România, pe „harta” anuarului regional Eurostat 2018
Numărul 37, 25 sept. - 1 oct. 2018 » Lumea în care trăim
A fost lansată ediția din 2018 a anuarului Eurostat, care include statistici din diferite arii de activitate, care, împreună, construiesc imaginea generală a regiunilor Europei. „De exemplu, anuarul arată diferențe minore între zonele urbane și cele rurale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă la nivelul UE”, precizează, într-un comunicat, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
În Uniunea Europeană, rata ocupării forței de muncă în mediul urban este de 72%, în timp ce în zonele rurale urcă la 73%, conform datelor pentru 2017. Cele mai mari discrepanțe au fost înregistrate în Lituania (82% urban, 68% rural) și Bulgaria (76%, respectiv 62%). Situații diferite, cu rate mai mari la sate decât în orașe, sunt cele din țări precum Germania (77% rural, 82% urban) sau Belgia (72% vs. 62%).
În România, mediului urban îi corespunde o rată de 68,5%, în timp ce în zonele rurale aceasta coboară la 62%. Pe de altă parte, la acest capitol, cele mai mici valori din România sunt înregistrate în suburbii și orașe de mici dimensiuni, cu o rată de 60,6%. La nivelul întregii populații din ţara noastră, anul trecut, rata ocupării forței de muncă a fost de 63,9% (71,8% în rândul bărbaților, respectiv 55,8% la femei).
Anuarul Eurostat mai include statistici despre speranța de viață la naștere, raportate la nivelul anului 2016, cu o medie europeană de 83,6% în rândul persoanelor de sex feminin, față de 78,2% (sex masculin). În timp ce în Spania și Italia sunt înregistrate cele mai ridicate niveluri, România se numără printre ultimele 10 țări (79,1% în rândul fetelor, 71,7% pentru băieți).
În ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale, mai bine de jumătate dintre europenii cu vârste între 16-74 de ani, respectiv 54%, au folosit Instagram, Facebook sau Twitter. Românii, cu 52% utilizatori de rețele sociale, se apropie de media europeană, în timp ce valorile cele mai ridicate sunt în rândul islandezilor (89%).
Mai multe statistici poți consulta în anuarul regional Eurostat 2018, care poate fi descărcat integral aici.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice