România, cel mai mare deficit comercial de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice
Telex » Știri 29 aprilie 2024
Exporturile UE de produse medicale și farmaceutice în țările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Potrivit acestor date, anul trecut, blocul comunitar a exportat medicamente și produse farmaceutice în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 119 miliarde de euro. În consecință, excedentul balanței comerciale a UE de pe urma comerțului cu medicamente și produse farmaceutice s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.
În rândul statelor membre, Germania (43 de miliarde de euro) și Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice. În schimb, România, Slovacia, Malta, Estonia și Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.
Comparativ, Ungaria a avut în 2023 un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro.
Datele Eurostat arată că, în 2023, țara noastră a exportat în afara UE medicamente și produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Ca pondere, exporturile României au reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale blocului comunitar de medicamente și produse farmaceutice, în timp ce importurile s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel.
În 2023, Germania a fost țara cu cele mai mari exporturi extra-UE de medicamente și produse farmaceutice (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) și Irlanda (37 de miliarde de euro).
Topul importatorilor de medicamente și produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) și Țările de Jos (16 miliarde de euro).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile