România, rol important în dezvoltarea profesiei contabile la nivel internațional
Numărul 30-31, 13-26 august 2019 » Agenda CECCAR
Cu o importantă reprezentare în elita profesiei contabile la nivel mondial, România a participat, recent, prin prezența Oanei Nicorescu, expert contabil – consultant tehnic în cadrul acestui Comitet, începând de anul acesta, și membru în Consiliul superior al CECCAR, la ședința Comitetului pentru Practici Mici și Mijlocii din cadrul International Federation of Accountants (IFAC), ce a avut loc la New York.
În cadrul întâlnirii au fost discutate concluziile raportului Edinburgh Group, The SMP of the future in a changing world (Practicile mici și mijlocii ale viitorului, într-o lume în schimbare), lansat anul trecut.
Edinburgh Group este o coaliție a 16 organisme profesionale din întreaga lume, reprezentând interesele a peste 900.000 de profesioniști contabili din țări din Africa, America de Nord, Asia, Australia, Europa și America Latină.
Pentru realizarea raportului au fost intervievați 1.906 contabili practicanți, parte a unei practici mici și mijlocii (PMM), și 14 organizații profesionale.
În urma diseminării chestionarului în rândul membrilor în luna iunie a anului trecut, România s-a clasat pe prima poziție în ceea ce privește numărul de răspunsuri venite din partea profesioniștilor contabili care dețin sau sunt angajați în PMM-uri – 645 de răspunsuri, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul opiniilor. Acest fapt, precum și opinia oferită de CECCAR în calitate de organism profesional care reprezintă profesia contabilă în România, evidențiază contribuția importantă a țării noastre în realizarea raportului.
Rezultatul raportului îl reprezintă un set de recomandări pentru PMM-uri și pentru organizațiile profesionale pentru a gestiona eficient provocările viitorului.
Dintre recomandările identificate pentru PMM-uri amintim:
- PMM-urile trebuie să fie proactive în căutarea de noi piețe pentru serviciile lor și trebuie să aibă în vedere diversificarea portofoliului de servicii oferite (exemplu: servicii de consultanță, resurse umane, suport tehnologic);
- PMM-urile trebuie să depășească așteptările clienților în ceea ce privește serviciile prestate și să dezvolte o relație apropiată cu aceștia pentru că recomandarea reprezintă o importantă oportunitate de a atrage noi clienți;
- PMM-urile trebuie să fie mai eficiente pentru a-și reduce costurile;
- PMM-urile trebuie să gestioneze în mod corect așteptările clienților;
- Personalul este cea mai importantă resursă a unei PMM. Acestea trebuie să găsească moduri noi de a atrage, motiva și remunera personalul;
- PMM-urile trebuie să se concentreze nu numai pe serviciile pe care le oferă, dar și pe disciplina lor financiară și comercială (având în vedere resursele limitate de care dispun);
- PMM-urile, în special cele cu mulți parteneri și angajați, trebuie să își construiască un brand;
- PMM-urile trebuie să își dezvolte o strategie pentru a contracara competiția.
Dintre recomandările rezultate în raport pentru organizațiile profesionale amintim:
- PMM-urile așteaptă, și unele chiar depind, de organizația lor profesională pentru a le acorda suport personalizat;
- Organizațiile profesionale trebuie să sprijine și să reprezinte, în mod public, profesia contabilă;
- Organizațiile profesionale trebuie să mențină o relație apropiată cu practicile lor mici și mijlocii pentru a înțelege mai bine provocările și nevoile acestora.
Raportul The SMP of the future in a changing world conține, de asemenea, o serie de studii de caz pentru PMM. Participanți la acest exercițiu au fost și PMM-uri membre CECCAR.
Vă invitam să citiți, pe larg, recomandările raportului The SMP of the future in a changing world aici - http://www.edinburgh-group.org/media/7266/edinburgh_group_report_smp_of_the_future_in_a_changing_world_2019.pdf
Pentru mai multe informații referitoare la raportul Grupului Edinburgh, accesați și articolul publicat pe site-ul IFAC.
Profesia contabilă din România este astăzi recunoscută și apreciată la nivel internațional. Tradiția, performanța ei, sunt certificate prin faptul că experți contabili membri ai CECCAR, susținuți de CECCAR, au fost aleși și funcționează în structurile de conducere ale unor organizații relevante la nivel european și mondial, care activează în domeniul contabil-fiscal, organizații care au drept scop promovarea profesiei contabile. Reamintim faptul că președinția Accountacy Europe – organizație care reprezintă profesia contabilă la nivel european – este asigurată de Florin Toma, expert contabil. De asemenea, profesia contabilă din România este prezentă în structurile de conducere ale Federației Europene a Consilierilor Fiscali (ETAF), ale Comitetului de Integrare Latină Europa-America (CILEA), în comitete și grupe de lucru organizate în cadrul IFAC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane