România, locul 4 în Deloitte CE Top 500
Telex » Știri 7 septembrie 2016
România se clasează pe locul al patrulea în clasamentul ţărilor din regiune, iar companiile cel mai bine clasate sunt Automobile Dacia, OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare, relevă rezultatele celei de-a 10-a ediţii a Raportului Deloitte CE Top 500, prezentat astăzi de către Lars Wiechen, partener-coordonator al Departamentului de Consultanţă Financiară Deloitte România.
Veniturile totale înregistrate în 2015 de companiile prezente în Deloitte CE Top 500 şi care activează pe plan local sunt de 46,4 miliarde de euro, în uşoară creştere faţă de anul precedent. Rezultatele raportului relevă faptul că retailul a consemnat cea mai mare rată de creştere, iar companiile din acest domeniu au avut, în 2015, un salt al afacerilor de 17,8%, comparativ cu anul 2014. Companiile din retail reprezintă 20% din totalul companiilor româneşti prezente în clasament. În 2015, rata medie a creşterii anuale în euro a companiilor româneşti a fost de 6%, faţă de 5,3%, în anul anterior. În acest context, cu cele 46 de ţări prezente în topul Deloitte, ca şi anul trecut, România îşi menţine poziţia a 4-a. Totodată, 25 de companii româneşti şi-au îmbunătăţit poziţia în clasament, iar cinci firme au intrat în premieră în top.
La nivel general, în Raportul Deloitte CE Top 500, primele cinci locuri sunt identice cu cele din 2014, respectiv PKN Orlen (Polonia) – dar cu scăderi ale veniturilor cu 17,2%, urmată de MOL (Ungaria) – cu venituri cu 15,6% mai mici în 2015, Skoda Auto (Cehia) – creştere de 6,3%, Jeronimo Martins Poland şi Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.
Pentru întocmirea raportului CE Top 500, Deloitte a realizat un sondaj în rândul liderilor celor mai mari companii din regiune, iar 17% dintre companiile româneşti prezente în clasament au răspuns că transformarea digitală reprezintă o prioritate şi că integrarea ultimelor tehnologii în beneficiul consumatorilor este un deziderat.
Clasamentul CE Top 500 este realizat pe baza veniturilor din vânzări înregistrate în situaţiile financiare individuale sau consolidate pentru anul fiscal 2015. A 10-a ediţie a raportului include cele mai mari companii din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est, plus Ucraina, pe baza veniturilor raportate pentru anul financiar anterior, cele mai mari bănci pe baza activelor totale şi cele mai mari companii de asigurare după primelor brute subscrise. Ierarhia include 500 de companii de top, 50 de bănci şi 50 de companii de asigurare.
(Sursa: Agerpres)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice