România, printre țările UE cu cele mai puternice scăderi ale vânzărilor cu amănuntul în luna iunie
Telex » Știri 7 august 2023
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut în luna iunie, iar România se numără printre statele membre cu cele mai puternicc scăderi ale vânzărilor, de la o lună la alta, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna iunie 2023 comparativ cu luna mai. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (-2,6%), România (-1,9%) și Portugalia (-1,6 %).
În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în zona euro și cu 1,6% în Uniunea Europeană. Cele mai importante diminuări ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (-15,7%), Estonia (-8,7%) și Ungaria (-8,3%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,5% în ritm anual în luna iunie, după un avans de 3,1% în luna mai.
În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 2,8%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut, pe ansamblu, în luna iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 1,9%.
Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 1,5%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a consemnat un avans, pe ansamblu, cu 2%, în luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale