România, printre țările cu cele mai importante scăderi ale producției industriale din UE, în mai
Telex » Știri 14 iulie 2023
Producția industrială în UE și zona euro a crescut ușor în luna mai 2023, comparativ cu luna aprilie 2023; România se numără printre țările membre cu cele mai importante scăderi ale producției industriale din UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Conform acestor date, producția industrială a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în UE, în luna mai comparativ cu luna aprilie. Cu toate acestea, statele membre cu cele mai importante scăderi ale producției industriale au fost Irlanda (-4,9%), Lituania (-2,8%), România și Belgia (ambele cu un declin de 1,2%).
În ritm anual, luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022, producția industrială a scăzut cu 2,2% în zona euro și cu 1,8% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România, cu un declin de 5,5%, este printre țările membre cu cele mai importante scăderi ale producției industriale, alături de: Irlanda (-16,2%), Estonia (-12,8%), Bulgaria (-11%), Țările de Jos (-8,9%), Letonia (-8,8) și Luxemburg (-5,5%).
Evoluția producției industriale în zona euro în luna mai 2023 este sub estimările analiștilor, care mizau pe un avans de 0,3% comparativ cu luna anterioară și pe o contracție de 1,2% în raport cu luna mai a anului trecut.
Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică arată că, în România, în luna mai 2023, producția industrială pe serie brută a crescut cu 13,1%, față de luna precedentă. Pe de altă parte, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut în mai cu 0,8% față de luna aprilie.
Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) s-a redus cu 4,8%. Pe serie ajustată, producția industrială a fost mai mică cu 5,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național