute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Acestea sunt, în medie, cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din restul economiei. (Al.R.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial