România, în Grupul de experți în domeniul TVA de la nivelul Comisiei Europene. Propunerile țării noastre în ședința de la finalul lunii noiembrie
Numărul 47, 10-16 dec. 2019 » Agenda CECCAR
Începând cu luna octombrie a acestui an, țara noastră este reprezentată de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) în Grupul de experți în domeniul TVA, constituit la nivelul Comisiei Europene, pentru o perioadă de trei ani. CECCAR este, astfel, singura entitate din România care participă în acest grup format din specialiști cu experiență, aptitudini și cunoștințe solide în domeniul TVA și organizații reprezentând în special întreprinderi, consumatori și practicieni fiscali.
Grupul de experți în domeniul TVA consiliază Comisia Europeană cu privire la pregătirea actelor legislative și a altor inițiative în domeniul TVA și oferă informații cu privire la implementarea actelor legislative și a altor inițiative ale UE în domeniul TVA.
În cadrul primei ședințe la care a participat reprezentantul României, prof. univ. dr. Marcel Vulpoi – expert contabil, ce a avut loc la Bruxelles în data de 27 noiembrie, s-au abordat modificările introduse prin documentul VEG 84 - REV 1, care se referă la modificările introduse în cazul remediilor rapide („2020 Quick Fixes”). Mai exact, este vorba despre modificările adoptate prin Directiva Consiliului UE 1910/4 decembrie 2018 și prin Regulamentul 1912/2018, care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2020.
Principalele subiecte puse în discuție au fost cu privire la angajamentele de tip call-off stock (stocuri aflate la dispoziția terților), tranzacțiile în lanț, scutirile privind livrările intracomunitare de bunuri și proba transportului intracomunitar. Reprezentantul României la aceste dezbateri a ridicat o serie de probleme întâlnite în practică la nivel național, ce fac obiectul Directivei și Regulamentului.
Una dintre propunerile venite din partea reprezentantului României în Grupul de experți în domeniul TVA se referă la posibilitatea de a certifica transportul nu doar de către entitățile menționate în cadrul Regulamentului, ci și de către profesionistii contabili. Mai exact, în cadrul Regulamentului se precizează că dovada efectuării transportului se face de doi terți, care trebuie să fie independenți în relatie cu partenerii comerciali, dar și între ei. În practică, însă, este greu de crezut faptul că o autoritate publică va veni să certifice transportul, acesta fiind motivul pentru care reprezentantul României a propus ca și profesioniștii contabili să poată fi încadrați ca terț în acest circuit.
De asemenea, Marcel Vulpoi s-a referit în cadrul întâlnirii la „buna-credință” (good faith), termen pe care autoritățile fiscale din statele membre ar trebui să îl trateze, în opinia noastră, prin criterii cu un grad mult mai ridicat de obiectivitate pentru a se limita subiectivismul ce poate apărea în cursul inspecțiilor fiscale, atunci când este vorba despre tratamentul TVA.
Un alt subiect pus în discuție vizează necesitatea unei baze de date comune, la care un vânzător sau un cumpărător de bună-credință să aibă acces pentru a verifica existența și corectitudinea declarării tranzacțiilor intracomunitare cu bunuri de către partener. Concludent în acest sens este exemplul Italiei, care a implementat un sistem de verificare a facturilor transmise intern, acestea putând fi înregistrate și declarate doar după descărcarea lor din baza de date a Ministerului Finanțelor Italiene.
Prezența reprezentantului CECCAR în Grupul de experți în TVA de la nivelul Comisiei Europene asigură posibilitatea susținerii unor măsuri eficiente în domeniul taxei pe valoarea adăugată pentru întreaga comunitate europeană.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice