Pentru un consens național privind poziția României față de viitorul Uniunii Europene
Numărul 10, 21-27 martie 2017 » Prim-plan decizional
În condițiile declanșării primei faze a dezbaterilor consacrate Cartei albe privind viitorul Uniunii Europene, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Sorin Grindeanu au confirmat schimburile de opinii referitoare la adoptatea unei poziții unitare a țării noastre, inclusiv din perspectiva Summitului de la Roma consacrat împlinirii a 60 de ani de la crearea UE. În același timp, România participă activ la definitivarea textului Declarației care urmează să fie adoptată la Summitul de la Roma, document care va conține și referiri ample la viitorul UE.
Șeful statului român a precizat că, la recenta reuniune a Consiliului European, a explicat celorlalți participanți „de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună. Dimpotrivă, este o soluție care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene. (...) Ne vom concentra pe textul care va fi semnat la Roma, după care, sigur, o să ne apucăm să discutăm Cartea albă prezentată de dl Juncker și vom încerca într-un an, maximum doi ani să conturăm felul în care vedem cu toții împreună viitorul Uniunii Europene”.
Tot în legătură cu tezele referitoare la o posibilă Europă cu mai multe viteze, președintele Iohannis a remarcat: „Este o realitate, ceea ce nu înseamnă că trebuie să ne facem un obiectiv din asta. Faptul că acum ne mișcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim ad infinitum să ne mișcăm tot cu viteze diferite. În afară de asta, apar anumite temeri în națiunile industrializate, țările care au un nivel de trai mai ridicat. Evident, apare temerea că vor dispărea locuri de muncă, fiindcă salariile sunt mai mici în Europa de Est, apar oarece temeri că vor pierde din industria serviciilor exact din aceste cauze, și multe altele, iar în Est apare temerea profundă că oamenii vor fi lăsați în urmă. Și atunci, și una, și alta sunt mai degrabă de natură să amplifice o disensiune între statele membre, în loc să ducă la o colaborare aprofundată”.
Aceeași poziție a fost exprimată și de premierul Sorin Grindeanu, tot în urma unor întâlniri, la Bruxelles, cu lideri ai UE și ai unor state membre. În același timp, conducerile principalelor partide politice au făcut declarații potrivit cărora susțin pozițiile exprimate de președinte și de premier în legătură cu viitorul Uniunii Europene.
Reamintim că importanta reuniune de la Roma va avea loc la 25 martie a.c., iar documentul care va fi semnat de reprezentanții tuturor celor 27 de state membre va conține și elemente de consens referitoare la deciziile care vor fi adoptate în perioada următoare privind viitorul Uniunii Europene.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național