România produce circa 5% din merele din UE
Numărul 1, 12-18 ian. 2022 » Roza vânturilor
România a produs peste jumătate de milion de tone de mere în 2020, în pofida anului agricol secetos, ceea ce înseamnă 4,5% din totalul Uniunii Europene, situându-se pe locul cinci în topul celor mai mari producători, conform catalogului „Cifre-cheie pe lanțul alimentar european – 2021“, informează Mediafax. De asemenea, țara noastră are avantajul că produce cel mai important soi din UE. „În 2017 (ultimul an pentru care există date disponibile – n. red.), cea mai comună varietate de mere de desert cultivate în UE a fost Golden Delicious, în principal recoltate în Italia, Franța și România“, arată datele Comisiei Europene.
În 2020 au fost recoltate circa 36,8 milioane de tone de fructe din țările UE, din care 14,3 milioane de tone au fost fructe cu sâm buri (mere și pere), conform sursei citate.
Spania (30,4%) și Italia (23,2%) au fost principalii producători de fructe, fructe de pădure și nuci din UE. Polonia (30%) și Italia (20,8%) împreună reprezentau aproximativ jumătate din toate merele recoltate în UE, conform datelor de la Comisia Europeană.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice