România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor cu amănuntul în luna iulie
Telex » Știri 6 septembrie 2022
Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,5% în Uniunea Europeană și cu 0,9% în zona euro, în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021, iar Slovenia, Malta, Polonia, Ungaria și România sunt statele membre UE cu cele mai semnificative avansuri, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 1,3% în iulie, comparativ cu iulie 2021, dar au scăzut vânzările de alimente, băuturi și tutun cu 2% și cele de produse non-alimentare cu 0,7%.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021, s-a înregistrat în Slovenia (25%), urmată de Malta (9%), Polonia (7,6%), Ungaria (4,3%) și România (3,3%), iar cel mai sever declin a fost în Danemarca (minus 7,7%), urmată de Luxemburg (minus 6,3%) și Irlanda (minus 5,6%). În iulie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro și în Uniunea Europeană, după un declin de 1% în zona euro și în UE, în iunie.
În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3% iulie, comparativ cu luna precedentă, dar au scăzut vânzările de alimente, băuturi și tutun cu 0,1% și cele de produse non-alimentare cu 0,2%.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creșteri ale volumului comerțului cu amănuntul în iulie, comparativ cu luna precedentă, s-au înregistrat în Germania (1,9%), Țările de Jos (1,7%), Polonia și Luxemburg (ambele cu 1,5%), iar cele mai semnificative declinuri în Austria (minus 1,8%), Finlanda (minus 1,7%) și Spania (minus 1%).
România a raportat o creștere de 0,2% în iulie, comparativ cu luna precedentă, după un declin de 2% în iunie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice