România, cea mai mică pondere a populației cu arierate la plata chiriilor și ipotecilor în rândul statelor UE
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Lumea în care trăim
Doar 0,9% dintre români aveau în 2016 arierate la plata chiriilor și ipotecilor, acesta fiind cel mai mic procentaj înregistrat de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.
La nivelul UE, în 2016, ponderea celor care aveau arierate la plata chiriilor și ipotecilor era de 3,5%. Țările membre unde cea mai mare pondere a populației avea arierate la plata chiriilor și ipotecilor sunt: Grecia (15,3%), Cipru (8,6%), Spania și Franța (cu câte 5,2%) și Ungaria (5,1%). În schimb, statele unde mai puțin de 2% din populație avea în 2016 arierate la plata chiriilor și ipotecilor erau: România (0,9%), Croația și Polonia (ambele cu 1,3%), Irlanda și Lituania (ambele cu 1,4%), Germania (1,6%) și Estonia (1,8%).
Eurostat subliniază, însă, că aceste cifre sunt influențate de faptul că în unele state o parte mică a populației închiriază locuințe la prețul pieței. Conform datelor publicate anterior de Eurostat, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentajului populației care trăiește în locuințe proprietate personală, 96% în 2016, cu mult peste media din UE, de 69,3%.
Când vine vorba despre arieratele la plata ipotecilor, chiriilor și altor plăți lunare, precum facturile la utilități sau achizițiile cu plata în rate, unul din zece europeni (10,4%) avea întârzieri la plată în 2016. În rândul statelor membre, aproape jumătate (47,9%) din populația Greciei avea arierate la plata ipotecilor, chiriilor, facturilor la utilități sau a cumpărăturilor cu plata în rate. Aproape o treime din populația Bulgariei (34,2%), peste un sfert din populația Ciprului (26,6%) și Croației (26,4%) și aproape 20% din populația României erau într-o situație similară.
La polul opus, 14 din cele 28 de state membre ale UE aveau mai puțin de 10% din populație cu arierate la plata ipotecilor, chiriilor, facturilor la utilități sau a cumpărăturilor cu plata în rate în 2016. Cele mai mici ponderi erau înregistrate în Germania (4,2%), Cehia (4,4%) și Olanda (5%).
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile