România, printre țările UE cu creșterea cea mai mare a vânzărilor cu amănuntul în luna mai
Telex » Știri 7 iulie 2020
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere semnificativă de 16,4% în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, statele membre cu cele mai importante creşteri fiind Luxemburg (28,6%), Franţa (25,6%), Austria (23,3%), Croaţia (21,4%) şi România (20,1%), arată datele publicate de Eurostat, informează Reuters, citată de Agerpres. În zona euro, vânzările cu amănuntul au înregistrat o urcare peste aşteptări, cu 17,8%, aceasta fiind cea mai mare creştere lunară înregistrată de la debutul publicării datelor Eurostat în 1999. Saltul din luna mai vine însă după o contracţie istorică de 12,1% în luna aprilie, când vânzările cu amănuntul au fost afectate de restricţiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi de faptul că populaţia şi-a limitat cheltuielile la produse alimentare şi comenzi online.
Eurostat precizează că, în luna mai, comparativ cu luna aprilie, vânzările cu amănuntul au crescut în toate statele membre UE, cu excepţia Bulgariei, unde au rămas nemodificate. Vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de combustibili au înregistrat un salt de 31,9%, iar vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 30,2%. Vânzările de alimente au crescut şi ele, însă doar cu 2,1%.
În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin de 4,2%, în timp ce în zona euro a scăzut cu 5,1%. Chiar dacă au scăzut şi în luna mai, vânzările cu amănuntul sunt mai bune decât se aşteptau economiştii, care mizau pe o contracţie de 7,5% în zona euro. De menţionat că, în luna aprilie, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin anual de 18%, în timp ce în zona euro a scăzut cu 19,6%.
Ţările cu cea mai mare scădere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual sunt: Bulgaria (-20,4%), Luxemburg (-19,7%), Spania (-17,9%) şi Malta (-24,8%). În România, vânzările cu amănuntul au înregistrat, în mai 2020, comparativ cu aceeaşi lună din 2019, o scădere de 4,2%.
Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea vânzărilor de combustibili, cu 24,3%, şi produse non-alimentare, minus 6,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 4,1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice