România înregistrează un deficit de programatori de aproximativ 30%
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Conectarea la era digitală
Deficitul de programatori înregistrat în Româna era de aproximativ 30%, la nivelul lunii septembrie a anului trecut, iar în ultimele 16 luni piața locală de IT a avut fluctuații mari, reiese dintr-o analiză de specialitate citată de Agerpres. "Piața de IT a avut fluctuații mari în ultimele 16 luni. Dacă, în martie, anul trecut, existau foarte multe proiecte în piață și o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scăzut, concomitent cu creșterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care să permită menținerea talentelor în companii. Mai mult, anul trecut, companiile din România au făcut demersuri pentru a angaja și a ajuta programatori din Ucraina; acum s-au reîntors la recrutarea pe piața locală, care este mai scumpă, dar s-a dovedit mult mai stabilă. Dacă la începutul războiului (din Ucraina, n.r.), deficitul de programatori în piață era de aproximativ 15% - 20%, acesta a crescut până la aproximativ 30%, în luna septembrie 2022. Ulterior, numărul de proiecte a intrat în declin, drept urmare, deficitul s-a redus. Momentan, clienții continuă doar proiectele esențiale și este nevoie de developeri pe tehnologii de nișă, în cele mai multe cazuri, companiile reușind să găsească talente pe piața locală", a afirmat Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.
În viziunea specialistului, războiul de la granițele României a accelerat colaborarea și dezvoltarea unor segmente mai puțin obișnuite pentru piața de IT, precum Defence (apărare), Cybersecurity și Inteligență Artificială (AI).
"În această perioadă, complexitatea proiectelor a crescut și s-au dezvoltat un număr mai mare de proiecte din zone precum Cyber și AI. În același timp, multe companii din zona de inovație și Defence și-au mutat o parte din business în România. În următorii ani, vom vedea o creștere a numărului de companii românești care se vor dezvolta în această direcție. România este, în acest moment, un pion foarte important în piața globală de IT și trebuie să profităm de această oportunitate. Niciodată în istorie nu am fost într-o poziție mai bună", susține Filip.
Conform analizei citate, companiile care aveau colaborări cu firme din Ucraina au fost nevoite să găsească alți parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientându-se către organizații din România și Polonia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane