România, pe „harta” anuarului regional Eurostat 2018
Numărul 37, 25 sept. - 1 oct. 2018 » Lumea în care trăim
A fost lansată ediția din 2018 a anuarului Eurostat, care include statistici din diferite arii de activitate, care, împreună, construiesc imaginea generală a regiunilor Europei. „De exemplu, anuarul arată diferențe minore între zonele urbane și cele rurale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă la nivelul UE”, precizează, într-un comunicat, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
În Uniunea Europeană, rata ocupării forței de muncă în mediul urban este de 72%, în timp ce în zonele rurale urcă la 73%, conform datelor pentru 2017. Cele mai mari discrepanțe au fost înregistrate în Lituania (82% urban, 68% rural) și Bulgaria (76%, respectiv 62%). Situații diferite, cu rate mai mari la sate decât în orașe, sunt cele din țări precum Germania (77% rural, 82% urban) sau Belgia (72% vs. 62%).
În România, mediului urban îi corespunde o rată de 68,5%, în timp ce în zonele rurale aceasta coboară la 62%. Pe de altă parte, la acest capitol, cele mai mici valori din România sunt înregistrate în suburbii și orașe de mici dimensiuni, cu o rată de 60,6%. La nivelul întregii populații din ţara noastră, anul trecut, rata ocupării forței de muncă a fost de 63,9% (71,8% în rândul bărbaților, respectiv 55,8% la femei).
Anuarul Eurostat mai include statistici despre speranța de viață la naștere, raportate la nivelul anului 2016, cu o medie europeană de 83,6% în rândul persoanelor de sex feminin, față de 78,2% (sex masculin). În timp ce în Spania și Italia sunt înregistrate cele mai ridicate niveluri, România se numără printre ultimele 10 țări (79,1% în rândul fetelor, 71,7% pentru băieți).
În ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale, mai bine de jumătate dintre europenii cu vârste între 16-74 de ani, respectiv 54%, au folosit Instagram, Facebook sau Twitter. Românii, cu 52% utilizatori de rețele sociale, se apropie de media europeană, în timp ce valorile cele mai ridicate sunt în rândul islandezilor (89%).
Mai multe statistici poți consulta în anuarul regional Eurostat 2018, care poate fi descărcat integral aici.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc