România, cea mai mare creştere a producţiei industriale din UE în luna martie
Numărul 18-19, 16-29 mai 2017 » Breviar statistic
Ţara noastră a consemnat în martie cea mai mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 2,6% faţă de februarie, fiind pe locul al doilea în privinţa avansului anual, de 10,2%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat, citate de News.ro. În zona euro, producţia industrială a scăzut cu 0,1% faţă de februarie, dar a crescut cu 1,9% comparativ cu martie 2016. În UE, producţia industrială a stagnat în martie faţă de luna precedentă, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a avansat cu 2,4%.
Creşteri mari ale producţiei industriale, faţă de februarie, au mai înregistrat, după România, Estonia (2,4%), Polonia (2,1%) şi Franţa (2%). Cele mai mari scăderi lunare au consemnat Lituania (-3,1%), Grecia (-2%) şi Olanda (-1,7%).
Faţă de martie 2016, cea mai mare creştere a producţiei industriale a avut loc în Estonia (14,8%), urmată de România (10,2%) şi Letonia (10%), în timp ce în Olanda a scăzut cu 2,2%.
În ceea ce priveşte ţara noastră, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul I 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+7,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,9%). Industria extractivă a scăzut cu 3,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în trimestrul I 2017, comparativ cu trimestrul I 2016, producţia industrială a crescut cu 6,7%, datorită avansului industriei prelucrătoare (+6,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,4%). Industria extractivă a scăzut cu 5,1%.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial