România, printre țările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în iunie
Telex » Știri 19 iulie 2021
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în iunie la 2,2%, de la 2,3% luna precedentă, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania și România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Comparativ cu situația din mai 2021, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în 11 țări. În rândul acestora din urmă se regăsește și România, unde rata anuală a inflației s-a majorat până la 3,5% în iunie, de la 3,2% în mai. Comparativ, în iunie 2020 rata anuală a inflației în România era de 2,2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflației în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (5,3%), Polonia (4,1%), Estonia (3,7%), Lituania și România (ambele cu 3,5%), iar cele mai scăzute în Portugalia (-0,6%), Malta (0,2%) și Grecia (0,6%).
Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflației a scăzut în iunie la 1,9%, de la 2% luna precedentă. În iunie 2020, rata anuală a inflației în zona euro era de 0,3%.
Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 1,16 puncte procentuale, urmată de bunurile industriale neenergetice (0,31 puncte procentuale), servicii (0,28 puncte procentuale), alimente, băuturi alcoolice și țigări (0,15 puncte procentuale).
Zilele trecute, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunțat modificarea țintei sale de inflație la 2% pe termen mediu, renunțând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o țintă de inflație „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituția de la Frankfurt este mai preocupată de o creștere a prețurilor peste ținta sa decât de una mai mică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice