România, printre țările UE cu cele mai mari rate anuale ale inflației în august
Telex » Știri 19 septembrie 2022
Rata anuală a inflației în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1% (în creștere de la 8,9% luna precedentă), în timp ce în Uniunea Europeană (UE) a urcat de la 9,8% la 10,1%, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Țările de Jos, Slovacia și România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Comparativ cu situația din iulie, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre și a crescut în alte 15.
În România, rata anuală a inflației a urcat la 13,3%, în august, de la 13% în iulie. Anul trecut, în aceeași lună, rata anuală a inflației în România era de 4%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflației în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (25,2%), Letonia (21,4%), Lituania (21,1%), Ungaria (18,6%), Cehia (17,1%), Bulgaria (15%), Polonia (14,8%), Țările de Jos (13,7%), Slovacia (13,4%) și România (13,3%). La polul opus, țările membre ale UE cu cele mai reduse rate ale inflației sunt Franța (6,6%), Malta (7%) și Finlanda (7,9%).
Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 3,95 puncte procentuale (pp), urmată de prețurile la alimente, alcool și tutun, care au crescut cu 2,25 pp, servicii (1,62 pp) și prețurile bunurilor industriale neenergetice, care au înregistrat un avans de 1,33 pp.
De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut de la 5,1% până la 5,5%.
Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național