România, printre statele membre ale UE care au generat surplusuri de transferuri personale, în 2022
Numărul 50-51, 20 dec. 2023 - 9 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Nouă state membre ale UE au generat în 2022 surplusuri de transferuri personale, inclusiv România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2022, fluxurile de bani trimise de rezidenții din UE către țările din afara blocului comunitar, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 43,5 miliarde de euro (o creștere de 14% față de nivelul de 38,2 miliarde de euro din 2021). Intrările de numerar în UE au totalizat 13,5 miliarde de euro (un avans de 10% față de nivelul de 12,4 miliarde de euro din 2021). Majoritatea transferurilor personale constau în fluxurile de bani trimise de migranți către țara lor de origine.
În rândul statelor membre ale UE care au generat în 2022 surplusuri de transferuri personale, patru țări au raportat un surplus reprezentând peste 1% din PIB-urile lor: Croația (2,8% din PIB), Bulgaria (1,4% din PIB), Portugalia (1,4% din PIB) și România (1,3% din PIB). În contrast, Cipru (-0,9%), Malta și Spania (fiecare cu -0,6%) au avut cele mai semnificative deficite de transferuri personale ca pondere din PIB-urile lor.
Recent, a fost observată o creștere substanțială a ieșirilor de numerar către țările din afara blocului comunitar, în special în ultimii cinci ani. Din 2018, ieșirile de numerar au urcat cu 41%, în timp ce intrările au avut un avans mult mai modest, de doar 15%. Ca rezultat, s-a înregistrat o extindere a balanței negative a UE față de statele din afara blocului comunitar, care a ajuns la 30 miliarde de euro în 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice