România, printre țările UE în care au scăzut vânzările cu amănuntul, în ianuarie
Telex » Știri 5 martie 2021
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut în ianuarie cu 5,1%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro declinul a fost de 5,9%, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Suedia (3,5%), urmată de Bulgaria (1,8%), Estonia (1,7%), iar cel mai semnificativ declin în Austria (-16,6%), urmată de Irlanda (-15,7%) şi Slovacia (-11,1%). România a raportat o scădere cu 3,3% în ianuarie, după un avans de 0,2% în decembrie.
În decembrie, volumul comerţului cu amănuntul a urcat cu 1,8% în zona euro şi cu 1,4% în UE.
În Uniunea Europeană, vânzările de combustibili auto au scăzut cu 0,3% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, cele de produse non-alimentare s-au diminuat cu 9,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un avans de 1%.
În ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2020, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 6,4% în zona euro şi cu 5,4% în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de combustibili auto s-au diminuat cu 15,7% în ianuarie, vânzările de produse non-alimentare s-au redus cu 11,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 5,4%.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri ale volumului comerţului cu amănuntul în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-au înregistrat în Estonia (8%), Belgia (4,2%) şi Finlanda (3,8%), iar cele mai semnificative scăderi în Austria şi Slovacia (ambele cu -16,8%), Slovenia (-13%) şi Portugalia (-10,9%).
România a raportat o creştere de 1,7% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2020, după un avans de 2,7% în decembrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale