România se va alinia la tendințele globale de trecere la tehnologiile verzi
Numărul 41, 19-25 oct. 2022 » Analize și sinteze
România a devenit un exportator major de software și se va alinia tendințelor globale de trecere la tehnologiile verzi, susțin specialiștii unei companii globale de consultanță în tehnologie, într-o analiză citată de Agerpres. Astfel, în viziunea experților Thoughtworks România, țara noastră este deja unul dintre liderii din regiune în ceea ce privește ITO (Information Technology Outsourcing), SSC (Shared Services Center) și BPO (Business Process Outsourcing), iar marile companii globale au decis să deschidă centre dedicate cercetării și dezvoltării, serviciilor de afaceri, logisticii sau dezvoltării de software la comandă.
„Tot mai multe companii caută soluții și iau în calcul strategii prin care se angajează să fie neutre sau negative din punct de vedere al emisiilor de carbon, pe măsură ce guvernele și alte organizații din industrie lucrează la nivel global pentru a soluționa urgent criza emisiilor de carbon. Companiile din România nu fac excepție, mai ales că am devenit un mare exportator de software și ne dorim să ne aliniem tendințelor globale”, a precizat Șerban Țîr, managing director la Thoughtworks România.
Conform datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), piața locală IT&C este estimată la 6,4 miliarde de dolari, din care 5,5 miliarde de dolari (85%) sunt reprezentate de exporturile IT. De asemenea, aproape jumătate dintre veniturile totale (2,9 miliarde de dolari) provin de la companii mari cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (sub 50 de angajați), care contribuie cu 2,2 miliarde de dolari, și companiile mijlocii (50-249 de angajați), ce aduc 1,3 miliarde de dolari.
În contextul dezvoltării conceptului „Green Tech”, Thoughtworks a co-fondat, împreună cu alți jucători importanți din industria tehnologiei, organizația nonguvernamentală Green Software Foundation, a cărei misiune este de a crea un ecosistem de încredere bazat pe oameni, standarde, instrumente și cele mai bune practici pentru a dezvolta tehnologie și software durabil.
„Trecerea către green tech la nivel global va aduce schimbări pozitive majore mediului înconjurător și, în același timp, va contribui la creșterea afacerilor și organizațiilor. Cele mai active țări în tranziția către green tech și în care Thoughtworks este prezentă sunt Finlanda, Spania, Marea Britanie, Olanda și Germania”, notează sursa citată.
La ora actuală, Centrele de date consumă aproximativ 1% din energia electrică globală, iar estimările arată că, până în 2025, acest consum ar putea crește până la 1/5 din totalul sursei de energie a planetei, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie. O analiză întocmită de Reportlinker relevă faptul că piața globală a Centrelor de date „green” va crește, cel mai probabil, la peste 58 miliarde dolari, în 2022, o majorare de peste 19% față de anul trecut, când a înregistrat o valoare de 48,63 miliarde de dolari. Mai mult, estimările indică, pentru anul 2026, un avans important al pieței globale, care este de așteptat să ajungă la o valoare totală de 120,26 miliarde de dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile