România, pe primul loc în UE la suprafața cultivată și la producția de porumb boabe și floarea soarelui, în 2018
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Breviar statistic
România s-a situat în 2018 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe și floarea soarelui, conform Institutului Național de Statistică (INS), informează Agerpres.
La grâu, România a ocupat locul patru la suprafața cultivată, după Franța, Germania, Polonia și la producția realizată, după Franța, Germania și Regatul Unit, iar la cartofi s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată, după Polonia, Germania, Franța și pe locul șapte la producția realizată, după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia.
Potrivit datelor provizorii publicate de INS, producția agricolă vegetală a crescut în 2018, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe și plante uleioase și a scăzut la leguminoase pentru boabe, sfeclă de zahăr, cartofi și legume.
În ceea ce privește suprafața cultivată, aceasta a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, cartofi și a scăzut la sfeclă de zahăr, legume și cereale pentru boabe.
Astfel, potrivit sursei citate, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 0,3% în 2018, față de 2017, în timp ce producția a crescut cu 14,9%, datorită în principal creșterii randamentelor la hectar (producția medie la hectar).
„Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2018, reprezintă 45,8% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 40,8%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 28,1% a producției la porumb boabe”, precizează INS.
La leguminoase pentru boabe producția a scăzut cu 36,8%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar, față de anul precedent, iar la plante uleioase a crescut cu 3,4%, datorită creșterii suprafeței cultivate (+7,7%). Creșteri ale producției s-au înregistrat la soia boabe (+17,0%) și floarea soarelui (+5,7%).
În cazul sfeclei de zahăr, producția a scăzut cu 20,3%, ca urmare a diminuării, în principal, a suprafeței cultivate (-14,3%), față de anul precedent, iar în cel al cartofilor suprafața cultivată a crescut cu 0,6%, iar producția a scăzut cu 4,7%, față de anul precedent.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial