România, locul doi în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în martie
Telex » Știri 7 mai 2019
Irlanda şi România au înregistrat în martie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,9%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,4%, cele de combustibili au urcat cu 4,1%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 0,4%.
În martie, majoritatea statelor a raportat creşteri anuale, singurele scăderi fiind în Slovacia (-2%), Austria (-1%) şi Belgia (-0,9%). Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Irlanda (10,8%), România (9,3%), Croaţia şi Luxemburg (ambele cu 8,6%).
În martie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,3% şi în Uniunea Europeană şi s-a menţinut neschimbat în zona euro, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,5% în zona euro şi în UE. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 0,5% iar cele de produse non-alimentare au crescut cu 0,2%.
Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Lituania (1,7%), Portugalia (1,2%), Marea Britanie (1,1%), Luxemburg (0,8%), Estonia şi Letonia (ambele cu 0,7%), România şi Danemarca (ambele cu 0,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Slovenia (-3,1%), Croaţia (-1,9%) şi Austria (-0,8%).
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane