România, locul 35 într-un top al celor mai inovatoare economii din lume
Numărul 3, 30 ian. - 5 feb. 2018 » Lumea în care trăim
România a urcat trei poziţii, pe locul 35, în topul din acest an al Bloomberg referitor la cele mai inovatoare 50 de economii ale lumii, condus, în ordine de Coreea de Sud şi Suedia, ierarhie în care Statele Unite nu s-au încadrat în primele 10 poziţii pentru prima oară în ultimii şase ani, informează News.ro. Clasamentul este realizat prin calcularea unui indice, folosind şapte criterii, între care cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare şi gradul de concentrare a companiilor publice din industria high-tech.
România s-a plasat cel mai bine, pe locul 12, în cazul valorii adăugate a producţiei şi pe locul 24 la eficienţa educaţiei terţiare. A obţinut locul 27 în cazul densităţii companiilor high-tech, locul 31 la productivitate, 38 la activitatea în domeniul brevetelor, 47 în cazul concentrării activităţilor de cercetare (numărul de profesionişti implicaţi în activităţi de cercetare la 1 milion de locuitori) şi numai locul 48 la intensitatea activităţilor de cercetare (ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare).
În top 10 se mai află, în ordine, Singapore, Germania, Elveţia, Japonia, Finlanda, Danemarca, Franţa şi Israel.
Rusia a urcat în acest an o poziţie, pe locul 25, după un declin de 14 locuri în 2017, din cauza sancţiunilor occidentale legate de situaţia din Ucraina.
Dintre statele est-europene, cel mai bine plasate sunt Ungaria şi Cehia, care au stagnat pe locurile 27 şi 28. Înaintea României se mai află state precum Grecia (locul 31, în scădere cu o poziţie) şi Lituania (locul 34, în scădere cu două poziţii).
Statele Unite au coborât de pe locul 9 pe 11, în principal din cauza unui declin de 8 locuri în cazul educaţiei terţiare.
Cele mai mari scăderi în acest clasament au fost înregistrate de Noua Zeelandă şi Ucraina, de câte patru locuri fiecare, pe poziţiile 23, respectiv 46.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice