România și Grecia, pe ultimele locuri în UE după ponderea specialiștilor TIC în forța de muncă
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Conectarea la era digitală
Specialiștii în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) reprezentau anul trecut 4,5% din forța de muncă totală a Uniunii Europene (aproape nouă milioane de persoane), iar în rândul țărilor membre cea mai mică pondere a specialiștilor ITC se înregistra în România (2,6%) și Grecia (2,8%), arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. La polul opus sunt Suedia și Finlanda, unde ponderea specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor în totalul persoanelor ocupate este de 8%, respectiv 7,4%. Alte state cu o pondere relativ ridicată sunt Luxemburg, Țările de Jos, Irlanda, Estonia, Belgia și Danemarca, toate cu peste 5%.
La nivelul Uniunii Europene, ponderea specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor s-a majorat în ultimul deceniu, înregistrând o creștere de 1,3 puncte procentuale (pp) din 2012.
În perioada 2012 - 2021, numărul specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor a urcat cu 50,5%, de aproape opt ori mai mult decât creșterea (cu 6,3%) pentru forța de muncă totală a Uniunii Europene.
În pofida unei ușoare creșteri în ultimul deceniu, femeile reprezentau în 2021 mai puțin de o cincime (19,1%) dintre specialiștii în tehnologia informației și comunicațiilor din UE. Țările membre cu cea mai mare pondere a femeilor în rândul specialiștilor TIC sunt Bulgaria (28,2%), România (26%) și Malta (25,6%), iar cea mai redusă s-a observat în Cehia (10%), Ungaria (14%) și Slovacia (14,9%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile